Omgaan met vrouwen zonder kinderen

Stel, je bent een happy mom met 1, 2 of 3 koters, je grote trots. Maar je hebt een zus, vriendin of collega die niet zwanger kan worden. Hoe ga je daar mee om?

Deze tekening is gemaakt door Elja van der Laan, een voormalig MMM lotgenootje, nu trotse mama van 3! Ze maakt geweldige tekeningen en ontwerpt ook geboortekaartjes. Laat je inspireren op www.yourdayinaframe.nl

Deze tekening is gemaakt door Elja van der Laan, een voormalig MMM lotgenootje, nu trotse mama van 3!
Ze maakt geweldige tekeningen en ontwerpt ook geboortekaartjes. Laat je inspireren op yourdayinaframe.nl

Het is moeilijk, omdat ieder stel met vruchtbaarheidsproblemen haar eigen verhaal heeft en er op hun eigen manier mee omgaat. De een is er open over, en praat er over. Soms teveel en ze heeft wellicht weinig aandacht voor jou en jouw kinderen. Kan jij je verhaal wel kwijt?

De ander beleeft het verdriet in stilte, je wilt een arm om haar schouder slaan, bloemen geven als ze een teleurstelling incasseren, maar willen ze dat wel?

Of je kent een stel waarvan je niet precies weet waarom ze geen kinderen hebben, omdat ze er liever helemaal niet over praten. Je weet niet wat voor ellende ze samen hebben meegemaakt.

Je doet je best er zo goed mogelijk rekening mee te houden, en juist dan blijk je een plank mis te slaan. Want alles ligt zo gevoelig. De spanning en het verdriet liggen soms diep en soms zo aan de oppervlakte. Onder de bekende ‘open zenuw’ ligt een diepe wond en de open zenuw is soms makkelijk te raken waardoor de wond weer open gaat.

Nodig je mensen zonder kinderen uit voor het verjaardagsfeestje van je kind? Vertel je hen als eerste dat je zwanger bent, of ga je het uit de weg? Dit zijn lastige dilemma’s.

Goedbedoelde adviezen en tips komen vaak ook niet altijd over. ‘Ga maar op vakantie, heb je dit standje al geprobeerd, doe een kussen onder je billen na het vrijen.’ Of grapjes over je man ‘wanneer hij nou eens raak gaat schieten.’

Ondertussen mis je ook je sprankelende zus, vriendin of collega met wie je altijd alles kon bespreken en lekker kon lachen.

Jij wel kinderen en zij niet. Het kan een kloof doen ontstaan, die jullie beiden niet willen. Soms kan je daar echt niets aan doen. Soms wel. Het gevoel geven dat je er voor die ander bent, een arm op haar schouder, een bloemetje, een kaart of een mailtje. En wel gewoon uitnodigen voor de (kinder)verjaardag, maar zeggen dat ze zelf de keuze mag maken of ze wel of niet wil komen.

Er zijn ook stellen die bewust de confrontatie met stellen met kinderen uit de weg gaan. Ze hebben even geen behoefte aan mensen met kinderen en kinderverhalen. Ze hebben geen zin in kraamvisites. Hopelijk hebben ze lotgenotencontact waarbij ze hun verdriet kwijt kunnen. Zij kiezen voor hun taboe door er niet over te praten en in hun veilige omgeving te blijven op hun manier. Ze raken jou als goede vriendin kwijt, omdat ze het zelf niet aankunnen op dat moment, omdat ze zo graag willen wat jij hebt.
Als je het zelf niet hebt meegemaakt, blijft het moeilijk om je in het verdriet van een ander te verplaatsen. Geef die ander de ruimte als het nodig is.

Wees ook trouw aan jezelf. Ik begrijp dat het voor jou als happy mom net zo belangrijk is om jouw dagelijkse dingen te delen met je vriendinnen. Jouw kinderen maken daar onderdeel van uit.

 

Door Anne Tel, AnneTel.nl

Share this post

scroll to top