Home - Bevalling - De bevalling inleiden

De bevalling inleiden

Bij een inleiding wordt de bevalling op gang gebracht door middel van een infuus met weeënstimulerende middelen. Er zijn verschillende redenen om een bevalling in te leiden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw conditie niet meer goed is en dat de zwangerschap daardoor beëindigd moet worden. Ook kan het zo zijn dat je baby het niet meer fijn heeft in de buik en dat het dus noodzakelijk is dat hij/zij geboren gaat worden. Bij serotiniteit (zwangerschapsduur van 42 weken) wordt veelal een inleiding gedaan omdat de bevalling niet spontaan op gang wil komen.

Inleiden van de bevalling

Een inleiding wordt altijd van te voren met je besproken. Je komt bij de gynaecoloog langs die je buik onderzoekt en een hartfilmpje van de baby maakt. Voor de dag van inleiden wordt een datum met jou en je partner afgesproken. Het is belangrijk om wel inleidbaar te zijn. Dit betekend dat je baarmoedermond er wel aan toe moet zijn om te gaan bevallen. Het is hierbij nodig dat je baarmoedermond wat week is en dat je al een beetje ontsluiting hebt (1-2cm.). Wanneer dit niet zo is zal inleiden zeer waarschijnlijk niet gaan lukken. Het is dan nodig om je baarmoedermond voor te bereiden op de bevalling wat " primen"  wordt genoemd.

De dag van de inleiding van je bevalling

Op de dag van de inleiding meld je je 's ochtends op de verloskamers waar je een kamer toegewezen krijgt. Eerst wordt een hartfilmpje van de baby gemaakt om te zien wat zijn/haar conditie is op het moment van de start van de inleiding. Wanneer je baby het goed doet kan worden begonnen met de inleiding. Je krijgt hiervoor een infuus met het weeënstimulerende hormoon oxytocine. Dit hormoon is normaal bij de bevalling ook verantwoordelijk voor het op gang komen van de weeën en is dus een natuurlijk hormoon. Er wordt begonnen met een lage dosering zodat er gekeken kan worden hoe je lichaam er op reageert. Het ene lichaam heeft maar weinig hormoon nodig om goede weeën te krijgen terwijl het andere lichaam juist wat meer nodig heeft.

Tijdens de inleiding van je bevalling

Tijdens de inleiding is het noodzakelijk dat je baby goed in de gaten wordt gehouden om te kijken hoe zijn/haar conditie is. Hiervoor wordt tijdens een inwendig onderzoek een klein draadje (schedelelektrode)op het hoofdje van de baby gedraaid waardoor zijn/haar hartslag goed in de gaten gehouden kan worden. Je baby zal niets van de draadje vernemen. Wanneer dit draadje wordt aangebracht zullen ook je vliezen breken (als dit nog niet was gebeurd) omdat er door de vliezen heen geprikt wordt. Verder krijg je een band om je buik om te zien hoe sterk en met welke regelmaat de weeën komen zodat je infuus hier eventueel op aangepast kan worden. Soms kunnen de weeën niet goed geregistreerd worden met een band om je buik en is het nodig om een slangetje in je vagina in te brengen (drukcatheter) waarmee de kracht en regelmaat van de weeën nauwkeurig geregistreerd kan worden.

De bevalling zelf bij een inleiding

De start van de bevalling is net als bij een " normale"  bevalling rustig. Naarmate de tijd vordert worden de weeën steeds krachtiger en neemt de regelmaat toe waardoor de ontsluiting ook steeds verder toe zal nemen. Voor het opvangen van de weeën hoef je ook bij een inleiding niet op bed te blijven liggen. Je kunt naast het bed staan of op een stoel zitten, wat je zelf prettig vindt. Door de slangetjes is je bewegingsvrijheid wel iets beperkt. Wanneer je 10 cm of volledige ontsluiting hebt bereikt mag je gaan persen. De uitdrijving zal ook bij een inleiding net zo verlopen als bij een " normale"  bevalling. lachende babyWanneer de bevalling achter de rug is wordt je kindje nagekeken door degene die de bevalling heeft gedaan. Als er geen bijzonderheden zijn is het niet nodig dat een kinderarts jullie baby nakijkt.
Wanneer alles goed gaat verwijdert de verpleegkundige het infuus als de placenta geboren is en jullie een beetje bijgekomen zijn van de bevalling. Meestal is dat ongeveer 1 tot 1,5 uur na de bevalling. Je kunt daarna lekker even douchen.

Weer naar huis na een ingeleide bevalling

De volgende morgen wordt gekeken of je weer naar huis kunt. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de reden van de inleiding, hoe jij je voelt en hoe het met je kindje is. Als er verder geen bijzonderheden zijn mag je de volgende dag naar huis.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies