Home - Zwangerschap - Kinderwensspreekuur

Gezond leven - gezond zwanger worden

zwangere vrouw Een goede start voor jou en je baby is belangrijk voor de gezondheid van jou en je baby. Als je je bewust bent van "gezondheidsbevorderende" maatregelen kun je hier al heel vroeg in je zwangerschap rekening mee houden. De eerste weken waarin het embryo zich ontwikkelt zijn belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je baby dus hoe gezonder jij in deze periode bent des te gezonder is de omgeving waarin je kindje zich kan ontwikkelen. Heb je een chronische ziekte of gebruik je medicijnen dan is het van belang dat je zo gezond mogelijk zwanger wordt. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om je medicijnen gedurende de zwangerschap aan te passen. Er is een groot aantal verloskundigen en gynaecologen die kinderwensspreekuren houden om voorlichting te geven zodat je een goede start kunt maken.

Kinderwensspreekuur of preconceptioneel spreekuur

Het preconceptioneel adviesspreekuur is een ander woord voor het spreekuur voor vrouwen met een kinderwens. Tijdens zo'n kinderwensspreekuur kun je adviezen krijgen over onderwerpen als voeding, het gebruik van foliumzuur, medicijngebruik, (werken met) gevaarlijke stoffen, werkomstandigheden, ziekten in je familie of in de familie van je partner. Kortom al dit soort vragen kun je tijdens zo'n spreekuur stellen. De verloskundige of gynaecoloog zal ingaan op een aantal onderwerpen die belangrijk zijn om te weten als je zwanger wilt worden.

Wil je graag een afspraak maken voor een kinderwensspreekuur? Je kunt hier een lijst vinden met alle verloskundigen in Nederland die een kinderwensspreekuur houden.


Welke onderwerpen bespreken tijdens kinderwensspreekuur?

Het bezoek en de vragen die je hebt rondom zwanger worden kun je bespreken met de verloskundige. Een paar belangrijke onderwerpen die je kunt bespreken zijn bijvoorbeeld:

  • Stoppen met anticonceptie, wanneer kun je stoppen met de pil?
  • Vragen over de werking van de menstruatiecyclus, wanneer kun je het best vrijen?
  • Komen er in je familie aangeboren afwijkingen voor en wil je daar meer informatie over?
  • Voor welke testen kan ik kiezen in de zwangerschap en wat wordt daarbij onderzocht?
  • Heeft een chronische ziekte invloed op zwanger worden of zwanger zijn zoals hoge bloeddruk, diabetes, astma of epilepsie?
  • Kan ik mijn medicijnen blijven gebruiken tijdens de zwangerschap of moet ik overleggen met mijn behandelend arts?
  • Hoe kun je infectieziekten voorkomen?
  • Wat is een gezonde manier van eten?
  • Mag ik mijn werk uitoefenen als ik zwanger ben?

Kortom tijdens het kinderwensspreekuur kunnen er heel wat twijfels over zwanger worden en zwanger zijn bij je weggenomen worden.En ook belangrijk...je begint zo gezond mogelijk aan je zwangerschap.

Vergoeding kinderwensspreekuur door zorgverzekeraars

Het kinderwensspreekuur wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, het zit nl niet in het basispakket. Het kan zijn dat je aanvullende verzekering het kinderwensspreekuur vergoedt maar dit moet je dus met je zorgverzekeraar overleggen. Als je verzekering het niet vergoedt dan ben je uiteraard nog steeds van harte welkom maar je zult het wel zelf moeten betalen. Neem ook je partner mee, aangeboren afwijkingen in zijn familie kunnen ook van belang zijn.

Ook de leefgewoonten van je partner zijn van belang, roken kan het zwanger worden nadelig beïnvloeden bovendien hebben kinderen van rokers vaker een laag geboortegewicht.

Meer informatie over zwanger worden?

Meer informatie over zwanger worden kun je vinden in onze special over zwanger worden.

Artikelen uit het Babytjesnieuws over kinderwens en kinderwensspreekuren

Hier kun je de het artikel vinden over Het kinderwensspreekuur in Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht

Hier kun je de het artikel vinden over het kinderwensspreekuur in Erasmus MC

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies