Home - Bevalling - De keizersnede

De keizersnede

De keizersnede, de medische term is sectio caesarea, is een operatie waarbij de baby middels een operatie via de buikwand geboren wordt. Zo'n operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na ongeveer 15 minuten wordt de baby geboren en daarna wordt door de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand gehecht.

Waarom een keizersnede?

Een keizersnede wordt geadviseerd als een vaginale bevalling (via de schede) niet (meer) mogelijk is of als de risico's van een vaginale bevalling voor de baby, jezelf of jullie beiden te groot zijn. Deze operatie wordt alleen gedaan als er een medische reden voor is en zal in Nederland niet op verzoek worden uitgevoerd.

Een geplande keizersnede

Soms is het voor de bevalling al duidelijk dat de baby geboren moet worden door middel van een keizersnede bijvoorbeeld als je een operatie hebt gehad in verband met een verzakking. Ook bij een placenta praevia (de placenta/moederkoek ligt dan voor de baarmoedermond) of als je last hebt van een vleesboom die er voor zorgt dat de baby niet goed kan indalen is een keizersnede noodzakelijk.

Een keizersnede tijdens de bevalling

Vaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat er gekozen moet worden voor een keizersnede. De keizersnede wordt dan gedaan omdat de bevalling niet vordert of wanneer er een dreigend zuurstoftekort voor je baby is. Soms spelen ook beide factoren een rol.

De voorbereiding op een keizersnede

Bij een geplande keizersnede wordt vooraf onderzoek gedaan naar je gezondheidstoestand. Je moet vragen beantwoorden over je algehele gezondheid en meestal wordt er geluisterd naar het hart en longen en wordt je bloed onderzocht. De anesthesioloog (narcotiseur) of de gynaecoloog bespreekt wat voor narcose er gebruikt gaat worden: algehele narcose of een ruggenprik.

De narcose bij een keizersnede

Er zijn twee soorten verdoving mogelijk bij een keizersnede: Algehele narcose en een ruggenprik. Voor welke narcose gekozen wordt hangt natuurlijk ook af van de reden van de keizersnede en of de keizersnede met spoed moet worden uitgevoerd. Je kunt met je gynaecoloog of anesthesist bespreken wat voor jou de beste mogelijkheden zijn.

De ruggenprik bij een keizersnede

Bij een ruggenprik wordt er tussen de ruggenwervels een verdovingsmidel gespoten door de anesthesioloog. Meestal wordt de huid eerst verdoofd en vaak voel je de ruggenprik dan nog nauwelijks. Na het toedienen voel je al snel je onderlichaam en benen gevoelloos worden. Doordat de bloeddruk daalt kan het zijn dat je even wat misselijk wordt. Wanneer je een ruggenprik hebt gekregen ga je naar de operatiekamer waar een groot groen scherm voor je buik wordt gemaakt. Hierdoor krijg je wel wat mee van de geboorte van je kindje zonder dat je de operatie zelf ziet. Je partner zit bij je en kan ook niets van de operatie zelf zien. Als de baby is geboren gaat de kinderarts hem/haar eerste helemaal nakijken om zeker te weten dat je kindje het goed doet. Als je baby door de kinderarts is goed gekeurd mag hij/zij lekker bij je liggen. Ondertussen zullen ze je buik gaan hechten. Tijdens de operatie heb je geen pijn, het kan wel zijn dat je voelt dat er aan je buik getrokken of geduwd wordt.

Algehele narcose bij een keizersnede

Als er gekozen is voor een algehele narcose dan slaap je tijdens de operatie. Er wordt door de anesthesioloog gezorgd dat je baby zo weinig mogelijk medicijnen via de placenta binnenkrijgt. De medicijnen worden door het infuus gegeven en soms krijg je vantevoren via een kapje of een slangetje in je neus zuurstof. Tijdens de operatie voel je geen pijn en je wordt weer wakker als je baby en de placenta geboren zijn.

De dag van de keizersnede

Op de dag van de operatie moet je "nuchter" zijn, je mag ongeveer vier tot zes uur voor de operatie niet meer eten of drinken. Je mag geen sierraden meer dragen en ook mag je geen haarspelden, contactlenzen, kunstgebit of make-up meer aan- of op hebben. Kort voor de operatie word je naar de OK (operatiekamer) gebracht. Voordat de operatie gaat beginnen krijg je een infuus, zo kan de narcose toegediend worden. Ook als je een ruggenprik krijgt krijg je een infuus zodat je vocht toegediend kan krijgen. Het is nodig voor de operatie dat je blaas leeg is, daarom zal de verpleegkundige op de afdeling of op de operatiekamer een blaascatheter inbrengen, zodat je blaas leeg blijft en je dus niet meer hoeft te plassen. De urine wordt opgevangen in een zak. Op de afdeling krijg je een operatie hemd aan, een soort van schort dat aan de achterkant open is. Als er tijdens de bevalling besloten wordt dat er een keizersnede nodig is gaan deze voorbereidingen natuurlijk in een sneller tempo, vaak ben je dan niet nuchter en krijg je daarom soms een vloeistof te drinken die het maagzuur neutraliseert.

De keizersnede zelf

Meestal maakt de gynaecoloog een "bikinisnede". Dit is een horizontale snede van ongeveer 10-15 cm vlak boven je schaambeen en ongeveer bij de haargrens. Heel soms wordt er een snede vanaf de navel naar beneden gemaakt. Als de snede in de huid gemaakt is worden het vet onder de huid en de lagen hieronder doorgesneden. De buikholte wordt geopend en de blaas wordt losgemaakt van de baarmoeder en naar beneden geschoven. De gynaecoloog kan de baby uit je baarmoeder halen: Je baby is geboren. Zodra je baby geboren is wordt de navelstreng doorgeknipt, de vader mag dit niet doen omdat alles steriel moet blijven in verband met infectiegevaar. De placenta wordt ook via de buikwand geboren. De baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand worden gehecht en meestal krijg je via het infuus antibiotica toegediend.

Mag je partner bij de keizersnede aanwezig zijn?

Je partner mag bijna altijd bij de keizersnede aanwezig zijn. Meestal kan de partner de operatiekamer binnenkomen als de voorbereidingen voor de operatie klaar zijn en de operatie begint. Je partner komt dan bij jou zitten aan het hoofdeinde. Door een groene doek wordt het zicht op je buik weggenomen. Je partner hoeft dus niet bang te zijn dat hij bloed of iets dergelijks ziet, dit is allemaal afgeschermd. Wanneer het kindje geboren is kan je partner meelopen naar de kinderarts zodat hij bij jullie baby is. Het kan natuurlijk zijn dat het een anders gaat doordat er sprake is van een spoedkeizersnede of algehele narcose. Het maken van foto's is toegestaan.

Als de keizersnede achter de rug is

Na de operatie wordt je bloeddruk je polsslag, het bloedverlies en de hoeveelheid geproduceerde urine regelmatig gecontroleerd. Vocht en eventuele medicijnen kun je via het infuus toegediend krijgen. Na een ruggenprik duurt het enkele uren voordat je weer het gevoel en de kracht in je benen terug krijgt. Een blaaskatheter kan onprettig aanvoelen maar meestal wordt deze een dag na de operatie verwijdert. Je zult n tweemaal per dag een injectie met heparine in de huid van je buik of bovenbeen krijgen om trombose te voorkomen. De heparine zorgt ervoor dat je bloed niet zo snel stolt. Om te kijken of je bloedarmoede hebt wordt er meestal de dag na de operatie bloed afgenomen. Je gynaecoloog zal dan met je bespreken of je een bloedtransfusie nodig hebt of hij/zij kan je ijzertabletten voorschrijven.

De dagen na de keizersnede

De eerste dagen na de operatie zul je je nog wat slap en duizelig voelen maar elke dag ga je je weer wat beter voelen. Na n of twee dagen beginnen je darmen weer te werken, het kan zijn dat je buik nog wat opgezet is maar je mag vaak al op de operatiedag zelf alweer beginnen met drinken en wat vloeibaar voedsel. De dag na de operatie mag je, als je niet al te misselijk bent, weer voorzichtig wat eten. Na de operatie hebt je last van pijn van de wond en soms ook van naween. Je krijgt hier pijnstillers voor. Normaal gesproken wordt bij het hechten materiaal gebruikt dat vanzelf weer oplost en dus niet verwijdert hoeft te worden. Andere hechtingen of nietjes worden na ongeveer een week weer verwijderd. Dit verwijderen van de hechtingen is niet erg pijnlijk.

Je baby na de keizersnede

Vaak wordt na de geboorte van je baby hij/zij direct onderzocht door de kinderarts. Bij een geplande keizersnede kan het ook zijn dat de baby later onderzocht wordt. Of je baby in een gewoon bedje of in een couveuse komt te liggen hangt natuurlijk heel erg af van de zwangerschapsduur en de toestand van je baby.

Hoe moet dat met borstvoeding na een keizersnede?

slapende babyIn principe kun je ook na een keizersnede prima borstvoeding geven. Of de keizersnede gepland was of niet dat maakt voor het geven van borstvoeding niets uit. Ook maakt het niets uit of je volledige narcose hebt gehad of een ruggenprik. Als alles goed gaat met je baby dan kun je natuurlijk gebruik maken van de sterke zuigrelexen direct na de geboorte van je baby. Je kunt direct beginnen met het aanleggen en zo krijgt je baby direct de eerste waardevolle voeding binnen: het colostrum. De melkaanmaak kan zo vlot op gang komen. Na een keizersnede is het het vaak het makkelijkt om de eerste dagen liggend te voeden maar na een paar dagen is het leed geleden en kun je je baby lekker voeden in een houding die voor jullie beiden prettig is. Is je baby klein en kan hij/zij nog niet zelf drinken dan kun je de melk gaan kolven. Deze moedermelk kan dan eventueel met een dun slangetje of via een sonde aan je baby worden gegeven. Je kunt de verpleegkundige of lactatiekundige op de afdeling natuurlijk altijd vragen als je ergens hulp bij nodig hebt.

Wanneer mag je weer naar huis na een keizersnede?

Na een keizersnede mag je meestal tussen de vierde en de zevende dag weer naar huis. Waarom is hier zo'n groot verschil? Omdat het heel erg afhankelijk is van hoe jij je na de operatie voelt, hoe het met je baby gaat etc. Ongeveer na zes tot acht weken moet je nog een keer weer voor controle terugkomen bij de gynaecoloog. Heb je nog vragen over de keizersnede of over de geboorte van je baby dan kun je deze vragen alsnog stellen.

Als je weer thuis bent na een keizersnede

Als je weer thuis bent zul je langzaam weer herstellen. Het is logisch dat het herstellen na een keizersnede langer duurt dan een natuurlijke bevalling. Je hebt een operatie achter de rug en je hebt ook nog een buikwond. Veel vrouwen voelen zich moe na een keizersnede, het daarom belangrijk dat je voldoende rust neemt. Je bent net moeder geworden en je hebt een operatie achter de rug. Vaak zijn er familieleden genoeg die je willen helpen, maak er gebruik van! Hoe de kraamzorg geregeld is afhankelijk van de zorgpolis die je hebt afgesloten en van je zorgverzekeraar. Soms wordt ook lactatiekundige hulp vergoed. Geleidelijk aan zul je na een paar weken voelen dat je steeds meer kunt doen. De eerste zes weken na de keizersnede mag je niet zwaar tillen , langzaam aan kun je steeds meer doen zoals kleinere boodschappen doen en licht huishoudelijke werk. Als je al kinderen hebt houdt er dan ook rekening mee dat je de kinderen ook niet mag tillen! Zorg dat je hulp in de buurt hebt.

Krijg je bij een volgende bevalling weer een keizersnede?

Of er bij de volgende bevallig weer een keizersnede nodig is hangt heel erg af van de reden waarom er een keizersnede nodig was. Deze vraag kun je het best stellen tijdens de nacontrole bij de gynaecoloog. Vaak is een keizersnede niet nodig bij een volgend kind maar je krijgt wel een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen.

De emoties rondom een keizersnede

Hoe je een keizersnede ervaart is voor iedereen verschillend. Er zijn vrouwen die geen problemen ervaren na een keizersnede maar er zijn ook vrouwen die wel met veel vragen blijven zitten. Het is belangrijk om er over te kunnen praten met je partner, een vriendin of je gynaecoloog. Je kunt ook contact opnemen met lotgenoten via de vereniging keizersnede-ouders.

Secretariaat Vereniging Keizersnede Ouders
Contrabas 53
4876 VG Etten-Leur
tel. (076) 503 71 17

Gerelateerde onderwerpen rondom de bevalling

Meer informatie over:

De bevalling

Pershoudingen

Alleen thuis bevallen

In water bevallen

De bevalling startpagina

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies