Vertel je over een miskraam?

Voordat David kwam, heb ik twee keer een miskraam gehad bij twee maanden zwangerschap. Een ‘vroege’ miskraam dus. Die krijgen best veel vrouwen, heb ik toen geleerd. Maar gek genoeg had ik er maar zelden iemand over horen vertellen.

Mijn eigen keuze was om er wel over te vertellen aan mensen. Niet aan iedereen die ik tegenkwam, maar aan mensen die vroegen hoe het met me ging en die naar mijn idee echt belangstelling voor mijn antwoord hadden. Ik had daar een paar redenen voor.

De eerste was, dat ik geneigd ben om moeilijke dingen en problemen voor me te houden uit een soort schaamte. Ik heb liever dat mensen denken dat ik alles kan en alles onder controle heb. Als ik niemand zou vertellen dat ik een miskraam had gehad, zou ik mezelf daarmee hebben verteld dat ik me ervoor moest schamen. Het zou een ‘groot ding’ zijn geworden. Door er wel over te vertellen bleef het iets normaals. Niet iets leuks, maar ook niet iets om me over te schamen.

(Die neiging had ik namelijk wel. Als vrouw hoorde je gewoon een kind te kunnen krijgen, en mij was dat niet gelukt. Twee keer niet zelfs. Op die gedachte betrapte ik mezelf wel eens.)

Een tweede reden om erover te vertellen, is dat ik geleerd heb dat je geen echt contact kunt hebben met mensen als ze niet mogen weten wat je bezighoudt. Als ik niet laat zien wie ik ben, kan een ander dat ook niet goed. En dan wordt het contact met mensen die belangrijk voor je zijn al snel oppervlakkig.

Ik vertelde er dus vooral uit eigenbelang over. En voor een klein deel om anderen te steunen. Als je een miskraam hebt gehad, kan het fijn zijn om te weten dat je niet de enige bent. Dat het vaak voorkomt en dat je je er niet voor hoeft te schamen.

Inmiddels kan ik daar nog iets anders hoopvols aan toevoegen, voor degenen die zich zorgen maken na een of meerdere miskramen: ik heb daarna gewoon een gezonde zoon gekregen. Er zijn geen garanties als het gaat om kinderen krijgen, maar je mag daar gewoon op blijven hopen.

Share this post

4 Replies to “Vertel je over een miskraam?”

 1. Esther schreef:

  Hier precies hetzelfde!

  Een miskraam in mei 2010, en een miskraam op onze huwelijksdag in juli 2010. Daarna heeft het weer 10 maanden geduurd, en afgelopen januari zijn wij trotse ouders geworden van onze zoon Max, die gisteren 8 maanden is geworden!

 2. Ilse schreef:

  Ook ik heb twee miskramen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad. Bij deze laatste ben ik ook een eileider en een eierstok verloren. Dit allemaal in een tijdsbestek van een jaar. Maar heb nu een geweldige zoon van 1,5 week oud. Dus hoop is er altijd!!! En wat jij zegt we hoeven ons er niet voor te schamen het is gewwon domme pech zoals de gynaecoloog zegt.

 3. Meijke schreef:

  Gefeliciteerd, Ilse! En Esther ook nog trouwens. Jullie ervaringen zijn ook weer een hart onder de riem voor mensen die hun hoop verliezen naar een of meer miskramen.

  Ook omdat je jezelf ervan mag doordringen dat het iedereen kan overkomen en dat je niet tekortgeschoten bent.

  Groetjes, Meijke

 4. inge schreef:

  Ik heb in januari 2012 en in maart 2012 een vroege miskraam van beiden 6 weken gehad. Ik ben nu voor de 3e x zwanger, inmiddels 20 weken.

  Heel verdrietig was ik van de miskramen, niemand wist er verder van. (vroeger dacht ik altijd dat een miskraam het einde van de wereld was en dat ik als mij dat zou overkomen, ik er nooit over heen zou komen). Maar het niet verwerken van de miskraam (ik ben een gevoelsmens en benaderde het heel rationeel) stond wel tussen mij en een eventuele nieuwe zwangerschap in. Ik heb een vriendin in vertrouwen genomen. Het is toch een soort rouwproces, voor mij voelde het al als ons kindje. Tegelijkertijd had ik het gevoel dat het goed was dat ik het los moest laten. En toen ik dat had gedaan, was ik prompt wederom zwanger, en dit keer was het wel goed!

  Het is domme pech en je kan er niets aan doen. schaam je er niet over, het is wel logisch dat je zo reageert. Mensen vinden het fijn als ze weten wat er in je omgaat.

  Gefeliciteerd nog met de kleine!

Gesloten voor reacties

scroll to top