Home - Zwangerschap - Controles bij de Verloskundige

Wanneer voor het eerst naar de verloskundige?

Zodra je zwangerschapstest positief is kun je een verloskundige bij jou in de buurt gaan bellen voor een afspraak. Als je belt zal ze je een aantal dingen vragen:

 • Je naam, adres en geboortedatum;
 • De eerste dag van je laatste menstruatie.

Dit is belangrijk om de duur van je zwangerschap uit te rekenen.

Bij een gezonde zwangerschap word je begeleid door een verloskundige. Zij controleert de gezondheid van jou en je baby. Bij de verloskundige kun je terecht met al je vragen rondom je zwangerschap en zij kan je tips en adviezen geven. In je zwangerschap ga je ongeveer 10 à 15 keer naar de verloskundige, maar dit is afhankelijk van hoe goed het met jou en je kindje gaat. Soms is het nodig dat je wat vaker op controle komt. Het volgende schema is een voorbeeld van een terugkomschema:

 • tot 24 weken elke 4 weken;
 • tot 30 weken elke 3 weken;
 • tot 36 weken elke 2 weken;
 • vanaf 36 weken elke week.

Mocht je tussendoor klachten hebben dan kun je je verloskundige altijd bellen. De meeste verloskundigen hebben wel een website, vaak kun je daar antwoord vinden op je vragen over wanneer je contact op moet nemen met je verloskundige. Je kunt ook eens kijken bij onze veel gestelde vragen over zwangerschap of in ons zwangerschaps ABC

De eerste controle bij de verloskundige

zwangerschapstest De eerste keer dat je op controle komt bij de verloskundige zal rond 7-10 weken zwangerschap zijn. Wanneer je niet zeker was van je eerste dag van je laatste menstruatie kan het zijn dat je verloskundige een aanvraag voor een echo voor je heeft geregeld om een termijnbepaling te laten doen. Tijdens de eerste controle heeft de verloskundige veel gegevens van je nodig, namelijk:

 • Algemene gegevens van jou zoals je naam, adres, geboortedatum, verzekering, religie, beroep;
 • Medische gegevens van je zoals operaties die je hebt gehad, medicijnen die je gebruikt, allergieŽn, aandoeningen als hart- en vaatziekten, epilepsie, diabetes;
 • Gegevens over aandoeningen die binnen jouw familie of die van je partner voorkomen, zoals een hoge bloeddruk, diabetes en trombose;
 • Gegevens over eventuele vorige zwangerschap(pen) zoals hoe de zwangerschap, bevalling en het kraambed zijn verlopen en of er nog bijzonderheden waren;
 • Gegevens over aangeboren aandoeningen binnen jouw familie of de familie van je partner, zoals kinderen met downsyndroom of een andere aangeboren aandoening, kinderen die voor, tijdens of vlak na de geboorte zijn overleden;
 • Gegevens over de gezondheid van je partner.

Daarnaast vraagt de verloskundige je of je rookt, alcohol of drugs gebruikt, of je wel eens een blaasontsteking hebt gehad, of je wel eens een koortslip hebt gehad en of je foliumzuur (hebt) gebruikt.

Je verloskundige wil al deze gegevens van je noteren zodat zij in kan schatten of je bij haar onder controle kunt blijven. Soms bestaat er een indicatie om toch naar de gynaecoloog te gaan bijvoorbeeld als je epilepsie hebt en daar medicijnen voor gebruikt. Ook kan het zo zijn dat je in aanmerking komt voor onderzoeken die je in de zwangerschap kunt laten doen om een aangeboren aandoening bij je baby te kunnen opsporen.

Harttoontjes luisteren

Tijdens de eerste controle wordt er over het algemeen nog niet met de doptone naar het hartje van je kindje, geluisterd omdat je nog te kort zwanger bent om het hartje met de doptone te kunnen horen. Het hartje is vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap met een doptone te horen.

Bloeddruk meten

Bij de eerste controle wordt altijd je bloeddruk gemeten. Daarnaast wordt er altijd een bloedafname gedaan. Niet iedere verloskundige doet dit zelf, in veel praktijken moet je hiervoor naar het laboratorium van een ziekenhuis in de buurt. Waarop je bloed wordt onderzocht vind je hier onder.

Informatie verdere onderzoeken

Onderdeel van de eerste controle is ook de informatie over onderzoeken die je in de zwangerschap kunt laten doen om de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje te laten berekenen. Dit zijn de combinatietest waarbij gekeken wordt wat de kans is dat je een kindje met Down-, Patau- of Edwardsyndroom bij je draagt. Daarnaast is er de 20 weken echo, daarbij worden alle organen van je kindje nagekeken op afwijkingen.

Bloedonderzoek (1e controle)

Bij de eerste controle bij de verloskundige wordt er een bloedonderzoek bij je gedaan, je bloed wordt op het volgende onderzocht:

 • Bloedgroep, deze kan A, B, AB of 0 zijn;
 • Rhesus-D factor, deze kan positief of negatief zijn;
 • Rhesus-c factor, deze kan ook positief of negatief zijn;
 • Irregulaire Erytrocyten Antistoffen (IEA), antistoffen die je hebt aangemaakt tegen een andere bloedgroep;
 • Hepatitis B, staat op je formulier als HBsAg, hiermee kan dragerschap voor het hepatitis B virus worden onderzocht
 • Lues, beter bekend als syfilis, staat op je formulier als lues of TPHA, hiermee kan worden gekeken of je syfilis hebt;
 • HIV, hiermee kan worden gekeken of je HIV draagster bent
 • Hb: hemoglobine ofwel je ijzergehalte
 • Gluc: glucose ofwel je suikergehalte, om te kijken of je misschien zwangerschapsdiabetes hebt.

Bij de volgende controle zal je verloskundige je de uitslag vertellen van het bloedonderzoek

De standaard controles bij het bezoek aan je verloskundige

Bij iedere controle wordt gevraagd hoe het met je gaat. Daarnaast wordt bij elke controle je bloeddruk gemeten. Ook wordt iedere controle naar je buik gekeken. De verloskundige voelt aan je buik om de groei van je kindje in de gaten te kunnen houden. Ze voelt hierbij hoe ver je baarmoeder al is gegroeid en later in je zwangerschap kan ze ook voelen hoe je kindje in je buik ligt. Het luisteren naar het hartje van je kindje is iedere controle weer een hoogtepunt. Aan de hand van de snelheid van de hartslag kan de verloskundige bepalen hoe het met je kindje gaat. Je zult horen dat de hartslag veel sneller is dan die van jezelf, maar dat is juist helemaal normaal! Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap zal de verloskundige je vragen of je je kindje al voelt bewegen.

Verloskundige onderzoeken bij 12 - 16 weken zwangerschap

twaalf weken zwanger Het is per verloskundige verschillend welke onderwerpen er in de periode 12-16 weken zwangerschap aan bod komen. De verloskundige kan bijvoorbeeld vragen of je je al georiŽnteerd hebt op kraamzorg. Zij kan je hierover ook folders meegeven. Ook kan ze je informeren over een zwangerschapscursus als je deze wilt gaan volgen. Als jij en je partner niet gehuwd zijn en niet een geregistreerd partnerschap hebben is het van belang dat je partner het kindje gaat erkennen. Ook dit komt al vroeg in de zwangerschap ter sprake.

Verloskundige onderzoeken bij 20 weken zwangerschap

Tijdens deze controle zal je verloskundige de standaard controles doen. Als je een 20 weken echo hebt laten maken dan moet je de uitslag van de echo meenemen naar de verloskundige. Zij voert alle gegevens in zodat al je gegevens compleet zijn.

Verloskundige onderzoeken bij 27 - 30 weken zwangerschap

zwangere vrouw maakt hartje met handen op buik Als uit het bloedonderzoek bij 12 weken is gebleken dat je een rhesus-D negatieve bloedgroep hebt dan wordt je bloed in de 27e week van de zwangerschap opnieuw gecontroleerd. Er wordt dan in jouw bloed gekeken wat de bloedgroep van je kindje is. Hierdoor hoeft niet iedere zwangere die rhesus-D negatief is anti-D te krijgen maar alleen de vrouwen die in verwachting zijn van een rhesus-D positief kindje. Is uit het bloedonderzoek gebleken dat je rhesus-c negatief bent dan wordt in week 27 gekeken of je irregulaire erytrocytenantistoffen (IEA) hebt aangemaakt.

Bij de controle bij ongeveer 30 weken zwangerschap word je Hb gehalte gecontroleerd. Hb staat voor hemoglobine en betekent het ijzergehalte in je bloed. In de zwangerschap daalt je Hb altijd doordat het bloed door de zwangerschap verdunt raakt. Je Hb gehalte mag niet te laag worden, omdat jij en je kindje hier dan klachten door kunnen krijgen. Als je Hb gehalte te laag is schrijft je verloskundige waarschijnlijk ijzermedicatie (staaltabletten) voor zodat je Hb gehalte weer hoger wordt.

Verloskundige onderzoeken bij 36 weken zwangerschap

Rond 36 weken zwangerschap zal de verloskundige je vertellen wanneer je haar moet bellen als de bevalling begint. Daarnaast wordt vaak nog even besproken of je speciale wensen hebt voor de bevalling. Bijvoorbeeld of je op de baarkruk wilt of in bad. Je kunt al je vragen over de bevalling gerust aan de verloskundige stellen, zij kan je helpen om je optimaal voor te bereiden op je bevalling.

Uitleg over de zwangerschapskaart van de verloskundige

Op je zwangerschapskaart worden al je gegevens genoteerd. Tijdens elke controle komen er weer nieuwe gegevens bij. Er staan veel afkortingen op de kaart, hieronder is weergegeven wat de afkortingen betekenen:

 • RR: de bloeddruk;
 • cort: cortonen, dit is de hartslag van je baby. + betekend dat ze gehoord zijn, - betekend dat ze niet gehoord zijn;
 • dopt of dt: doptone. hiermee wordt aangegeven of de harttonen
  van de baby met de doptone gehoord zijn
 • leven: of je het kindje al voelt bewegen
 • fundus: de hoogte van je baarmoeder
 • s: symfyse, schaambot, n: navel, x: xyphoid, onderste deel van je borstbeen. Op de kaart wordt de hoogte van je baarmoeder hierin uitgedrukt er staat dan bijvoorbeeld. Ĺ NX, dit betekend dat je baarmoeder halverwege je navel en het onderste deel van je
  borstbeen zit;
 • caput: het hoofdje van de baby;
 • cbbbi: het hoofdje van de baby is te bewegen boven de bekkeningang;
 • cbibi: het hoofdje van de baby is te bewegen in het bekken;
 • cvibi: het hoofdje van de baby zit al vast in de bekkeningang, het hoofdje is dan al ver ingedaald;
 • CIF: caput in fundo, hierbij ligt het hoofdje van de baby bovenin de baarmoeder en is er dus sprake van een stuitligging;
 • ball: ballottement, hierbij is het kindje al wel te voelen maar de
  ligging van het kindje is nog niet te bepalen.

Je zwangerschapskaart neem je mee naar elke controle.

Termijnbepaling met de termijnecho

echo maken van zwangere buik Deze echo is bedoeld om vast te stellen hoever de zwangerschap gevorderd is. Soms weet je niet precies wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was of je cyclus was te onregelmatig waardoor niet berekend kan worden op welke datum je bent uitgerekend. Tijdens de termijnbepaling meten ze met de echo van de kruin van je kindje tot zijn/haar stuit. Op het echoformulier staat dit weergegeven als CRL (crown rump length) of KSL (kruin stuit lengte). Deze lengte geeft weer hoelang je al zwanger bent. Omdat alle kinderen in de eerste 12 weken van de zwangerschap precies even snel groeien kan aan de hand van de lengte van de foetus de zwangerschapsduur worden berekend

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies