Op naar de feestweek van Bourtange!

Floris
Het is vandaag 30 juni! Mijn zeer gewaardeerde en aangetrouwde neef Floris wordt vandaag 50 jaar! Hij is getrouwd met mijn nicht Geesje. Uiteraard Geesje. Mijn grootouders hadden 5 kinderen en 3 kleindochters zijn naar oma vernoemd. We hebben dus Geesje van Sien, Geesje van Roel, Geesje van Derk. Vanavond hebben we een knalfuif bij Geesje van Sien en haar man Floris.

Kraamzorg én Mantelzorg
Gees en Floris werden in 1991 voor het eerst moeder en vader en uiteraard gaf ik de kraamzorg. Er werd een prachtig kereltje geboren tijdens de feestweek in Bourtange. In die tijd was dat een jaarlijks terugkerend evenement waar alle bewoners naar toe leefden. Ik woonde inmiddels in Bourtange en ook de andere Gees en haar man Floris woonden in Bourtange. Ze runden daar een gemengd bedrijf, veeteelt en akkerbouw. In die zin was het ook makkelijk dat ik de kraamzorg gaf, omdat ik dan direct de mantelzorg kon geven. Als de koeien werden gemolken was ik beschikbaar voor mijn nicht.

Genetisch bepaald
Het pasgeboren kereltje moest erg bijkomen van de bevalling en was op het eerste oog een beetje lui. Toen de verloskundige hem ging onderzoeken op een aantal reflexen, scoorde hij voldoende maar het was allemaal een beetje matig. Toen de verloskundige echter riep: ‘Kom op jongen, op naar de feestweek’ was zijn loopreflex in één keer goed aanwezig en maakte hij een korte spurt op het aankleedkussen. Tja, het feesten was bij deze jonge knaap gewaarborgd in de genen. En dat was niet zo vreemd, want ook pappa wist van geen ophouden.

Nog even onbezorgd genieten
Ondanks dat hij net pappa was geworden en zijn vrouw lag bij te komen in het kraambed, moest de feestweek in Bourtange doorgaan. Hij hield zich de hele kraamweek dapper, maar aan het eind van de kraamtijd wilde hij toch nog één keer genieten en even zijn vaderlijke verantwoordelijkheden op zij zetten. Samen met mijn man bezocht hij het feest in de feesttent en ik sliep die zaterdagavond op de bank bij mijn nicht in huis. Zo rond een uur of drie ’s nachts kwamen de mannen luidruchtig binnen. Na een korte uitwisseling van relevante en vooral minder relevante informatie vertrokken mijn man en ik richting huis.

De laatste zorgdag?
We doken snel in bed om nog enigszins wat slaap te pakken. De volgende dag moest ik immers weer gewoon aan het werk. Het zou de laatste zorgdag zijn en neef Floris had me verzocht niet in uniform te komen, want ze wilden er een informele dag van maken waarop ik alleen maar de verzorgende taken zou gaan doen; dus zorg voor moeder en kind!
Ik lag al zeker 10 minuten in bed toen het me opviel dat mijn man nog niet naast mij lag. Ik deed het licht aan en zag hem slapend op de rand van het bed zitten; hij was gewoon vergeten om te gaan liggen!! Hmm, als dit tekenend was voor hoe de heren hun avond hadden doorgebracht, was ik bang voor de dag die zou komen.

Een feestweek vergt een goede voorbereiding!
De volgende dag ging ik daarom met een bedenkelijk gevoel richting het huis van mijn nicht. Hoe zou de vlag er daar bij hangen? Onderweg naar de boerderij zag ik Floris op de trekker met melkkar richting de koeien rijden. Weliswaar aan de late kant, maar hij was dus wakker. Op de boerderij aangekomen, kwam me in de keuken een rare onbestendige zware zure lucht tegemoet! Ik had een vermoeden en liep daarom direct door naar het toilet. Grrrrr, MANNEN! Staande plassen is voor menig man een ware uitdaging, maar kotsen met een zeer laag bewustzijnsniveau geeft nog veel meer rotzooi! Gelukkig had ik mijn uniform voor de zekerheid toch maar meegenomen en zo stond ik in de vroege ochtend het toilet beneden en boven grondig te reinigen. Volgens Floris kwam het echt niet door het bier, maar was het broodje shoarma wellicht verkeerd gevallen. ‘Tuurlijk, lieve neef! Dat zal het geweest zijn en weet je, je hebt natuurlijk erg weinig slaap gehad de afgelopen week. Dat is ook zeker geen goede voorbereiding geweest voor de feestweek van Bourtange’ spelde ik hem begripvol op de mouw met een vette knipoog richting mijn nicht! De nieuwbakken pappa stond weer met beide benen op de grond en wist vanaf nu heel zeker dat zijn leventje er iets anders zou uitzien!

Geesje Fokkens
Zorgdeskundige en kraamverzorgende
Kraamzorg Het Groene Kruis
www.kraamzorghetgroenekruis.nl

 

Share this post

Geesje

Geesje

Werkt als Zorgdeskundige bij Kraamzorg Het Groene Kruis. Dé kraamzorgaanbieder in Noord-Nederland

2 Replies to “Op naar de feestweek van Bourtange!”

  1. Harmina schreef:

    Wederom weer met een lach op mijn gezicht gelezen!

  2. Jannie R schreef:

    Mooi

Gesloten voor reacties

scroll to top