Worstelen met de balans werk en gezin

Vertrouwen op je moedergevoel en intuïtie

Door Renske Tjoelker, mamas coach: “Het gebeurt steeds vaker. Vrouwen die graag moeder wilden worden, maar het moederschap – en vooral het in balans blijven – erg lastig vinden. Hoe komt het dat tegenwoordig zo veel moeders uit balans lijken te zijn? Is het een luxeprobleem? Was het vroeger beter? Zeuren de vrouwen van nu?

Verdelen van taken
De gemiddelde leeftijd van vrouwen die moeder worden ligt nu rond de 30 jaar. Dat betekent dat onze ouders komen uit de babyboom-generatie. Onze vaders waren kostwinner en onze moeder bleef thuis om voor ons en het huishouden te zorgen. Over kinderen krijgen werd zelden bewust nagedacht: ze kwamen er gewoon. Onze ouders kwamen zelf uit grote gezinnen en waren kinderen om zich heen meestal gewend. Als er een keer een probleem was en er hulp nodig was, kon moeder gemakkelijk terugvallen op familie die vaak in hetzelfde dorp woonde of op buurvrouwen.

The sky is the limit
Wij zijn de eerste generatie moeders die werk en zorg combineren. We zijn opgegroeid met de slogan: ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ die ons stimuleerde om door te studeren en carrière te maken. Wat we massaal deden en we leefden volgens de regel: ‘the sky is the limit’. Vaak zijn we verhuisd naar een andere plaats (of nieuwbouwwijk) voor onze studie of carrière, waardoor we veel van onze vanzelfsprekende sociale contacten opeens misten en opnieuw moesten opbouwen. Maar hoe bouw je zoiets op als tweeverdienend stel? Overdag werken we en ’s avonds zorgen we voor onze kinderen en daarna ploffen we uitgeteld op de bank voor de tv.

Help, een kind!
In tegenstelling tot onze ouders, nemen wij heel bewust het besluit om kinderen te krijgen. Maar in tegenstelling tot onze ouders, zijn wij niet opgegroeid in grote gezinnen en zijn we kinderen om ons heen niet erg gewend. We hebben voor het eerst een baby in onze armen van een vriendin, of nog erger: onze eigen baby. En verwachten dan wel van ons zelf dat we meteen een moedergevoel hebben en weten wat de baby nodig heeft.

Ook de media versterkt dit beeld. Dat je overstroomt van liefde als je je kind eenmaal in je armen houdt. Dat je moet vertrouwen op je moedergevoel en intuïtie. Dus worden we extra onzeker als we dit allemaal niet of anders ervaren.

Geen rolmodel
Ondertussen hebben we geen geschikt rolmodel. We zijn kostwinner net als onze vader, en combineren dit met de zorgtaken van onze moeder. We nemen vaak het grootste deel van de zorg voor onze kinderen op ons, zorgen dat het huishouden in orde is en de boodschappen gedaan. Kortom: moeders van vandaag houden alle ballen in de lucht. En dan vragen we ons af hoe het komt dat we ons zo leeg, lusteloos, boos en verdrietig voelen.

Ik ben benieuwd of jullie je herkennen in deze column. Wil jij ook alle ballen in de lucht houden? Laat je reactie achter. En wil jij weten hoe je je balans tussen werk en gezin kunt verbeteren? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek met Renske Tjoelker, Mamas-coach via 06-53927879 of info@mamas-coach.nl of kijk op www.mamas-coach.nl. Of schrijf je in voor het maandelijkse e-zine, boordevol balans-tips!”

Share this post

scroll to top