Schermen zijn een onvermijdelijke aanwezigheid. Waarschijnlijk ook bij jou in huis, en als dat niet zo is, kun je wellicht nadenken over een gunstige internet en tv aanbieding. Maar wat is verstandig rondom schermtijd voor je kleine kindje? We bespreken het in dit artikel.

Onder de 2 jaar liever geen schermen

Is je kindje nog een baby of een peuter onder de twee jaar? Dan kun je hem of haar beter bij schermen weghouden. Het wordt namelijk sterk afgeraden om zulke jonge kinderen met schermen te confronteren. Dit heeft alles te maken met de manier waarop jonge kinderen leren. Op deze leeftijd hebben kinderen vooral behoefte aan directe interactie met hun ouders om op die manier hun taalvaardigheid te ontwikkelen én om hun sociale ontwikkeling te stimuleren. Schermen kunnen dit proces in de weg staan. Misschien wil je echter wel graag kunnen videobellen met familieleden met je kind op schoot. Dat is interactieve ervaring die wellicht zelfs positieve effecten kan hebben als je kind actief erbij betrokken wordt. Houd het desalniettemin wel kort.

2 tot 5 jaar beperkt en begeleid schermgebruik

2 tot 5 jaar beperkt en begeleid schermgebruik

Vanaf twee jaar begint de situatie wat te veranderen. Als het met mate is en onder begeleiding, kun je schermtijd langzaam gaan introduceren aan je kind. Dat moet dan wel schermtijd zijn die meerwaarde heeft. Met andere woorden: het moet hierbij gaan om educatieve en interactieve content, zoals programma’s of apps die taalontwikkeling, creativiteit of probleemoplossend denken stimuleren. Blijf er zelf bij zitten om mee te praten over wat er gebeurt op het scherm. Vermijd het liefst snelle en flitsende beelden, omdat je kind hierdoor overprikkeld kan raken. Kies sowieso een rustig moment voor schermtijd en houd je aan het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en kinderartsen om kinderen tussen de twee en vijf jaar maximaal één uur per dag schermtijd te geven. Doe dat niet vlak voor het slapengaan.

Vanaf 6 jaar: balans en grenzen stellen

Op een gegeven moment gaat je kind naar school. Dan is het onvermijdelijk dat schermtijd een groter deel van hun dagelijks leven wordt. Het wordt ingezet voor educatieve doeleinden, maar entertainment sluipt natuurlijk in de schermtijd van je kind. Dat is niet erg, maar stel er wel grenzen aan. Als schoolwerk op een scherm moet, dan is dat niet anders. Maar voor entertainment is maximaal één tot twee uur per dag schermtijd de bovengrens (hoewel dat bij een lange autorit mogelijk niet te handhaven zal zijn). Waak ervoor dat je kind voor het slapengaan niet naar een scherm kijkt en probeer een goede balans te bereiken tussen schermtijd en een fysieke activiteit, zoals offline spelen. Houd goed in de gaten waar je kind naar kijkt en of er daarbij geen sprake is van misleidende informatie of aanstootgevende zaken. Probeer instellingen voor ouderlijk toezicht te gebruiken om het schermgebruik van je kind te reguleren.

Het is onvermijdelijk dat schermen onderdeel worden van het leven van je kind. Maar de mate waarin en de kwaliteit van die schermtijd kun je beïnvloeden, niet als de momenten ervoor. De reden waarom je niet moet willen dat je kind vlak voor het slapengaan naar een scherm kijkt, is dat het blauwe licht van schermen de aanmaak van melatonine remt, het hormoon dat helpt om in slaap te vallen. Stimuleer liever ontspannende activiteiten zoals lezen of rustig spelen voor het slapengaan.