Met babymassage heb je zoveel moois in handen!

Je hebt er alleen 2 warme en liefdevolle handen voor nodig; je baby masseren.

Nou ja, wat plantaardige olie erbij is ook wel fijn.

Mijn kinderen, die inmiddels niet alleen uit de luiers maar ook uit huis zijn, smeerde ik in na het badje en dat vonden ze heerlijk. Ik deed maar wat want ‘babymassage’ bestond nog niet in Nederland. Toen ik jaren later als kinderverpleegkundige babymassageeen, overigens slechte, workshop babymassage volgde was ik meteen geraakt: dit wilde ik leren en dan aan ouders leren zodat zij wat moois in handen hadden om hun herstellende baby te geven. Niet veel later startte ik mijn babymassagepraktijk.

Inmiddels ben ik vele jaren van ervaring rijker, heb het beroep van babyconsulent ontwikkeld en ben 2 Bebiboekjes verder. Maar nog steeds word ik geraakt als ik de reactie van een baby zie als hij of zij door de ouder liefdevol wordt gemasseerd. Even onverdeelde aandacht, contact maken, zien en horen en voelen. De band versterken. En daarna heerlijk ontspannen slapen. Allebei!

Er zijn heel veel babymassage technieken uit allerlei culturen, maar die hoef je echt niet allemaal te leren om je baby een fijne massage te geven. En zolang je baby van je massage geniet en ontspant doe je het goed! Wat wel belangrijk is, is dat je zelf ontspannen bent; als jouw handen rustig en vol aandacht zijn dan zal dat je baby ook ontspannen.

Een paar tips:

 • masseer op een fijne, rustige en warme plek in je huis: dit hoeft geen meditatieruimte met boeddha te zijn (mag wel), een aangename keukenvloer is ook goed.
 • zorg dat je alles bij de hand hebt en niet gestoord wordt (telefoon uit)
 • neem voordat je begint een moment rust voor jezelf: sluit je ogen, voel hoe je zit, haal eens een paar keer diep adem of doe een yoga oefening

Begin je massage met eerst je eigen handen in te smeren en te voelen. Leg ze dan op je baby waar jij denkt of voelt dat je baby het fijn vindt. En voel dan onder je handen, hoe voelt mijn baby vandaag? Strijk vanaf daar rustig, maar wel stevig, richting de voetjes. Neem die voetjes dan eens lekker in je handen, hoe voelen die voetjes vandaag? Hoe reageert je baby? Zo leer je zijn of haar lichaamstaal nog beter kennen.

Algemene babymassagetips voor ontspanning:

 • masseer met stevige druk en gebruik je hele hand (lichte druk kriebelt en activeert je baby)
 • masseer rustig, alsof je masseert in de eerste versnelling (gehaast masseren maakt je baby onrustig)
 • masseer van het lichaam af, van hoofd of borst naar beentjes en teentjes / van hoofd of borst naar armpjes en vingertjes (naar het lichaam toe masseren activeert je baby)

Geniet van het masseren en let ook op of je baby het nog fijn vindt; mopperen of onrustig worden geeft aan dat het genoeg is. Kijk eens of je de massage kunt afronden vóórdat je baby aangeeft dat het genoeg is; zo heeft hij of zij nog energie over voor het aankleden en het samen even nagenieten. Bovendien kun je het aankleden dan ook in de eerste versnelling doen en blijft je baby in die rustige en ontspannen flow!

Wil je meer informatie over babymassage en zelf ermee aan de slag? In het Bebiboek vind je een duidelijke instructie met tekst en foto’s en het babymassagefilmpje op de website geeft je een mooie sfeerimpressie, zie bebiboek.nl

Hanneke van den Brink, kinderverpleegkundige, babyconsulent en moeder babymassageamsterdam.nl info@babymassageamsterdam.nl

Share this post

One Reply to “Met babymassage heb je zoveel moois in handen!”

 1. Janine Maassen schreef:

  Hai Hanneke, zag je artikel ivan de week in het vn vn Kinderverpleegkunde vakblad, Had gisteren mn laatste les op de massage academie voor docent shantala babymassage en heb het artikel meteen laten zien, ik heb deze opleiding gedaan ivm vereist voor babyconsulent waar ik in september aan begin, had even mn twijfels of daar wel animo voor is, hier in Brabant ,Amsterdam toch ander gebied maar ben na het lezen van je site weer volledig gemotiveerd en ga je boek meteen bestellen!
  werk als kinderverpleegkundige in het MMC en op mappa Mondo en heb al s ZZp er een kindje in de zorg thuis, en heb meteen ervaren wat idd twee warme handen al voor een kind kunnen betekenen welke leeftijd dan ook!
  Gr janine

Gesloten voor reacties

scroll to top