Geesje schrijft haar eerste blog voor babytjes.nl over kraamzorg

Een blog schrijven is me niet vreemd, maar een blog die eventueel door heel Nederland kan worden gelezen is voor mij even wennen. Toch heb ik toegezegd om met enige regelmaat iets te schrijven over het vak kraamzorg.

Even voorstellen
Ik ben Geesje. In 1963 werd ik in Sellingerbeetse, een klein gehuchtje nabij Sellingen, geboren. Ik groeide op met een moeder die werkte als kraamverzorgende. Het vak is me dus met de paplepel in gegoten. In 1983 startte ik met de opleiding tot kraamverzorgende en in 1984 had ik mijn diploma op zak. In die tijd werd je opgeleid in een internaat. In mijn geval was dat ‘Noch Verder’ te Arnhem. Daar verbleef ik de eerste 4 maanden van mijn opleiding van maandagochtend tot en met vrijdagmiddag. Ik kreeg les, werkte in de huishouding, kookte eten, we deden voor elkaar de was en de was van het internaat, we kregen budget om boodschappen te doen en ’s avonds nog eens les tot een uur of half tien. Kortom, je werd in korte tijd klaargestoomd voor de praktijk. Die praktijk begon voor mij in twee ziekenhuizen. Twee weken in het Lucas ziekenhuis te Winschoten en 1 week in het Refaja ziekenhuis te Stadskanaal. Drie spannende weken waarin je niets anders deed dan bevallingen zien en meehelpen op de kraamafdeling.

Aan het werk in de kraamzorg
En daarna mocht ik in de kraamzorg aan het werk. Op 1 juni 1983 werd er een jongetje in Wildervank thuis geboren en ik mocht de bevallingsassistentie doen en aansluitend 10 dagen voor dit kleine mannetje en zijn ouders zorgen. Mijn allereerste baby in de kraamzorg. En wat had ik een fantastisch beroep gekozen. Ieder gezin opnieuw weer een feest, uitdaging en voldoening. Want ik ben er nog steeds van overtuigd dat je nergens zoveel waardering krijgt als in de kraamzorg. Gezinnen zijn blij wanneer je ’s morgen weer binnenkomt en de problemen van de voorgaande nacht aanhoort en vervolgens aan de slag gaat om weer rust in de situatie te brengen. Bovendien heb je als kraamverzorgende een bevoorrechte positie om aanwezig te mogen zijn bij voor mensen veelal de mooiste gebeurtenis in hun leven: de geboorte van een kind. Aan dit moment ben ik nog steeds niet gewend en ik wil er ook niet aan gewend raken; het ontroerd mij nog steeds. Niet alleen de geboorte zelf maar ook hoe een kindje ontvangen wordt in het gezin en bij hen die om hen heen staan. En daar hebben we misschien wel de tweede reden waarom ik kraamverzorgende ben geworden. Je verwonderen om wat moeder natuur ons kan geven. Ik ben een boerendochter en mijn vader heeft mij altijd betrokken bij de geboorte van dieren, maar ook bij die van planten. Hoe groeit en bloeit de flora en fauna, met welk doel en met welk resultaat. Verwonderen en zorgen voor anderen is mij inderdaad met de paplepel ingegoten. Ik ben mijn ouders hiervoor eeuwig dankbaar.

Er komt nog meer
Ik popel om jullie nog veel meer te gaan vertellen. Ik zit vol verhalen over ervaringen en gebeurtenissen die op mijn pad zijn gekomen. En deze wil ik graag met respect voor de ‘hoofdrolspelers’ met jullie delen.

Geesje Fokkens
Zorgdeskundige Kraamzorg Het Groene Kruis
www.kraamzorghetgroenekruis.nl

Share this post

Geesje

Geesje

Werkt als Zorgdeskundige bij Kraamzorg Het Groene Kruis. Dé kraamzorgaanbieder in Noord-Nederland

11 Replies to “Geesje schrijft haar eerste blog voor babytjes.nl over kraamzorg”

 1. Bernd Loorbach schreef:

  Dag Geesje,

  Succes met bloggen en ik kijk uit naar jouw nieuwe verhalen en ervaringen!

 2. Helen schreef:

  Mooi geschreven hoor!

 3. Harmina schreef:

  Hoi Geesje,

  ik las altijd al met veel plezier je verhalen, maar dan nu een “echte” blog….GEWELDIG!
  Ik wens je heel veel succes en wacht nu al op de volgende!

 4. Etta schreef:

  He Gees,

  Leuk om te lezen!

  Groet, Etta

 5. Maron schreef:

  Hoi Geesje,

  Wat leuk, een blog geschreven door jou!Wat een leesplezier voor je lezers, ik zal babytjesblog.nl zeker in de gaten houden, succes!

  Groeten Maron

 6. Arwen schreef:

  Mooi geschreven Geesje!

 7. margriet schreef:

  Meer,Meer,Meer!!!!!!

 8. Margaretha schreef:

  Hoi Geesje,

  Geweldig om over jou te lezen.
  Ik zal het zeker gaan volgen.
  Ik kijk uit naar de volgende blog.

  Groetjes, Margaretha

 9. wilma schreef:

  Geesje,

  Jou en je verhalen al een beetje kennende wordt deze blog vast een succes!

  Groet Wilma

 10. Janneke van Dijken schreef:

  Hoi Geesje,

  Als er iemand is die mooie verhalen over ons prachtige vak kan vertellen ben jij het wel!!! Ik spreek uit ervaring. Mensen hangen aan je lippen als jij aan het vertellen bent (Refaja).
  Ik zie uit naar het volgende verhaal!!

  X Janneke

 11. janneke van dijken schreef:

  Mooi verhaal Geesje!! Ik kan niet wachten op het vervolg.

Gesloten voor reacties

scroll to top