Home - Bevalling - Een medische bevalling

Wat is een medische bevalling?

Er zijn situaties waarin het beter is om in het ziekenhuis te bevallen onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Het kan zijn dat je al de hele zwangerschap bij de gynaecoloog op controle komt (bijvoorbeeld omdat je suikerziekte hebt) of dat je alleen tijdens de bevalling door een gynaecoloog moet worden gecontroleerd (bijvoorbeeld als je een keer een keizersnede hebt gehad). Als je in het ziekenhuis moet bevallen dan heet dit een medische bevalling.

Wie begeleid je bevalling in het ziekenhuis?

Een misvatting is dat de gynaecoloog de gehele bevalling zal begeleiden. In veel ziekenhuizen zijn klinisch verloskundigen aanwezig die je bevalling zullen begeleiden. Zij hebben tijdens de gehele bevalling nauw contact met de gynaecoloog die op dat moment dienst heeft en kunnen deze bij moeilijkheden inschakelen.

Wanneer neemt de gynaecoloog de zorg over?

Niet in ieder ziekenhuis zijn 24 uur per dag klinisch verloskundigen aan het werk, in dat geval zal je begeleidt worden door een gynaecoloog. In een aantal ziekenhuizen wordt gewerkt met arts-assistenten, ook zij begeleiden bevallingen waarbij ze in nauw contact staan met de gynaecoloog. Ten slotte kun je in het ziekenhuis verloskundigen in opleiding tegenkomen die je bevalling begeleiden. Tijdens de bevalling kan het dus zijn dat je alleen maar te maken hebt met de klinisch verloskundige en dat je de gynaecoloog niet ziet. Als er een kunstverlossing (vacuum- of tangverlossing) gedaan moet worden dan wordt de gynaecoloog ingeschakeld en die komt dit doen.

Wat is er anders dan bij een niet-medische bevalling

Wanneer je een medische bevalling hebt dan is er altijd iets aan de hand waardoor het noodzakelijk is om in het ziekenhuis te bevallen. Dit kan zijn om dat jouw gezondheid goed in de gaten moet worden gehouden of omdat je kindje goed bewaakt moet worden tijdens de bevalling.

Bewaking van baby en moeder tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zal er continu een registratie worden gemaakt van de hartslag van je baby en van de frequentie van de weeën. Dit wordt cardiotocografie (CTG) genoemd. Het CTG wordt zodra je aan het bevallen bent aangesloten. Bij een medische bevalling is het soms noodzakelijk om de baby continu te bewaken en is het niet mogelijk om van de bewaking af te gaan. Meestal is dit echter niet nodig en mag je best even uit bed en naar het toilet of onder de douche. Als er wel continu een registratie van de hartslag van de baby nodig is dan kun je vaak wel even naast het bed zitten. Lees hieronder meer over het CTG apparaat en hoe dat aangesloten wordt.

Hartslag van je baby tijdens de bevalling

Voor het bewaken van de hartslag van je baby kunnen twee verschillende methoden gebruikt worden: een uitwendige of een inwendige registratie.

Uitwendige registratie

Bij een uitwendige registratie van de hartslag van je baby krijg je een band om je buik met daartussen een knop. Deze knop wordt ter hoogte van het ruggetje van je baby geplaatst waardoor de harttonnen kunnen worden geregistreerd. Dit werkt hetzelfde als met het luisteren met de doptone wat in de zwangerschap bij elke controle wordt gedaan. Een nadeel van het uitwendig registreren van de hartslag van je baby is dat je kindje kan draaien en dat daardoor geen goede registratie kan worden gemaakt. Hierdoor kan de klinisch verloskundige en gynaecoloog niet goed zien hoe het met je baby gaat. Ook kan het zijn dat per ongeluk jouw hartslag in plaats van je babys hartslag wordt gemeten waardoor je baby niet in de gaten gehouden wordt. Om dit te voorkomen wordt vaak besloten om gebruik te maken van een inwendige registratie.

Inwendige registratie en schedel-elektrode

Bij een inwendige registratie van de hartslag van de baby, wordt er een draadje met aan het uiteinde een klein haakje op het hoofdje van de baby geplaatst. Dit wordt een schedel-elektrode genoemd. Het plaatsen van het draadje wordt middels een inwendig onderzoek gedaan.

Hoe wordt een schedel-elektrode aangebracht?

Bij het inwendig onderzoek wordt met een inbreng hulsje het draadje op het hoofdje van je baby gedraaid. Je baby voelt hier niets van. Voor jou kan het inwendig onderzoek onprettig aanvoelen. Als het draadje op het hoofdje van je baby is gedraaid dan wordt het inbreng hulsje uit je vagina gehaald en blijft alleen het draadje zitten. Dit draadje wordt vervolgens op het CTG-apparaat aangesloten. Als je baby geboren is wordt het draadje van het hoofdje van je baby gedraaid. Soms is nog een aantal dagen een klein plekje op het hoofdje te zien als je baby niet veel haartjes op zijn/haar hoofdje heeft. Dit trekt vanzelf weg.

Baringshoudigen in het ziekenhuis

liggende zwangere met blote buik Als jou conditie en de conditie van je kindje het toelaten dan is het geen probleem om te bevallen in een houding die je zelf prettig vind. De meeste vrouwen bevallen in bed, maar een bevalling op de baarkruk is ook mogelijk. In praktisch ieder ziekenhuis is deze aanwezig. De verloskundige of gynaecoloog zal het je zeggen als een houding niet mogelijk is, dus als je graag een bepaalde houding wilt proberen geef dit dan gewoon aan. Een badbevalling is in een ziekenhuis niet mogelijk.

Meer zien of lezen?

Voor meer bevallingsvideo's kun je kijken op de video-afdeling van Babytjes.nl

Voor onze specials over de bevalling kun je nog verder lezen bij:

Algemene informatie bevalling

Informatie over In water bevallen

Informatie pershoudingen

Wat is een Doula?


Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's





Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies