Inbakeren: simpel ingewikkeld

– Door Stephanie Lampe –

Een paar doeken kunnen heel wat stof doen opwaaien. En hoewel ze erg effectief zijn in het verminderen van onrust bij baby’s zullen deze doeken de stof niet wegvegen. Inbakeren: een ‘hot topic’ met naar het schijnt maar twee kampen: ‘you love it or you hate it’.

De afwezigheid van een grijsgebied, ofwel polderkampje, kan nogal verwarrend werken. Want hier lees je dat het geweldig is en daar lees je weer dat het bijna ‘evil’ is. Wat moet je dan geloven? Ik schud eerst de bekende aap uit de mouw: ik ben van kamp ‘love it’, maar met een vleugje grijsgebied erbij, want ik vind dat inbakeren bij een overprikkelde en oververmoeide baby hoort waarvan andere oorzaken voor het huilen zijn uitgesloten.  Mijn woorden zijn dus wat gekleurd.

Drie huilbaby’s

Dat komt ook omdat ik als mama van drie huilbaby’s (gelukkig volgtijdelijk en niet gelijktijdig) zelf heb ervaren wat inbakerdoeken kunnen doen. Bij mijn eerste prinsesje was ik huiverig: het zag er eng uit. En ik had verhalen gelezen, dat je cursussen moet volgen en dat het echt niet te strak mag en al wat meer. In een vlaag van stoutmoedigheid heb ik toen de oerversie van de Puckababy gekocht en geprobeerd. Maar ik durfde er eigenlijk weinig mee te doen. Hoe anders was het bij mijn tweede prinses. Het inbakerdoekje, deze keer een SwaddleMe, had ik al in huis: ik wist meer, had meer ervaren en wist haast wel zeker -gezien onze genen-, dat we dit doekje goed konden gebruiken. Na de kraamweek ging mijn meiske in haar inbakerzakje en het gaf haar zelfs door de reflux heen rust. Toen de reflux onder controle was, kwam ze in een prachtig slaapritme en konden heel natuurlijk en geleidelijk het doekje afbouwen. Ze is nog steeds onze schoone slaapster. Prinsesje 3 had duidelijk geborgenheid nodig. Geen probleem, want inmiddels kende inbakeren zowel in theorie als in praktijk (bijna) geen geheimen meer voor mij. En ook zij kwam zichtbaar tot rust in het doekje, ontspande en sliep beter. Afbouwen hebben we niet eens gemerkt, zo vanzelf ging het zodra ook haar reflux meer onder controle kwam.

Wonderdoek?

Mijn ervaring is niet uniek. Helaas, want in een ideale wereld drinken baby’s hun buikje vol, gaan ze zoet slapen en zit mama permanent op een roze wolk. De reacties die ik krijg van moeders, na een onrustconsult of een twittervraag, zijn echter identiek: simpel ingewikkeld doet een onrustige baby het beter. Dan krijg je toch die ideale wereld. Is het dan een wonderdoek? Moet elk kind ingewikkeld worden? Nee, absoluut niet. Het is geen trenditem, geen must-have voor elk pril leventje en het is zeker geen oplossing voor alle onrustproblemen. Het is een hulpmiddel, voor onrustige baby’s. En dan die variant die overpikkeld en oververmoeid is. Want een baby met pijn krijg je met een doek echt niet rustig. Inbakeren is een ‘pleister’ wat bij slapen hoort en kan helpen je baby iets meer te laten slapen en in een ritme te laten komen. (Te) lang slapen zal een onrustige baby vreemd zijn. Misschien zelfs überhaupt overdag slapen. En als slapen sprokkelwerk wordt van een half uurtje hier en een half uurtje daar, en als mama op haar tandvlees loopt, dan is dat voor niemand goed. Het geeft spanning en onzekerheid en zonder slaap kan je ukje niet groeien en bloeien. Als een inbakerdoek de vicieuze cirkel kan doorbreken, dan is dat geweldig.

Met ’n kanttekening

Eng hoeft inbakeren niet te zijn, want de systemen van tegenwoordig zijn kant-en-klaar, een kind kan de was doen. Zolang je het doek gebruikt waar het voor is bedoeld. Dat betekent: inbakeren bij het slapen en ‘uitbakeren’ bij voeden en wakker zijn, de doeken gebruiken om een ritme te krijgen en onrust te verminderen en niet inzetten als middel om baby eerder te laten doorslapen of een goed slapende baby langer te laten slapen. Afbouwen rond 4-5 maanden of eerder als het niet meer nodig is. Inbakeren is onderdeel van ‘een programma’ van rust & regelmaat. Met een doek alleen ben je er dus niet. En zet het geen zoden aan de dijk? Trek dan aan de bel, want er kan meer aan de hand zijn.

Inbakeren: naar mijn mening een mooi hulpmiddel in desperate tijden. Soms is net een beetje meer nodig. Een paar doeken maken dan een wereld van verschil: beter een uitgeruste mama die geniet en responsiever kan zijn en een uitgeruste baby in een ritme dan een donderwolk wat van kwaad tot erger gaat, toch?  Ieder zijn ding, pak de informatie en de meningen en vorm je eigen onrustplan. Want mama’s zijn niet voor niets zo uitbundig uitgerust met uniek moederinstinct: jij weet wat het beste is voor jouw ukje. Pure maatwerk, vertrouw erop!

Meer weten?

Check de websites:

www.onrustigebaby.nl

www.ikbenmama.nl

Stephanie’s persoonlijke Blog

Stephanie op Twitter

Over Stephanie

Stephanie Lampe is onrust- & slaapdeskundige en auteur van diverse boeken op dit gebied. Ze is oprichtster van de Stichting Onrustige baby en eigenaar van Ikbenmama.nl. Bovenal is ze trotse mama van drie dochtertjes (7, 4 en 1 jaar).

 

Share this post

scroll to top