Home - Zwangerschap - Een miskraam

Miskraam

Je weet net dat je zwanger bent en dan krijg je plots bloedverlies, een heel heftig moment. Na een echo blijkt dat je een miskraam hebt gehad. Na alle blijdschap van je zwangerschap kom je in een verdrietige en heftige periode terecht. Veel vrouwen hebben nog niet aan hun omgeving verteld dat ze zwanger zijn en over een miskraam wordt daardoor vaak niet gesproken. Dit kan je het gevoel geven dat je er alleen voor staat. Je zult merken als je er met andere over praat dat er ook om jouw heen vrouwen zijn die hetzelfde hebben meegemaakt als jij.

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Als je voor 16 weken bloedverlies hebt betekent dit niet altijd dat je een miskraam hebt. Bij ongeveer 20% van alle zwangerschappen treedt namelijk in de eerste 16 weken bloedverlies op. In ongeveer de helft van de gevallen gaat de zwangerschap daarna toch goed. Bij de andere helft treedt een miskraam op. Er wordt van een miskraam gesproken als het vruchtje voor 16 weken zwangerschapsduur wordt geboren. Het eerste wat je merkt als je een miskraam hebt is bloedverlies, je kunt hier ook onderbuik- en rugpijn bij hebben.

Oorzaken van een miskraam

Een miskraam wordt vaak veroorzaakt door afwijkingen van het vruchtje. Vaak heeft het vruchtje chromosoomafwijkingen. Hoe ouder een vrouw is hoe groter de kans op een miskraam. Infecties kunnen ook een miskraam veroorzaken, zoals Rubella of het Parvovirus. Roken en dagelijks alcoholgebruik vergroten eveneens de kans op een miskraam.

Wat nu? Wat doe je na een miskraam?

Als je bloedverlies hebt is het altijd verstandig om je verloskundige hiervan op de hoogte te stellen. Zij zal je een aantal vragen stellen over het bloedverlies, bijvoorbeeld: hoeveel bloedverlies er is, of het eenmalig is geweest of dat het nog steeds doorgaat, wat de kleur van het bloedverlies is. Afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies, de kleur en overige klachten zal zij je doorverwijzen voor een echo. Als op de echo blijkt dat je een miskraam hebt (gehad) wordt er gekeken of deze compleet is. Als dat zo is dan is het belangrijk om in de gaten te houden of het bloedverlies ook weer afneemt. Veelal is het zo dat wanneer het vruchtje eenmaal geboren is, de buikpijn en het bloedverlies ook flink afnemen. Het vruchtje is vaak niet echt als vruchtje te herkennen, maar het weefsel is anders dan de stolsels en het overige bloedverlies. Het weefsel is wit en glazig, soms is het vruchtzakje er omheen wel duidelijk te zien.

Wat je met het weefsel wilt doen is heel persoonlijk. Er is niets goed of fout. Je kunt het bijvoorbeeld begraven als je dit graag wilt.

Niet-vitale zwangerschap of missed abortion

Als het vruchtje voor 16 weken sterft maar nog niet geboren is wordt het een niet-vitale zwangerschap of “missed abortion” genoemd. Je hebt dan (nog) geen bloedverlies, maar het hartje van het vruchtje klopt niet meer. Een missed abortion wordt veelal tijdens een echo ontdekt. Hierop is dan te zien dat het hartje niet meer klopt. Een missed abortion is voor veel zwangeren heel onwerkelijk. Je hebt nog steeds alle verschijnselen van zwanger zijn en geen bloedverlies en toch is het vruchtje gestorven. Dit veroorzaakt een gevoel van onmacht. Als op de echo gezien is dat het hartje niet meer klopt en je hebt (nog) geen bloedverlies en/of buikpijn dan kan je in samenspraak met de verloskundige afspreken om een spontane miskraam af te wachten. Het kan geen kwaad dat het gestorven vruchtje in je baarmoeder zit. Hoelang je kan afwachten is erg afhankelijk van hoe je je voelt en daar is geen maximum aantal dagen of weken voor te noemen. Het voordeel van het afwachten van het spontaan op gang komen van een miskraam is dat het zo natuurlijk mogelijk verloopt zonder ingrijpen van de medische wereld. Als een spontane miskraam niet op gang komt dan kun je in overleg met je verloskundige een afspraak maken bij een gynaecoloog om te bespreken welke opties er zijn om het vruchtje geboren te laten worden.

Meerdere miskramen

Bij twee of meer spontane miskramen kunnen jij en je partner chromosoomonderzoek laten doen. Dit onderzoek kan door je huisarts of je verloskundige worden aangevraagd. Als blijkt dat jullie drager zijn van een chromosoomafwijking (in 4 tot 6% van de gevallen), worden jullie doorverwezen naar een klinisch-genetisch centrum. Na drie of meer spontane miskramen wordt je naar een gynaecoloog doorverwezen voor verder onderzoek.

Wanneer mag je weer zwanger worden na een miskraam?

Er is geen medische reden om een menstruatie af te wachten voor je weer zwanger kunt worden na een miskraam. Er kunnen natuurlijk wel persoonlijke redenen een rol spelen. Het is belangrijk om te doen waar jij en je partner je goed bij voelen. Heb je vragen over een eventuele volgende zwangerschap dan kun je altijd een verloskundige vragen. Meestel herstel je na een spontane miskraam of een curettage snel. Je kunt 1 tot 6 weken na de miskraam nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. In het begin zal het bloedverlies helderrood zijn en dit wordt steeds bruiner van kleur. Het wordt aangeraden om met sexueel contact te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Het zwanger worden op zich wordt door een miskraam niet bemoeilijkt en medisch is het niet nodig lang te wachten met een nieuwe zwangerschap. Na ongeveer 4 tot 6 weken kun je de eerstvolgende menstruatie verwachten. Meestal wordt geadviseerd één normale menstruatie af te wachten.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies