Home - Zwangerschap - Geboorteplan

Het geboorteplan

geboorteplan Het belangrijkste resultaat van een bevalling is natuurlijk een gezonde baby. Maar steeds meer is er erkenning voor het belang van een goede bevalling. Vader en moeder die tevreden kunnen terugkijken op hun bevalling.

Een goede bevallingservaring is bevorderlijk voor de moeder-kind relatie, geeft zelfvertrouwen en bevordert het gevoel van eigenwaarde.

Goede bevallingservaring

babyvoetjes Uit veel onderzoek blijkt dat een aantal zaken van belang zijn voor een goede bevallingservaring. Naast een goede begeleiding waarin je serieus genomen wordt blijkt het vooral belangrijk om controle te houden over je bevalling. Het gevoel hebben keuzes te hebben, uitleg en informatie krijgen.

Een geboorteplan is een uitstekende manier om je goed voor te bereiden op je bevalling. Door bezig te gaan met je geboorteplan informeer je je van te voren welke keuzes er zijn tijdens je bevalling en vooral bedenk je samen met je partner wat voor jullie belangrijk is. Wat zijn jullie specifieke wensen en verwachtingen. Ook is het erg fijn dit voor de bevalling samen te bespreken zodat je ook van elkaar weet wat je verwacht.
Oriënteer je in je zwangerschap op wat er mogelijk is.

Maak een Concept geboorteplan

Maak een concept geboorteplan en bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog. Steeds meer verloskundigen maken tegenwoordig tijd tijdens het spreekuur om je wensen, verwachtingen en geboorteplan te bespreken. Geef van te voren aan dat je een geboorteplan hebt gemaakt. Een geboorteplan is een communicatiemiddel en blijft voor en tijdens de bevalling een flexibel document. Door je op deze manier voor te bereiden kun je tijdens je bevalling je richten op je weeën en de bevalling zelf. Mocht het toch nodig zijn om nog aan te geven wat jullie willen is je partner volledig op de hoogte. Uit de ervaringen blijkt dat als men moet afwijken van het plan, dit altijd uitvoerig met jullie besproken wordt. Zodat je serieus genomen wordt en je mee kan gaan in de beslissingen van je zorgverleners.

En bedenk, als men niet weet wat jullie willen, kan men er ook geen rekening mee houden. Als je geboorteplan van te voren besproken is, weet je dat het reëel is en zal iedere zorgverlener er zoveel mogelijk rekening mee houden. Je kan een bevalling natuurlijk niet van te voren regisseren, je weet nooit hoe het gaat, maar een geboorteplan maakt dat het jullie niet overkomt en dat je controle houdt over je eigen bevallingservaring. Meer informatie en voorbeelden kun je vinden op de website van de verloskundige.nl

Beslis zelf over je bevalling

Mensen die betrokken worden bij de beslissingen die genomen worden rondom hun bevalling, blijken met een beter gevoel terug te kijken op hun bevalling, als mensen bij wie het gevoel overheerst dat alles hun overkomen is zonder nog controle te hebben gehad over de situatie. Belangrijk is het om je serieus genomen en gehoord te voelen. Zelfs een bevalling met veel interventies kan positief ervaren worden als je betrokken wordt bij de beslissingen rondom die interventies.

Informatie over de Doula

Meer informatie over de doula kun je vinden in ons speciale artikel over de doula.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies