Home - Baby - Kinderziekten - de Bof

Kinderziekte de Bof (Parotitis Epidemica)

De kinderziekte de Bof is een zwelling van de speekselklieren van het kind aan één of beide kanten van het gezicht. De Bof is een virusinfectie waarbij de besmetting via hoesten en niezen of via het speeksel kan worden overgedragen op anderen.

Symptomen van de kinderziekte de Bof

Lang niet iedereen die de Bof krijgt, krijgt ook de symptonen van de Bof. Symptonen van de Bof kunnen zijn: een pijnlijke zwelling aan één of beide kanten van het gezicht en pijn bij het slikken. De pijnlijke zwelling verdwijnt meestal na ca. drie dagen. Naast de zwelling kan er sprake zijn van keelpijn en/of koorts.

Besmettelijkheid van de kinderziekte de Bof

De besmettelijkheid van de Bof duurt vanaf ongeveer een week vóór tot ongeveer 10 dagen na ontdekking van de eerste symptonen.

Behandeling van de kinderziekte de Bof

Als een kind besmet is met de Bof dan vind er eigenlijk geen speciale behandeling plaats. De pijn die optreedt kan verlicht worden met een pijnstiller. Indien je denkt dat je kind de Bof heeft is het wel raadzaam om even contact op te nemen met je huisarts zodat de juiste diagnose gesteld kan worden. De huisarts kan je dan ook vertellen welke pijnstillers je mag geven. In Nederland zit de inenting tegen de Bof in het Rijksvaccinatieprogramma als onderdeel van de BMR vaccinatie.

Informatie over de kinderziekte de Bof

Soms kunnen bij de Bof complcaties optreden zoals een ontsteking van de alvleesklier. Verder krijgt ongeveer een kwart van de jongens last van een ontsteking aan een of beide testikels, wat in heel zeldzame gevallen kan leiden tot onvruchtbaarheid. In 0,4 tot 1,0 % van de gevallen, meestel bij jonge kinderen, treedt als complicatie hersenvliesontsteking op.

Meer informatie over kinderziekten en zwangerschap vind je in ons special over Zwangerschap en Kinderziekten

LET OP

Deze informatie is niet bedoeld om vast te stellen welke ziekte je kindje heeft en zeker geen vervanging van een consult door je huisarts of kinderarts. Neem in geval van twijfel en bij een ernstig ziek kind ALTIJD contact op met je huisarts. Volg je moedergevoel, dat is vaak een betere raadgever dan welke website dan ook.

 

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies