Voor jonge kinderen luisteren erg moeilijk en eigenlijk onbegrijpelijk

“Mama en papa luister eens naar me”!

Kinderen moeten erg veel in onze maatschappij en als ouder vínd je ook dat je kind naar jou moet luisteren. Voor jonge kinderen is luisteren erg moeilijk en eigenlijk onbegrijpelijk. Een jong kind is impulsief en leeft in zijn eigen fantasie wereldje. Luisteren naar een volwassene past totaal niet in het leven van je baby, peuter of kleuter. Pas als je kleuter ouder is, vanaf een jaar of 5/6, dan kan het leren focussen en zal het ook beter begrijpen wat je bedoelt en wat je van hem wilt. Op die leeftijd kun je ook gaan uitleggen waarom luisteren naar een ander belangrijk kan zijn. Dat uitleggen is overigens erg belangrijk voor kinderen, als een kind begrijpt waarom luisteren belangrijk is, dan zal het sneller de behoefte hebben om te luisteren naar de woorden van de ander. Nu kunnen kinderen ook beter begrijpen wat de achtergrond is van wat je verteld, dat begrip ontstaat nu.

Machtsstrijd tussen jou en je kind

Ons ego is heel sterk aanwezig en wil heel graag dat anderen doen wat wij vinden, zeggen of willen. Als we aan het ego denken, dan denken we dat het gaat om ijdelheid en trots, of we denken aan egoïsme. We denken vaak dat het ego daaruit bestaat. Het ego is echter veel meer dan dat. Het ego is simpelweg de identiteit die je hebt aangenomen.
Het ego klaagt ook graag in gedachte of letterlijk hardop, over andere mensen, over de situatie waar je je in bevindt, of over iets dat gebeurt en wat niet zou mogen gebeuren, of over het feit dat je kind niet naar je luistert. Het ego verzet zich als het ware tegen de realiteit, die altijd anders moet zijn dan zoals die is.
Stel je eens voor dat je in een lange rij voor een kassa in een winkel staat. Dan zou je kunnen gaan klagen over hoe langzaam de kassière is, hoe ze dit of dát zou moeten doen, of juist niet moet doen, of hoe zij in gebreke is gebleken.
Als je dit bovenstaande herkent, dan heeft het ego je in de grip. Jij hebt geen gedachten, maar de gedachten hebben jou! Als je vrij wilt zijn van dit ego, moet je begrijpen dat de stem in je hoofd niet altijd de waarheid spreekt, sterker nog, dat het meestal onzin spreekt.
Als je dus beseft dat het alleen maar je ego is die wil dat je kind naar je luistert, zal de machtsstrijd tussen jou en je kind een stuk milder verlopen.

 

Hoe luister je naar je kind?

Ieder kind weet van nature wat het nodig heeft, je hoeft er alleen maar naar te leren luisteren. Maar hoe doe je dat nou, luisteren naar je kind, zonder dat je je ego een rol laat spelen? Hieronder een aantal tips:

  • Maak lichamelijk én oogcontact contact als je iets wilt vragen aan je kind.
  •  Probeer jouw mening niet op te dringen aan je kind, je kind hoeft niet te doen wat jij wilt. Geef je kind de ruimte om zijn eigen gang te gaan, stuur bij daar waar nodig en begrens daar waar nodig. Liefdevol en met respect.  Als je je als ouder boos of gefrustreerd voelt, weet dan dat ook dit alleen maar je ego is die boos en gefrustreerd is. Het zijn maar gedachten of emoties en deze gaan ook weer voorbij. Reageer dit niet af op je kind, maar neem even een time out voor jezelf.
  • Luister als ouder naar wat je kind te vertellen heeft, dan zal het daarna ook graag jouw verhalen willen horen. Een kind heeft nog geen enkel tijdsbesef, daarom kan het fijn zijn om tijden te begrenzen met bijvoorbeeld een kookwekker. Woorden als: straks, eventjes, over 5 minuten missen hun doel, dat begrijpt het kind nog niet.
  • En heel belangrijk, volg niet je neiging maar je behoefte. Bijvoorbeeld: “Je komt thuis vanuit de stad en bent heel druk geweest om je lijstje af te werken. Je bent moe en gaat snoepen/eten: Dat is je neiging. Je behoefte is rust, want je bent moe van het shoppen. Als je nou je eigen behoefte leert volgen en jezelf die ruimte gunt, leer je ook de behoefte van je kind te begrijpen en zien. Zo krijgt je neiging geen ruimte en zal jezelf en je kind veel meer rust en balans ervaren.
  • En verder nog belangrijk…probeer zo min mogelijk vragen in de vragende vorm te stellen aan je kind, maar begrens het door zinnen te formuleren die eindigen met een punt, niet met een vraagteken. Bijv:” Amélie je mag nu je jas aan trekken” en niet: “Amélie wil je je jas aantrekken”? Bij die laatste vraag blijft er te veel ruimte over, wat vaak strijd oplevert. Het eerste voorbeeld geeft een duidelijke en begrensde boodschap. (Dit stuk lijkt minder te gaan over luisteren naar je kind, maar meer over grenzen stellen, of helder communiceren met je kind.
  • Het immuunsysteem van een kind is zeer gevoelig en nog volop in ontwikkeling. Door veel geraffineerde suikers te geven belast je het systeem van je kind enorm. Hierdoor raakt het systeem overbelast en je kind geprikkeld. Zorg dus voor een goede en gebalanceerde voeding. De natuur is van zichzelf zoet genoeg. (kan ook onder het kopje “verder belangrijk voor goed luisteren”??)

Kortom het leren luisteren hoeft geen machtsstrijd te zijn, het gaat erom dat jij als ouder je kind begrenst en naar je eigen behoeftes luistert. Pas dan kun je ook de behoeftes van je kind ontdekken en blijkt het ‘niet luisteren’ helemaal niet zo’n item te zijn. Weet als ouder dat een kind ook zijn eigen ego aan het ontwikkelen is, als strategie om in het dagelijks leven situaties aan te kunnen. Zie dat bepaald gedrag, emoties en uitspraken een uiting zijn van dat ontwikkelende ego. Dan kan je milder zijn naar je kind.
Ik wens je een fijne week toe!
Harte groet,
Selma Weideman

Praktijk voor Babyfluisteren & Coaching
Keizersweg 28
7421 CS Holten
Tel: 0548 – 200 006
selma-babyfluisteraar.nl
info@selmaweideman.nl

Share this post

Selma

Selma

Mijn naam is Selma, ik ben trotse moeder van 2 dochters en 30 lentes jong. Ik werk alweer 3 jaar als Baby- en Kinderfluisteraar. Tevens geef ik cursussen, workshops, lezingen, readings en coaching in mijn praktijk en op lokatie. Door opleidingen, trainingen en cursussen op het gebied van spiritualiteit, energie, psychologie, edelsteentherapie en het geven van readings en fluistersessies heb ik mezelf steeds verder ontwikkeld. Ik heb een enorme passie voor kinderen en baby's. Met veel liefde werk ik dan ook als Baby- en Kinderfluisteraar en zet hierbij mijn (medische) kennis, telepathisch vermogen en levenswijsheid in. Mijn intentie is om vanuit een holistische wijze te werken en van daaruit de energie weer te laten stromen, zodat eventueel aanwezige blokkades en 'problemen' opgeruimd kunnen worden. Mijn werk als verpleegkundige heeft mij een goede en stevige medische achtergrond gegeven met een behoorlijke dosis mensenkennis. Deze kennis en ervaring gebruik ik veel en geeft mijn werk nog meer inhoud en basis. De afgelopen jaren heb ik al veel gezinnen, kinderen en baby's succesvol kunnen helpen in hun eigen unieke proces. Ik leer en groei nog elke dag van alle mooie ervaringen en processen. Ik wens je een warme en liefdevolle dag toe! Selma

scroll to top