Doula Gonny : “Alle kleine beetjes helpen”

websiteVandaag las ik een tekst van Clarissa Pinkola Estes die mij zeer aansprak. In mijn eigen woorden zegt ze onder andere:

“Het is niet onze taak om de hele wereld in één keer te veranderen, maar het te beperken tot dat deel van de wereld dat binnen ons bereik ligt. Elk klein, rustig ding dat iemand kan doen om iemand anders te helpen een deel van zijn leed te verzachten, zal enorm helpen. Het is niet aan ons om te weten door wie of wanneer een grote verandering plaatsvindt. Maar om het te bewerkstelligen is het nodig om steeds maar toe te voegen, toe te voegen, totdat de omslag komt”. (Onderaan het blog staat de originele tekst).

Deze gedachtegang onderschrijf ik van harte. Want zo werkt het in de praktijk voor de doula is mijn ervaring. Als ik het groots wil aanpakken loopt het meestal vast. Iedereen van de weldadige werking van de doula op de hoogte stellen is niet altijd vruchtbaar gebleken. Wat wel werkt is de persoonlijke keuze van een zwangere om een doula in te huren. Dat is altijd het begin van een nieuwe, vaak prettiger (beval)ervaring. En al die vrouwen bij elkaar gaan het verschil maken. Het beeld dat bevallen een zware, pijnlijke gebeurtenis is, waar je zo snel mogelijk van af wil zal gaan kantelen naar beleving van een intense, krachtige en vreugdevolle bevalling. Want zo kun je bevallen, alleen wordt het vaak niet (door) verteld.

De doula doet dat wel. Ze kijkt naar wat je in huis hebt en vertelt je hoe bevallen in basis in z’n werk gaat. Dat is vaak minder gecompliceerd en veiliger dan gedacht. Bevallen wordt weer logisch. Soms zijn het kleine weetjes die een groot verschil maken in de voorbereiding, maar ook tijdens de geboorte. Door doula te zijn en mijn ervaring, kennis, koestering, vertrouwen en aanwezigheid aan te bieden voeg ik steeds iets essentieels toe aan een betere beleving van zwanger zijn en geboorte geven.

Al die kleine beetjes, al die persoonlijk bevalervaringen maken het verschil. Helpen het beeld en beleving van geboorte geven te kantelen. Vaak niet gezien of opgemerkt, want als doula heb ik een één-op-één contact. Soms voelt het als tegen de stroom inzwemmen, want niet iedereen onderkent de meerwaarde van de doula, maar daar word je sterk van. En ik ben goed geworden in het onder water zwemmen. Niet zichtbaar, maar heel aanwezig en werkend.

Daarnaast blijft het zinvol om af en toe van je te laten horen, om als doula zichtbaar te worden naar de buitenwereld. Zodat iedereen er aan kan wennen en ergens in de toekomst ook kan omarmen. Alle beetjes helpen en doula zijn blijft het meest zinvolle dat ik kan toevoegen op weg naar een gezondere geboortezorg.

 

Ours is not the task of fixing the entire world all at once, but of stretching out to mend the part of the world that is within our reach. Any small, calm thing that one soul can do to help another soul, to assist some portion of this poor suffering world, will help immensely. It is not given to us to know which acts or by whom, will cause the critical mass to tip toward an enduring good. What is needed for dramatic change is an accumulation of acts, adding, adding to, adding more, continuing. We know that it does not take everyone on Earth to bring justice and peace, but only a small, determined group who will not give up during the first, second, or hundredth gale… When a great ship is in harbor and moored, it is safe, there can be no doubt. But that is not what great ships are built for.
(Clarissa Pinkola Estes, 1945 – )

 

Share this post

scroll to top