Home - Kraamtijd - Hielprik en gehoortest

Hielprik en gehoortest bij je baby

Tussen de vijfde en de zevende dag na de geboorte van jullie baby komt er een verpleegkundige van jeugdgezondheidszorg langs voor de hielprik en de gehoortest. In een aantal regio’s doet de verloskundige of de huisarts de hielprik. Als je baby nog in het ziekenhuis is doen ze de hielprik daar. Over de hielprik heb je aan het einde van de zwangerschap al informatie gekregen van je verloskundige. De hielprik is een screeningsonderzoek naar 19 verschillende ziektebeelden. Het zijn allemaal zeldzame, maar ernstige aandoeningen, die vaak erfelijk zijn. De gevolgen van deze aandoeningen kunnen voorkomen worden of beperkt blijven als je vroegtijdig weet dat je baby het heeft, door bijvoorbeeld het volgen van een dieet of innemen van medicatie. Voor meer informatie over de hielprik kun je kijken op www.rivm.nl/hielprik

Per 1 januari 2017 uitbreiding van de hielprikscreening

Per 1 januari 2017 worden de aandoeningen alfa-thalassemie en bčta-thalassemie toegevoegd aan de neonatale hielprikscreening.

Alfa-thalassemie en bčta-thalassemie

Dit zijn erfelijke afwijkingen van hemoglobine, een eiwit in het bloed dat belangrijk is bij het transport van zuurstof. Deze afwijkingen veroorzaken bloedarmoede. De ernst van de ziekte kan sterk variëren. Bij de hielprikscreening wordt vooral gekeken naar ernstige vormen.

Hoe gaat de hielprik bij je baby?

hielprikje babyBij de hielprikscreening wordt bloed uit het hakje van de baby gebruikt omdat hierin makkelijker te prikken is dan bijvoorbeeld in een vingertje. Voor het uitvoeren van de hielprik is het belangrijk dat het hakje van de baby goed warm is, zodat er makkelijk een drupje bloed uit wil komen.

 

hielprikje bloed op formulier aanbrengenDe verpleegkundige neemt een kaart mee waar zes rondjes op staan, deze rondjes moeten gevuld worden met bloed uit het hakje van jullie baby. Hiervoor wordt met een klein prikkertje in het hakje geprikt en de kaart met rondjes wordt er tegenaan gehouden. Vaak schrikken baby’s even van het prikje maar zijn daarna over het algemeen snel weer rustig. Het helpt om je baby lekker tegen je aan te leggen.

De gehoortest bij je baby

gehoortest babyVoor de gehoortest krijgt je baby dopjes in zijn/haar oren. Via deze dopjes wordt er een geluid uitgezonden. Als het binnenoortje goed functioneert (en je baby kan horen) zend hij dit geluidje terug dat dan wordt opgevangen in een klein microfoontje. De test duurt maar een paar minuten en je baby zal waarschijnlijk lekker verder slapen. De uitslag hoor je meteen. Als uit de test blijkt dat het gehoor van je baby niet goed is wordt de test later herhaald. Het is belangrijk om te weten of je kindje een goed gehoor heeft, omdat de ontwikkeling van je kindje heel erg nauw samenhangt met communicatie. Wanneer blijkt dat je kindje niet goed kan horen kan verder onderzoek gedaan worden naar de oorzaak.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies