Home - Zwangerschap - Jeuk in de zwangerschap

Groei van de buik

Veel zwangeren krijgen last van een jeukende huid. Veelal is dit een onschuldig fenomeen. De jeuk bevindt zich meestal met name op de buik. Doordat je buik aan het groeien is rekt de huid uit en dit kan jeuk veroorzaken. De jeuk zegt niets over de snelheid waarmee je buik groeit en is dus ook geen indicatie voor het wel of niet krijgen van striae (zwangerschapsstrepen).

Doorbloeding tijdens je zwangerschap

De jeuk kan ook op andere plaatsen op je lichaam voorkomen, zoals je armen, benen en rug. Doordat je in de zwangerschap een goede doorbloeding hebt, heb je het sneller warm en deze warmte zorgt voor jeuk. Een onprettig verschijnsel maar niets om je zorgen over te maken. Probeer je wat minder warm aan te kleden waardoor je huid wat meer kan “ademen”, hierdoor kan de jeuk verminderen. Ook het gebruik van mentholgel of poeder kan de jeuk verlichten.

Allergie

Uiteraard kan de jeuk ook door een allergie veroorzaakt worden en niets te maken hebben met je zwangerschap.

Zwangerschapscholestase

Ten slotte kan jeuk passen bij zwangerschapscholestase. Zwangerschapscholestase wordt veroorzaakt door een verstoring van de hormoonbalans, daarnaast speelt een erfelijke aanleg mee. Bij zwangerschapscholestase is er sprake van stuwing van gal in de galwegen. Het is een aandoening die met name in het derde trimester van de zwangerschap optreedt en de jeuk die hierbij hoort is onhoudbaar. De trucjes zoals hierboven beschreven helpen niet om de jeuk te verminderen. Je kunt bij zwangerschapscholestase echt gek worden van de jeuk en met name ’s nachts is dit erg vervelend. Veel vrouwen kunnen niet meer slapen van de jeuk. Bij jeuk ten gevolge van zwangerschapscholestase is daarnaast veelal sprake van typische jeuk aan de voetzolen en handpalmen.

Wat als je verloskundige denkt dat je zwangerschapscholestase hebt?

Wanneer je verloskundige denkt dat de jeuk door zwangerschapscholestase wordt veroorzaakt zal ze je altijd doorverwijzen naar het ziekenhuis om daar een bloedonderzoek te laten uitvoeren. In je bloed wordt gekeken naar galzure zouten (dit is een bloedwaarde van je lever) en aan de hand hiervan kan worden vastgesteld of er sprake is van zwangerschapscholestase. Als je zwangerschapscholestase hebt dan wordt de zorg voor jou en je baby overgenomen door het ziekenhuis. Het is belangrijk om de gezondheid van jou en je baby goed te bewaken omdat uit onderzoek gebleken is dat zwangerschapscholestase de gezondheid van jou en je baby kan beďnvloeden (er is een verhoogde kans op een doodgeboren kindje).

Zwangeren met zwangerschapscholestase worden daarom vaak ook ingeleid bij 37-38 weken zwangerschap, afhankelijk van de ernst van de cholestase. Soms worden medicijnen voorgeschreven om de jeukklachten te verminderen. Zodra de baby geboren is zijn de jeukklachten bij de meeste vrouwen binnen een aantal uren tot een aantal dagen verdwenen.

Neem contact op met je verloskundige

Wanneer je klachten hebt die passen bij zwangerschapscholestase neem dan altijd contact op met je verloskundige! Zij kan bepalen of het nodig is om een bloedonderzoek in te zetten.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies