Waarom het woord bekkeninstabiliteit niet meer wordt gebruikt

IMGP9124Door Natasja Tijhuis, oefentherapeute Cesar in Coevorden, o.a. gespecialiseerd in bekkenklachten en het geven van zwangerschapsbegeleiding.

Enkele jaren terug hoorde je veel over bekkeninstabiliteit. De ergste verhalen gingen er rond. Het leek wel of iedere zwangere er last van had. De afgelopen tijd hoor je er veel minder over en dat heeft verschillende redenen.

 

Bekkenklachten of bekkenpijn
Ten eerste de naam. Tegenwoordig zeggen we dat een zwangere last heeft van bekkenklachten of bekkenpijn. Dat klinkt al veel minder heftig en we zien dat de zwangere vrouwen, maar ook hun omgeving er daarom beter mee om kunnen gaan. Bekkeninstabiliteit klinkt alsof je bekken uit elkaar kan vallen. Dat alles gaat wiebelen als je beweegt. En aangezien de klachten soms inderdaad zo aanvoelen bevordert dat niet de motivatie om juist wel in beweging te blijven.

 

Iedere zwangere heeft bekkeninstabiliteit
Ten tweede heeft elke zwangere bekkeninstabiliteit. Dat is juist nodig om te kunnen bevallen. Door de zwangerschapshormonen verweken de banden in je hele lichaam. Zoals je enkelbanden hebt zijn er ook bekkenbanden. Deze moeten verweken om het bekken de bewegingsvrijheid te geven tijdens de bevalling voor de passage van het kindje. Dus zonder bekkeninstabiliteit heb je pas echt een groot probleem.

 

Inzichten over bekkenklachten steeds beter
Wat is er dan wel aan de hand? Door het verweken van die banden moeten de spieren rondom het bekken de steunfunctie gaan overnemen van die banden. En als die spieren niet sterk genoeg zijn of er is een disbalans in de kracht van die spieren dan ontstaan er pijnklachten. De inzichten in de oorzaak van bekkenklachten zijn steeds beter geworden en daardoor ook de behandeling ervan. Van liggen op de bank wordt niemand beter, het is juist belangrijk om de samenwerking van buik-, rug-, bekkenbodem-, bil- en ademhalingsspieren te trainen zodat het lichaam weer zoveel mogelijk de balans herstelt.

Dus heb je klachten rond het bekken of de onderrug tijdens je zwangerschap stap dan op tijd naar de oefen- of fysiotherapeut en train je lichaam. Je verloskundige kent vast wel een gespecialiseerde therapeut bij jou in de buurt. Of kijk op www.bekkentherapeuten.nl .

Share this post

2 Replies to “Waarom het woord bekkeninstabiliteit niet meer wordt gebruikt”

 1. Bertine schreef:

  Joh … ik had geen idee dat dat woord niet meer gebruikt wordt! Gelukkig heb ik er dan ook nooit last van gehad.

 2. Stefanie schreef:

  Mijn naam is Stefanie,

  Ik heb zelf ook erg last gehad van bekkenklachten. In mijn omgeving merkte ik toen dat er weinig bekend is over deze pijn.
  Dit is een duidelijk verhaal. Goed dat je het verschil uitlegt en verwijst naar Cesar therapie. Daar heb ik zelf ook veel aan gehad. Benieuwd naar mijn verhaal?

  Kijk dan op http://www.bekkenblog.nl

Gesloten voor reacties

scroll to top