Home - Zwanger - Gebitsverzorging tijdens zwangerschap

Het is belangrijk om, zeker tijdens je zwangerschap, aandacht te besteden aan je gebit.

Een oud bakerpraatje is dat elk kind de moeder een tand of kies zou kosten!

Misselijkheid, overgeven en de risico's voor je gebit

Ben je zwanger dan kan het zijn dat je meer last hebt van misselijkheid en/of braakneigingen. Hierdoor ben je misschien minder geneigd om goed je tanden te poetsen. Goed poetsen is ook in de zwangerschap belangrijk voor het behoud van je gebit! Heb je net overgegeven dan kun je het beste je mond even spoelen met wat water om het zuur te neutraliseren. Zuur tast namelijk de glazuurlaag van je tanden en kiezen aan. Door het overgeven wordt het glazuur zacht. Je kunt het best even je mond spoelen met wat water, een half uurtje wachten en dan je tanden poetsen.
Als je erg misselijkheid bent dan is het misschien verleidelijk om je achterste kiezen niet te poetsen. Toch is het belangrijk deze plekken extra goed schoon te houden.

Tip! Gebruik een tandenborstel met een kleine kop. Vaak kun je deze beter verdragen als je misselijk bent.

Zwangerschap en gebitsbehandeling bij de tandarts

Het is belangrijk je tandarts te vertellen dan je zwanger bent. Zeker als er röntgenfoto's gemaakt moeten worden. De reden hiervoor is dat in de eerste drie maanden van de zwangerschap je ongeboren baby extra kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf is zoals röntgenstralen of bepaalde medicijnen. De tandarts zal, tenzij het niet anders kan, geen röntgenfoto's maken tijdens de zwangerschap. Röntgenfoto's moeten onder andere worden gemaakt bij het onderzoek naar en de behandeling van zenuw- en wortelpuntontstekingen.
Omdat het aan het eind van de zwangerschap niet zo gemakkelijk meer is lang in een tandartsstoel te zitten worden grote behandelingen dan liever uitgesteld tot na de bevalling.

Hoe zit het met verdoving tijdens je zwangerschap?

Ben je bang dat de plaatselijke verdoving nadelig voor de ongeboren baby zou kunnen zijn? Dat is  niet het geval. Tijdens de zwangerschap is het van groot belang je gebit goed te (laten) verzorgen, zeker in verband met de behandeling of voorkoming van infectiehaarden. Het plaatselijke verdovingsmiddel dat de tandarts gebruikt is zo'n kleine hoeveelheid dat het geen negatieve invloed kan uitoefenen op je ongeboren baby. Er is dus er geen enkele reden om niet naar de tandarts te gaan.

Bacteriën in je mond

In je mond bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Deze bacteriën hechten zich samen met etensresten vast aan tanden en kiezen in de vorm van tandplak. Door deze tandplak kan een ontsteking ontstaan aan de rand van het tandvlees. Dit wordt gingivitis genoemd. Als de ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis.

Zwangerschapsgingivitis (ontsteking van de rand van het tandvlees)

Ook al heb je hier nooit last van gehad, in de zwangerschap kun je hier wel last van krijgen. Doordat je hormoonhuishouding verandert, reageert het tandvlees meer dan normaal. De irritatie die kan ontstaan wordt veroorzaakt door de plak, niet door de hormonen.

Parodontitis tijdens de zwangerschap

Heb je al last van parodontitis voor de zwangerschap (ontsteking van het houvast van het gebit) dan heb je hier in de zwangerschap vaak meer last van. Volgens diverse onderzoeken zou een onbehandelde parodontitis tot vroeggeboorte kunnen leiden. Waar dit door komt is nog niet precies bekend. Het is mogelijk dat het wordt dit veroorzaakt doordat de ontsteking een verhoogde activiteit van de afweerreactie van het lichaam geeft en dit kan weeën opwekken. Bovendien kunnen bacteriën via de bloedbaan in de placenta komen en daar een afstotingsreactie veroorzaken. Het is dus heel belangrijk om ontstekingen in de mond te voorkomen.

Tandvleesontsteking en zwangerschapsdiabetes

Tandvleesontsteking lijkt een risicofactor voor zwangerschapsdiabetes te zijn, zo blijkt uit een studie onder 190 Sri Lankaanse vrouwen onder leiding van Ananda Dasanayake van de afdeling Tandheelkunde van New York University. Hoe meer last de vrouwen hadden van bloedend tandvlees tijdens hun zwangerschap, hoe hoger hun glucosespiegel, zo meldde Dasanayake tijdens een tandheelkundig congres in Miami. In westerse landen krijgt een paar procent van de zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes, vooral onder Aziatische vrouwen komt dit vaker voor. Al langer vermoedt men dat infecties en ontsteking een rol spelen bij het ontstaan van zwangerschapsdiabetes.

In de studie meldde ruim een derde van de vrouwen last te hebben van bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen. De studie is nog niet afgesloten, maar Dasanayake verwacht dat uiteindelijk tussen de 20 en 30 vrouwen zwangerschapsdiabetes zullen krijgen. De studie bevestigt eerdere bevindingen onder dezelfde onderzoekers in een New Yorks ziekenhuis, vorig jaar gepubliceerd in het Journal of Dental Research (2008;87:328-33), waarin een positief verband werd gevonden tussen bacteriologische en immunologische parameters en de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes. Toen kon een direct verband met klinische tandvleesontsteking niet worden aangetoond. Uit ouder onderzoek van Dasanayake was al naar voren gekomen dat tandvleesontsteking de kans op vroeggeboorte kan verhogen (J Dent Res. 2005;84:274-7). ‘Buiten de mogelijke rol die tandvleesontsteking speelt bij vroeggeboorte, wijzen deze bevindingen erop dat vrouwen die zwanger willen worden of zijn geworden, er goed aan doen een tandarts te bezoeken’, aldus Dasanayake in een persbericht van de universiteit.

Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C144

Als je vóór je zwangerschap niet naar de tandarts bent geweest om je gebit te laten controleren, dan is het verstandig om dat in elk geval aan het begin van de tweede drie maanden, zo rond de 14-15 weken te doen. Tijdige behandeling van een tand(vlees) aandoening voorkomt het verhoogde risico op een vroeggeboorte. Vrouwen met aandoeningen aan het gebit hebben een 3 tot 7 keer zo hoog risico op vroeggeboorte dan vrouwen met een gezond gebit.

Laat je gebit in de zwangerschap nog een keer extra controleren bij een tandarts of mondhygiëniste. Zo kun je ontstekingen voorkomen of vroegtijdig opsporen.

De verzorging van het gebit van je baby

De leeftijd waarop kinderen hun eerste tandjes krijgen verschilt per kind. Gemiddeld breekt de eerste melktand door tussen de zes en negen maanden. Zodra het eerste tandje is doorgebroken moet je aan gebitsverzorging gaan doen. Bij gebitsverzorging van baby's en kleine kinderen moet je denken aan:

  • Zodra het eerste tandje is doorgebroken zorgvuldig poetsen met een speciale kindertandenborstel en gebruik fluoride-peutertandpasta;
  • Bij kinderen tot twee jaar is het voldoende als je de tanden één keer per dag poetst. Poets de tanden van kinderen vanaf twee jaar twee keer per dag;
  • Probeer zo vroeg mogelijk van een zuigfles of antilekbeker over te stappen op een drinkbeker zonder tuit. De meeste kinderen kunnen al vanaf negen maanden uit een beker zonder tuit leren drinken. Beperk het gebruik van de zuigfles en anti-lekbeker. Vaak kleine beetjes sap sabbelen uit een zuigfles kan het melkgebit op ernstige wijze aantasten (zuigflescariës);
  • Geef je kindje geen flesje mee naar bed. Ook niet met melk. Want ook in melk zit van nature suiker dat tandbederf kan veroorzaken.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies