Een kraamverzorgende is een duizendpoot!

Afgelopen week had ik privé een loodgieter nodig. In drie kwartier was de klus geklaard. Kosten? € 65, – voorrijkosten + loonkosten € 88, – = € 153, -.
Een relatief simpele handeling voor, naar mijn gevoel, veel geld. Dit zette mij aan het denken.

Een extra taak
In 2010 is Kraamzorg Het Groene Kruis begonnen met de scholing Vroegsignalering voor kraamverzorgenden en kraamcoaches. Een verplichte scholing waarvan momenteel het derde dagdeel wordt gegeven. Het is een intensieve scholing en medewerkers zijn vol aandacht en motivatie. Aan de andere kant is het een lastig onderwerp. Het is immers veel simpeler om, dat wat je ziet in de kraamzorg, over je heen te laten komen en van je af te schudden dan dat je het bespreekbaar moet maken.

Veel te bespreken
Ik heb zelf actief meegewerkt aan de ontwikkeling van deze cursussen en ieder dagdeel ben ik er bij en zie en ervaar ik hoe collega’s omgaan met dit onderwerp. Het zullen er straks zo’n 60 dagdelen in totaal zijn geweest. Bij de ontwikkeling van de cursus hebben we ons wel eens zorgen gemaakt of we bij ieder dagdeel wel genoeg stof tot praten hadden. Het tegendeel is inmiddels bewezen. Men raakt niet uitgepraat over het onderwerp, de tijd is te kort.

Een solistisch beroep
Dit geeft mij af en toe een triest gevoel. Ten eerste omdat, wanneer er zoveel stof tot praten is, er dus ook heel veel wordt gesignaleerd. De ene casus is nog schrijnender dan de andere. Verhalen waar je stil van wordt ………… Gelijkertijd bedenk ik me dan dat onze kraamverzorgenden er alleen voor staan in hun werk. Ze kunnen niet even snel met een collega sparren. Natuurlijk kunnen ze na werktijd de telefoon pakken en met een collega, leidinggevende of verloskundige bellen, maar tijdens hun werk in het gezin zullen ze solistisch moeten handelen, beslissingen moeten nemen, de juiste woorden vinden en hopen dat, dat wat hun gevoel zegt, het juiste is.

Intensieve relatie
Vroegsignalering is een taak die aan het takenpakket van de kraamverzorgende is toegevoegd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er in Nederland geen enkele instantie is die zo intensief aanwezig is in de jonge gezinnen. Daar waar andere instanties hooguit een uurtje binnenkomen in de woon- en leefsituatie van het gezin is kraamzorg gedurende 8 dagen 49 uur aanwezig en soms nog meer. Tijdens die 49 uren wordt er een intensieve relatie opgebouwd. Kraamverzorgenden zien en signaleren veel. Ze zijn er immers voor opgeleid om er voor te zorgen dat signalen niet verloren gaan en terecht komen bij andere zorg- en hulpverleners rondom het jonge gezin. Signalen die gebaseerd zijn op intensieve observaties en waarnemingen.

Multitasking
Waarom schrijf ik nu over dit serieuze onderwerp in plaats van over een lachwekkende situatie tijdens mijn loopbaan als kraamverzorgende? Gewoon omdat ik uit diep respect voor alle kraamverzorgenden in Nederland een pleidooi  wil houden voor het belangrijke  en veel omvattende werk wat ze doen. Een prachtig beroep met inmiddels veel taken en verantwoordelijkheden, waaronder de vroegsignalering. Een professional die iedere burger in Nederland in huis kan halen wanneer er een kindje wordt geboren en daarvoor nog geen € 4, – per uur betaald (de zorgverzekeraar betaald ± 90% van het totaalbedrag). Ben je aanvullend verzekerd dan kost het je in veel gevallen helemaal niets. En wat doet de kraamverzorgende allemaal? Ze leert de nieuwe ouders alles over babyverzorging, borst- en/of kunstvoeding, ze verzorgt moeder en kind, ze houdt de gezondheidtoestand van moeder en kind nauwlettend in de gaten, ze brengt rust in één van de meest hectische periodes in het leven van een gezin, ze betrekt de andere kinderen bij de verzorging, ze verzorgt de maaltijden, ze verzorgt de was, ze houdt het huishouden bij, ze houdt de kinderen bezig als de ouders liggen te rusten, ze ontvangt het bezoek en zorgt voor thee/koffie en smeert tijdens haar loopbaan duizenden beschuiten met muizen, ze leert de partner haar eigen taken over te nemen tijdens de avond- en nachturen, ze werkt samen met de verloskundige of de huisarts en assisteert hen bij medische verrichtingen inclusief de bevalling. Och, iedere kraamverzorgende zal vast en zeker nog wel een taak kunnen noemen die niet in dit rijtje voorkomt. Want in de loop der jaren zijn er alleen maar taken bijgekomen terwijl er op het aantal uren zorg behoorlijk is ingeleverd. Het is in ieder geval zeker: een kraamverzorgende is een DUIZENDPOOT zonder extra voorrijkosten en zonder een extra avond- en nachttarief!

Geesje Fokkens
Zorgdeskundige en kraamverzorgende
Kraamzorg Het Groene Kruis
www.kraamzorghetgroenekruis.nl

 

 

Share this post

Geesje

Geesje

Werkt als Zorgdeskundige bij Kraamzorg Het Groene Kruis. Dé kraamzorgaanbieder in Noord-Nederland

scroll to top