Kiezen voor een doula. Ouders aan het woord

Als doula heb ik zoveel prachtige en ontroerende geboortes mogen meemaken.

websiteOp zo’n moment worden kindjes geboren, maar ook papa’s en mama’s. Het is een hele ingrijpende ervaring, die een indruk achterlaat voor de rest van je leven. Het is daarom de moeite waard om als aanstaande ouders daarbij stil te staan. Je kunt het immers niet over doen. Hoogstens nog eens doen, door weer zwanger te worden en geboorte te geven.

 

Vrouwen én mannen hebben zelf meer in huis dan ze soms denken om geboorte te kunnen geven. Alleen zijn ze zich daar niet altijd van bewust of worden daarin niet gesteund/gehoord als ze wel weten hoe het voor hun werkt. Op dat moment komt de doula in beeld. Zij heeft geen eigen agenda, werkt niet met protocollen en is ongebonden. Het belangrijkste waar ze zich aan heeft te houden is de ethische code die ze heeft ondertekend. Dat houdt onder andere in dat ze integer is, professioneel, de privacy waarborgt en helpt de cliënt zelf haar haar beslissingen te nemen.

 

Over dat laatste aspect gaat het doulafilmpje dat vorige week gelanceerd is. Er komen ouders aan het woord die vertellen wat een doula heeft bijgedragen aan de beleving van hun zwangerschap en bevalling. En wat het effect van hun doula was op de uiteindelijke geboorte van hun kindje. Zij zijn degene die precies kunnen vertellen hoe dat nu echt werkt: een doula aan je zijde. Dus ik zou zeggen: neem een kijkje op mijn website en hoor van ervaringsdeskundigen dat een doula verschil kan maken.

Share this post

scroll to top