Home - Zwangerschap - Echografie

Echografie en pretecho tijdens je zwangerschap

Bij het maken van een echo worden, voor de mens niet hoorbare, geluidsgolven omgezet in beelden. Eerst wordt je buik ingesmeerd met gel waarna een soort cameraatje (transducer) over je buik wordt bewogen. De geluidsgolven worden terug gekaatst en zo worden de contouren van de baby zichtbaar op een scherm. Een hele bijzondere ervaring.

Door wie wordt de echo gemaakt?

foto echografie apparaat Niet iedere verloskundige maakt zelf echo’s. Echo’s mogen namelijk alleen gemaakt worden door verloskundigen die een speciale opleiding hebben gedaan. Heeft je verloskundige deze opleiding niet gedaan, dan kan ze je doorverwijzen naar een collega-verloskundige of naar een ziekenhuis waar ze de echo dan gaan maken. Moet er een echo gemaakt worden voor prenatale diagnostiek, dan zal de verloskundige je doorverwijzen naar een ziekenhuis.

Hoe vaak wordt er een echo gemaakt

Tijdens je zwangerschap krijg je één keer standaard een echo aan het begin van je zwangerschap, dit is de termijnecho. Daarnaast zijn er twee echo's waar je voor kunt kiezen, dit zijn de nekplooimeting (onderdeel van de combinatietest) en de 20 weken echo. Bij de nekplooimeting wordt tussen 11 en 14 weken zwangerschap de nekplooi van je baby opgemeten. Kijk hier voor meer informatie over de nekplooimeting.

Bij de 20 weken echo word je kindje van top tot teen bekeken en gecontroleerd op eventuele aangeboren afwijkingen.

In een aantal verloskundigenpraktijken wordt een 30 weken echo aangeboden om te kijken naar de groei van je baby. Ook de liggingsecho bij 36 weken zwangerschap wordt in steeds meer praktijken aangeboden. Bij deze echo wordt gekeken of je baby mooi met het hoofdje naar beneden ligt. Dit is van belang voor de bevalling.

Als de verloskundige vermoedt dat je kindje niet goed groeit worden er vaker echo’s gemaakt en ook als een gynaecoloog je zwangerschap begeleidt zal je vaker een echo krijgen. Hoe vaak deze echo’s plaatsvinden is niet te zeggen, omdat dit erg afhankelijk is van de reden om een echo te maken. Wanneer je een DVD-opname van je ongeboren baby wilt hebben kun je een pret-echo laten maken.

Wat is er op een echo te zien tijdens je zwangerschap?

Het is afhankelijk van het aantal weken zwangerschap wat er op de echo te zien is.

  • Bij een termijnecho (bij 9-12 weken zwangerschap) kun je de contouren van je kindje al zien. De navelstreng kun je ook zien lopen en vaak is er ook een kleine ring te zien. Deze ring is de dooierzak waar je kindje de voeding uit krijgt. De dooierzak verdwijnt later en de placenta komt hiervoor in de plaats.
  • Bij een zwangerschapsduur van 16 weken is er al meer te zien op de echo. Je kindje is gegroeid tot ongeveer 15-18 cm. Wanneer je bij de gynaecoloog onder controle bent kan het zijn dat je bij deze termijn een echo krijgt. Wanneer je onder controle van de verloskundige bent, wordt er bij deze zwangerschapsduur bijna nooit een echo gemaakt. Je kunt je je kindje bij deze zwangerschapsduur al goed zien bewegen. Je baby drinkt nu al kleine beetjes vruchtwater en dit is op de echo soms ook te zien. De blaas kun je zelfs zien als er een plasje in zit!
  • Wanneer je 20 weken zwanger bent, zijn alle organen bij je baby aangelegd. Op een echo zijn deze organen ook allemaal te zien. Vanaf nu is ook te zien of het een jongetje of een meisje is. Als je dit niet wilt weten, moet je dat even aangeven.
  • Vanaf ongeveer 26 weken gaat je baby een groeispurt maken. Wanneer dit gebeurt is bij iedere baby verschillend. Je baby krijgt nu wat meer onderhuids vet, maar deze aanmaak verloopt langzaam. Je baby krijgt nu wat meer vorm in zijn/haar gezichtje en dit is op de echo ook te zien als je een 3D opname laat maken. Rond deze zwangerschapsduur kun je je baby nog net helemaal in beeld krijgen, daarna begint hij/zij echt te groot te worden.
  • Vanaf 32 weken is je baby echt te groot gegroeid om volledig in beeld te krijgen en kun je vooral mooie opnames van het hoofdje van de baby maken. Het gezichtje is duidelijk in beeld te brengen. Vooral met 3D opnames zijn de gelaatstrekken al heel mooi te zien. Soms is er zelfs een duimpje in het mondje te zien.
  • Bij een 36 weken echo kun je alleen nog gedeeltes van je baby in beeld krijgen. Vaak is het moeilijk om het hoofdje helemaal in beeld te brengen omdat het vaak al een beetje is ingedaald in het bekken. Doordat je baby al meer botweefsel heeft is de echo minder duidelijk dan bij bijvoorbeeld 20 weken zwangerschap.

Wat is de Termijnecho tijdens je zwangerschap

De termijnecho is een echo die bij een zwangerschapsduur van 8 tot 12 weken wordt gemaakt. Alle zwangere vrouwen in Nederland krijgen deze echo aangeboden.

Bij de termijnecho wordt vaak via de buikwand gekeken. Het is dan belangrijk dat je een volle blaas hebt, door het vocht in de blaas komt je baarmoeder wat omhoog (boven het schaambot uit), waardoor het kindje beter zichtbaar is. Door middel van deze echo kan de verloskundige bepalen of de duur van je zwangerschap klopt met de tijd waarop je je laatste menstruatie had.

Ook als je niet zeker bent van de lengte van je cyclus of de datum waarop je laatste menstruatie plaatsvond, kan een echo uitwijzen hoe lang je al zwanger bent. Het geeft dus niet als je niet helemaal zeker bent van de laatste dag van je menstruatie. Op de echo meten ze de lengte van je baby van kruin tot stuitje.

Bij deze termijnecho zal je kindje ongeveer 2 tot 6 cm zijn. Alle baby’s groeien de eerste weken gelijk en daarom kan aan de hand van het aantal centimeters dat je kindje lang is, het aantal weken van je zwangerschap berekend worden.

Na 14 weken zwangerschap gaat ieder kindje op een andere snelheid verder groeien en daarom moet de echo dus ook voor die tijd gemaakt zijn. In steeds meer praktijken wordt de termijnecho gebruikt om de uitgerekende datum vast te stellen en niet meer de eerste dag van de laatste menstruatie.

De nekplooimeting

Een onderdeel van de combinatietest is de nekplooimeting. De nekplooimeting wordt tussen 11 en 14 weken zwangerschap gedaan. Bij deze termijn is het belangrijk dat je blaas vol is zodat je baby goed te zien is op de echo. Dit bevordert de nauwkeurigheid van de nekplooimeting. De nekplooi is een dun laagje vocht onder de huid in de nek. Bij deze meting wordt door middel van een echo gekeken naar de hoeveelheid vocht in de nekplooi van de baby.

Iedere ongeboren baby heeft vocht in de nekplooi zitten, maar een grote hoeveelheid vocht kan een aanwijzing zijn voor een aangeboren afwijking. Wanneer de nekplooi groter is dan 3,5 mm krijgt de zwangere verder onderzoek aangeboden, ook wanneer het bloedonderzoek van de combinatietest wel goed is.

Verder onderzoek bestaat uit een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.

Zie ook Combinatietest, Vlokkentest en Vruchtwaterpunctie

De 20 weken echo of SEO

SEO staat voor Structureel Echoscopisch Onderzoek. Een SEO is ook wel bekend onder de naam “20 weken echo” omdat deze echo tussen de 18 en 22 weken gemaakt wordt. Bij deze echo is het niet meer nodig dat je een volle blaas hebt, je baarmoeder is nu groot genoeg. Ook voor jezelf kan het onprettig zijn omdat het onderzoek ongeveer 45 minuten duurt.

De 20 weken echo wordt standaard aan iedere zwangere aangeboden en deze is bedoeld om lichamelijke afwijkingen bij het kindje op te sporen. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen, naar de groei van de baby en naar de hoeveelheid vruchtwater. Een aantal voorbeelden van afwijkingen die kunnen worden gezien zijn: hartafwijkingen, open ruggetje, waterhoofd, afwijkingen aan armen en benen en een schisis (hazenlip).

Tijdens een 20 weken echo kunnen niet alle afwijkingen worden gezien en geeft dan ook geen 100% zekerheid dat het kindje helemaal gezond is. Afhankelijk van de afwijking is wel aan te geven hoe groot de kans is dat een afwijking ontdekt wordt. De kans dat een open ruggetje ontdekt wordt, is ongeveer 90 op de 100. De kans dat een hartafwijking ontdekt wordt, is ongeveer 25 tot 50 op de 100, afhankelijk van de ernst van de afwijking.

Lees bijvoorbeeld het verhaal van Stefanie waarbij ontdekt werd dat haar kindje een schisis (hazenlip) heeft en hoe ze daar tijdens haar zwangerschap mee om ging.

De groei-echo

Na 14 weken zwangerschap gaat iedere baby op zijn of haar eigen tempo groeien. Bij een 20-weken echo wordt naar de groei gekeken. Bij ongeveer 24 weken zwangerschap vindt er een groeispurt plaats, deze periode van groei is belangrijk. Daarom krijg je in deze periode vaker controles. Als de verloskundige twijfelt over de groei van je baby kan ze een groei-echo (laten) maken.

Het opmeten van de lengte van het hoofdje tot de billen is niet meer mogelijk omdat deze afstand te groot is geworden. Er worden bij een groei-echo drie metingen gedaan: de hoofdomtrek, de buikomtrek en de lengte van het botje in het bovenbeen. De metingen worden in een groeicurve gezet en aan de hand van deze uitkomsten wordt bepaald of de groei goed is. In sommige praktijken wordt deze groei-echo standaard aangeboden.

De Pretecho tijdens je zwangerschap

echografie met gel op de buik Een pretecho wordt in een echo-centrum gemaakt en is bedoeld om je kindje nog eens rustig te bekijken. Voor een pretecho heb je geen verwijsbriefje van je verloskundige of gynaecoloog nodig. Tijdens deze echo wordt er niet gekeken naar afwijkingen bij je baby, maar deze is puur bedoeld om je kindje te bekijken. Wel kunnen ze voor je kijken of het een jongetje of een meisje is, als je dit natuurlijk wilt weten.

Ook al is een pretecho geen medische echo, het kan gebeuren dat de echografiste iets ziet dat mogelijk niet helemaal in orde is. Vaak zal dan, na overleg, contact opgenomen worden met je verloskundige of je gynaecoloog. Dan kan er afgesproken worden wat er verder gaat gebeuren. Bijna altijd wordt er dan zo snel mogelijk een medische echo in het ziekenhuis geregeld, zodat de tijd van onzekerheid zo kort mogelijk is. Wanneer je een pretecho laat maken dan kun je een DVD-opname mee naar huis krijgen.

Wat is 2D, 3D en 4D echografie?

Sinds eind jaren negentig kent de echografie naast de 2D techniek ook de 3D en de 4D techniek. Twee-, drie- en vierdimensionale techniek betekent het volgende:

2D = twee dimensionaal, lengte en breedte

3D = drie dimensionaal, lengte, breedte en diepte

4D = vier dimensionaal, lengte, breedte, diepte en dat in de tijd vastgelegd.... bewegende beelden.

2D echo

De 2D-echo geeft in zwart/wit bewegende beelden van de baby. Je kunt dus ‘live’ volgen dat de baby zich omdraait, de armpjes strekt of zich afzet tegen de baarmoederwand. Eigenlijk zie met deze methode “ doorsnedes” van de baby en kun je met deze techniek goed de organen van de baby bekijken. Een 2D-echo is gedurende de gehele zwangerschap mogelijk.

3D echo

echografie foto De 3D-echo gaat een stapje verder. Het beeld is hier ook stilstaand maar het beeld is ‘levensechter’. De techniek is echter wel wat trager dan de 2D techniek. In eerste instantie was de 3D techniek zo traag dat het enkele seconden duurde om een opname van de buitenkant van de baby te maken, in die tijd werd er over 3D gesproken. Een 3D beeldje is een stilstaand kleurenbeeldje van de buitenkant van het kindje. Inmiddels heeft er een enorme technische ontwikkeling plaatsgevonden waardoor de 3D techniek sneller werd. Nu kunnen we met de 3D techniek óók de bewegingen van het kindje volgen. Dit heeft geleid tot de term 3/4D. De rondingen van bijvoorbeeld de wangetjes zijn heel goed zichtbaar. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van de echo afhankelijk is van de hoeveelheid vruchtwater en de ligging.

4D echo

4D-echo is driedimensionaal bewegend beeld. 3/4D echobeelden zijn bewegende kleuren beelden waarbij de buitenkant van de baby te zien is. De mooiste periode voor een 3/4D echografie is vanaf circa 24 tot 32 weken, aangezien de kindjes dan mollig genoeg zijn en de botstructuren niet meer door het tot voorheen nog erg dunne huidje heen schemeren.

Veel informatie over echografie kun je ook vinden op de Echografie startpagina

Overzicht Echocentra in Nederland

Pretecho's bij Babygrafie.nl in Cheiron Medisch Centrum Waalre

afbeelding 3D echo Ben jij ook zo benieuwd naar het nieuwe leven in je buik? Het liefst zou je even een blik naar binnen willen werpen in de veilige geborgen wereld van je ongeboren kindje. Je wilt zien hoe het beweegt en op wie het gaat lijken. Misschien wil je ook wel weten of het een jongen of een meisje is. Dat kun je allemaal te weten komen bij Pretechobureau Babygrafie.nl in Waalre. Met behulp van de allernieuwste echo-apparatuur en in een gezellige, ontspannen sfeer kun je genieten van de prachtigste beelden van je ongeboren kindje.

Gediplomeerd echoscopiste Linda van Eijck heeft veel ervaring op het gebied van echografie van het ongeboren kind. Zij is ook zeer bedreven in de 3D/4D scantechniek, waarbij het kindje natuurgetrouw wordt afgebeeld en je zelfs kunt zien of het lacht, boos kijkt, duimzuigt of gaapt én ook op wie het gaat lijken. Is het niet geweldig om dat moment samen te beleven en alvast weg te dromen over jullie toekomst samen met jullie kleintje? Natuurlijk zijn ook oma's, opa's en andere familieleden en/of vrienden van harte welkom om bij de pretecho aanwezig te zijn. Wil je meer informatie kijk dan op de website van Babygrafie.nl of Cheironmc.nl

Voor verdere vragen of het maken van een afspraak kun je bellen met 06-34825069, mailen naarinfo@babygrafie.nl of het contactformulier invullen op de website.

De echo's worden op afspraak gemaakt, in de avonduren en op zaterdag is tevens mogelijk. Tot ziens bij Babygrafie.nl in Cheiron Medisch Centrum Waalre!

Echografiebureau Baby Visie
Rita Struik is al ruim 17 jaar werkzaam in de echografie, waarvan ze al ruim 10 jaar pretecho’s maakt .
Rita:"Ik heb zelf 2 kinderen dus ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk en leuk een echo kan zijn. Daarnaast ben ik ook werkzaam als echoscopiste in een medisch centrum voor echografie. Hier maak ik vooral de Seo’s, de zogenaamde 20 weken echo’s , dit is bij bijna alle zwangeren wel bekend.
Ik heb jaren samen met een collega een echografie praktijk in Apeldoorn en Hengelo gerund, sinds 1 augustus doe ik deze praktijken zelfstandig onder een nieuwe naam te weten Baby Visie Het zou erg prettig zijn om op deze manier weer een beetje naamsbekendheid te krijgen, heel veel ouders kennen mij nl nog niet onder de nieuwe naam, terwijl ik toch al zovele a.s. ouders blij heb gemaakt met een pretecho.

Als jullie op de site kijken kun je zien wat er allemaal mogelijk is, tijdelijk hebben we een aantal leuke acties, en een prijsverlaging !! Ik hoop weer veel as ouders te mogen begroeten in Apeldoorn en Hengelo,………… en binnenkort ook in Almelo.

Met vriendelijke groet, Rita Struik Echografiebureau Baby Visie

Kom kijken naar het kindje in je buik!

Zwanger zijn is een heel bijzondere ervaring. In het begin is het misschien nog wat onwerkelijk; je voelt de baby nog niet en je buik moet nog gaan groeien. Dan voel je voor het eerst iets bewegen! Je wordt steeds nieuwsgieriger: hoe zal je kindje eruit zien? Heeft het de lange benen van papa? Of de neus van mama? Bij echopraktijk BabyOnderweg kun je alvast kennismaken met je ongeboren kind. Neem een kijkje op de website www.babyonderweg.nl, en krijg een indruk van deze praktijk. Wil je een afspraak maken? Mail dan naar info@babyonderweg.nl! Tot ziens!

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies