Kraambedpsychose , postpartumdepressie of gewoon even geen roze wolk?

Vorige week was op RTL4 De Gelukkige Huisvrouw te zien. Er werd veel over getweet op twitter en er waren ook veel meningen van mensen die vonden dat de moeder maar een slechte moeder was. Nu was dit weliswaar een film, maar wel gemaakt naar het boek van Heleen van Royen die dit zelf heeft meegemaakt. Een kraambedpsychose ( postpartum psychose) is een psychiatrische aandoening , welke veroorzaakt wordt doordat het immuunsysteem het laat afweten na de bevalling. Er is sprake van een acute stemmingsstoornis na de bevalling welke levensbedreigend is voor moeder en kind.

Bij 1 op de 1000 vrouwen komt dit voor na de bevalling. Bijna de helft van de vrouwen houdt hier gelukkig niets aan over en bij een volgende zwangerschap kan door medicatie een hoop ellende worden voorkomen. Het is echter ook mogelijk dat vrouwen een levenslange manisch depressieve stoornis ontwikkelen. De meeste vrouwen hebben nooit eerder psychische problemen ondervonden. Het is heel erg als dit je overkomt, deze moeders zijn geen slechte moeders, ze hebben gewoon pech tot de doelgroep te behoren welke dit overkomt. In principe kan iedere moeder dit overkomen. Je zult opgenomen en behandeld worden in een gespecialiseerd ziekenhuis of op een Paaz afdeling. Voor alle betrokkenen hakt dit er nogal in. Zoek hulp om erover te praten.
Een Postpartum depressie ( ook postnatale depressie ) genoemd is iets heel anders. Deze komt vaker voor 10 tot 15% van alle pas bevallen vrouwen krijgt hier mee te maken. Hier is geen sprake van een psychiatrische aandoening, dit overkomt je ook maar door een goede begeleiding, juiste medicatie en goede vitamine inname en gezond eten kan je hierop invloed uitoefenen. Voor veel vrouwen is het niet gelijk een roze wolk. Je hoeft dan nog niet gelijk depressief te zijn. Het erover praten, je niet schamen en doorbreken van het taboe rondom postnatale depressie kan er veel leed worden voorkomen. Wat voor jou werkt hoeft voor een ander niet te werken. Ieder mens is immers uniek en heeft haar eigen aanpak nodig. Voel je je als moeder na de bevalling depressief neem contact op met je huisarts, vertel erover bij de nacontrole bij de verloskundige of zoek op een andere manier hulp. Vaak heb je het zelf niet in de gaten maar komt de partner of moeder, schoonmoeder of vriendin op het idee. Ik hoop dat jij als moeder wel een roze wolk mag ervaren.

Door Djoke ten Kate, Djoke heeft Djoke.nl opgericht en is nu bezig met het opzetten van een Kenniscentrum voor Postpartum depressie

Share this post

Djoke

Djoke

Djoke is de drijvende kracht en Postpartum deskundige achter Djoke.nl. De ingrediënten van Djoke.nl zijn:" een schat aan levenservaring, een luisterend oor en heel veel begrip". Zij heeft zelf vier kinderen en zeven kleinkinderen. Naast haar praktijk is Djoke ook kraamverzorgster, hierdoor blijft zij goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op haar vakgebied. Djoke haar passie is, vrouwen te helpen met het ervaren van het moederschap en hen te begeleiden bij een Postnatale depressie of na een Postpartum psychose. Mede door haar eigen ervaringen op dit gebied is Djoke in staat u een stevige ondersteuning te bieden. Kernwoorden voor Djoke zijn: " enthousiast, begripvol en geduldig", maar ook doortastend en eerlijk.

1 Reply to “Kraambedpsychose , postpartumdepressie of gewoon even geen roze wolk?”

  1. Kan mijn website nog vermeld worden? Ik ben ervaringsdeskundige Kraambedpsychose en heb een lotgenotengroep. Ik steun deze vrouwen en bied ze een luisterend oor.
    Mvg, Karin den Oudsten

Gesloten voor reacties

scroll to top