Informatie over Borstvoeding

Hoe wordt borstvoeding aangemaakt?

In dit filmpje van het voedingscentrum kun je zien hoe dat in zijn werk gaat:

 

 

Op de website van het Voedingscentrum kun je nog veel meer nuttige informatie vinden over Borstvoeding.

Voor- en nadelen van borstvoeding

Zoals je waarschijnlijk al op veel sites en in veel boeken hebt gelezen is borstvoeding de beste voeding die je je baby kunt geven.

De voordelen van borstvoeding zijn:

 • de gezondste voeding voor je baby is borstvoeding;
 • je hoeft geen flesje klaar te maken en het is dus tijdbesparend;
 • het is gratis;
 • je hebt het altijd bij de hand;
 • het heeft altijd de goede smaak;
 • met borstvoeding ben je over het algemeen eerder terug op je oude gewicht;
 • borstvoeding draagt bij aan een bijzondere band tussen moeder en baby;
 • bijna elke huilende baby vindt troost aan de borst.

De "nadelen" van borstvoeding kunnen zijn:

 • borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf, je zult er dus wel moeite voor moeten doen;
 • misschien moet je wat meer rust nemen om de borstvoeding te laten slagen;
 • het aanleggen van je baby moet je leren;
 • de eerste vier tot zes weken kun je het beste zelf je baby voeden in plaats van afgekolfde melk in een flesje te geven, dus je moet het echt allemaal zelf doen.

Kun je voor de bevalling al leren om borstvoeding te geven?

moeder geeft borstvoedingHoe beter je je hebt voorbereid op het geven van borstvoeding, des te groter de kans van slagen is...Er worden in veel plaatsen borstvoedingscursussen gegeven. Tijdens deze cursussen wordt er ingegaan op vragen als: “hoe wordt de melk in de borst aangemaakt? en, “hoe moet je beginnen met borstvoeding als je baby geboren is?" Tijdens de cursussen wordt uitgebreide borstvoeding informatie gegeven. Voor je gaat bevallen kun je je al orienteren of er een lacatatiekundige bij jou in de buurt woont die je in geval van nood kunt benaderen om je te ondersteunen. Een aantal verzekeringsmaatschappijen vergoedt de hulp van een lactatiekundige, zoek daarom van te voren even uit hoe dat bij jouw verzekering is geregeld.

Waarom een voedingsbeha?

moeder met borstvoedingsbeha Een voedingsbeha geeft de juiste ondersteuning Omdat de borst in de borstvoedingsperiode zwaarder is, heeft deze voldoende steun nodig om in vorm te blijven. Daarom garanderen de voedingsbeha´s van Anita maternity niet alleen een uitstekende pasvorm, maar ook optimale ondersteuning tot in grote maten. De cups zijn voorgevormd zodat de naad de borst niet irriteert, die in de eerste tijd ná de melktoevoer bijzonder gevoelig is. Het slimme KwikKlip® systeem maakt het mogelijk de beha met één hand te openen en te sluiten, terwijl de baby veilig op de arm gedragen wordt.

Schouderbanden en cups zijn zo afgewerkt dat deze bij het geven van borstvoeding niet kunnen weg glijden. Koop een voedingsbeha op zijn vroegst aan het begin van de negende maand van de zwangerschap omdat de borst dan niet meer groter wordt. De beha moet niet te nauw zitten, dan wordt de melktoevoer verhinderd. Het personeel in de lingeriespeciaalzaak of babyspeciaalzaak geeft u graag advies over de juiste maat.

Informeer al tijdens de zwangerschap bij de verloskundige of lactatiedeskundige naar het geven van borstvoeding. In veel plaatsen worden ook cursussen aangeboden ter voorbereiding op het geven van borstvoeding. Wanneer je van te voren weet wat belangrijk is bij het geven van borstvoeding, dan geeft dat de noodzakelijke zekerheid en vertrouwen.

Bron: www.Anita.nl

Meer informatie over het kopen van een borstvoedingsbh vind je in onze special over het kopen van een borstvoedingsbh

Borstvoeding direct na de bevalling

Als je borstvoeding wilt geven is het heel belangrijk dat je je kindje na de bevalling direct op je buik gelegd krijgt. Het huid-op-huid contact is enorm belangrijk. Je kunt je baby eigenlijk direct aan je borst leggen en meestal is je baby in staat om zelf aan de borst te drinken. Direct na de bevalling komt er colostrum uit je borsten, dit is de eerste moedermelk. Dit colostrum zit vol met antistoffen en is licht verteerbaar. Je baby heeft de eerste dagen nog niet veel voeding nodig en het colostrum bevat alles wat je baby de eerste dagen na de bevalling nodig heeft.

Een bijkomend voordeel van het direct geven van borstvoeding is dat het hormoon oxytocine vrijkomt en dat stimuleert het samentrekken van de baarmoeder. Hierdoor komt de placenta sneller los en wordt het bloedverlies beperkt.

Borstvoeding de eerste dagen na de bevalling

De eerste dagen na de bevalling kun je je baby zo vaak aanleggen als je denkt dat nodig is. Is je baby wakker en alert dan kun je je baby gerust voeden. Slaapt je baby weer dan heb jij ook even de tijd om uit te rusten.

Als je je baby de borst hebt gegeven en hij laat los als de borst leeg is, kun je gerust je andere borst ook nog aanbieden om te kijken of je baby meer wil. Geef je één borst per keer dan is het verstandig af te wisselen, zo wordt de productie van moedermelk in beide borsten gestimuleerd, uiteraard geldt dit laatste gedurende de gehele borstvoedingsperiode.

Hoe weet je of je baby voldoende borstvoeding drinkt?

Als je baby voldoende groeit dan drinkt je baby voldoende borstvoeding. De eerste maand groeit je baby ongeveer tussen de 100 en 200 gram per week.

Natuurlijk zijn er ook nog andere dingen waar je naar kijkt:

 • maakt je baby een levendige indruk?
 • Kijkt ze helder uit haar oogjes?;
 • geef je minstens zeven tot acht voedingen per etmaal en ook 's nachts?;
 • voelen je borsten na de voeding minder gespannen dan ervoor?;
 • hoor je de voeding naar binnen slikken bij je baby?;
 • hoeveel natte luiers heb je op een dag? Vier tot zes volle wegwerpluiers of zes tot acht katoenen luiers;
 • over de ontlasting: tot zes weken is elke dag twee tot vijf poepluiers normaal.

Na ongeveer veertien dagen is je baby weer terug op zijn geboortegewicht, je baby mag maximaal tien procent van het geboortegewicht afvallen.

Hulp bij borstvoeding: De Lacatiekundige

baby krijgt borstvoedingEr zijn in Nederland al heel wat lactatiekundigen waar je een beroep op kunt doen als je er niet meer uitkomt. Zij kunnen je voorlichting geven over hoe de borstvoeding gegeven wordt of bij je thuis komen kijken, ook zijn er lactatiekundigen die spreekuur houden in het ziekenhuis. Soms is een tip over het aanleggen al genoeg om je borstvoedingsproblemen op te lossen. Een andere keer is er wat meer kennis voor nodig. Wat is eigenlijke een lactatiekundige? Een IBCLC (International Board Certified Lactation Consulent) is een lactatiekundige met een internationaal erkend diploma. De lactatiekundige is geschoold in de borstvoedingswetenschap. Vaak zijn deze lactatiekundigen vrijwilligster geweest voor een borstvoedingsorganisatie en hebben ze veel ervaring. Veel zorgverzekeraars hebben al lactatiekundige consulten in het vergoedingenpakket zitten. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen vind je een actueel overzicht van de vergoedingen per verzekeraar. Klik hier voor hun website

Bewaren van moedermelk

(voor gezonde, a terme zuigelingen)

Vers afgekolfde melk
Kamertemperatuur 6-8 uur bij kamertemperatuur
tot 25° C
Koelkast 3-5 dagen bij 4° C
Vriesvak in koelkast 2 weken bij -15° C
Vriesvak met eigen deur 3-6 maanden bij -18° C
Diepvriezer 6-12 maanden bij -20° C
In de koelkast ontdooide moedermelk
Kamertemperatuur 4 uur tot 25° C
Koelkast 24 uur bij 4° C
Buiten de koelkast ontdooide moedermelk
Kamertemperatuur Meteen voor voeding gebruiken, niet bewaren
Koelkast 4 uur bij 4° C

Moedermelk ontdooien

 • Ingevroren moedermelk bij voorkeur in de koelkast of onder de stromende kraan laten ontdooien;
 • Ontdooi ingevroren moedermelk niet in een magnetron of een pan met kokend water (gevaar voor verbranding);
 • Flesje of zakje zachtjes schudden voor gebruik om eventueel gescheiden vet door de melk te mengen en de hitte gelijk te verdelen;
 • Melk die na de voeding over is moet weggegooid worden;
 • Ontdooide melk nooit opnieuw invriezen.

Bakerpraatjes over Borstvoeding

Er gaan nogal wat "bakerpraatjes" rond over borstvoeding, een paar daarvan zijn:

Er zitten niet genoeg voedingsstoffen in moedermelk

NIET WAAR

In moedermelk zitten voldoende voedingsstoffen. Drinkt je baby vaak genoeg en voldoende dan wordt er voldoende melk geproduceerd. Het is wel belangrijk om je borst goed leeg te laten drinken.

Borstvoeding geven is vermoeiend

NIET WAAR

Het is uit onderzoek gebleken dat wanneer vrouwen langdurig borstvoeding geven ze op den duur minder bezorgd en minder gespannen zijn. Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij, hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Zo kun je genieten van deze uitrust momenten. Ook baby's die geen borstvoeding krijgen moeten gevoed worden.

De eerste paar dagen na de bevalling heb je nog geen melk

NIET WAAR

De eerste dagen na de bevalling heb je nog niet veel melk, maar dit is ook nog niet nodig. De eerste melk, colostrum bevat veel eiwitten, mineralen en afweerstoffen. De eerste dagen na de bevalling drinkt je baby ongeveer 7 tot 14 ml per borstvoeding. Het maagje van je baby is ook nog heel klein.

Als je moeder geen borstvoeding kon geven kan jij het ook niet

NIET WAAR

Iedere vrouw is verschillend maar ook iedere bevalling is verschillend. Het kan zelfs zo zijn dat het bij jou de eerste keer niet lukte om borstvoeding te geven en dat het bij je tweede kindje prima gaat.

Je moet opletten met wat je eet als je borstvoeding geeft

NIET WAAR
Zorg voor voldoende gezonde voeding voor jezelf. Voor je baby hoef je je voedingspatroon niet aan te passen. At je altijd al gekruid eten, als je borstvoeding geeft kun je dit gerust blijven doen.

Je borsten moeten vol aanvoelen anders heb je onvoldoende melk

NIET WAAR

De eerste dagen na de bevalling voelen je borsten vaak nog zacht aan, de melkproductie moet nog op gang komen. Dit betekend niet dat je baby niet genoeg krijgt. Je baby heeft deze dagen nog maar weinig borstvoeding nodig.

Je borsten worden lelijk van borstvoeding geven

NIET WAAR

Je borsten worden niet lelijk van het geven van borstvoeding. Het is wel belangrijk een goede borstvoedings-BH aan te schaffen. Een goed passende voedings-BH geeft ondersteuning tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode.

Je moet grote borsten hebben om borstvoeding te kunnen geven

NIET WAAR

Het is echt niet nodig om grote borsten te hebben om borstvoeding te kunnen geven. Grote borsten hebben meer vetweefsel dan kleinere borsten, dat wel, maar dat zegt niets over het geven van borstvoeding. Ook met kleine borsten kun je prima borstvoeding geven.

Als borstvoeding geven echt niet lukt

Door je goed te laten voorlichten kan bijna iedereen met succes borstvoeding geven en bedenk dat je zelfs al geef je maar een paar weken borstvoeding je daarmee toch je kindje het beste van jezelf hebt gegeven.

 

Als het tenslotte, ook met de juiste voorlichting en hulp, toch niet lukt om borstvoeding te geven voel je dan niet schuldig, je hebt je best gedaan en meer kan niemand van je verlangen. Blijf er niet mee zitten, daar help je jezelf en je baby niet mee.

Wil je meer lezen over borstvoeding?

In het borstvoeding ABC vind je uitleg over veel borstvoeding begrippen.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies