Wat doet de kraamverzorgende

Als je thuis gaat bevallen belt de verloskundige of huisarts tijdens de laatste centimeters ontsluiting met de kraamzorginstelling waar jullie kraamzorg bij hebben aangevraagd. De kraamverzorgende zet alles klaar voor de bevalling, zorgt voor rust, ondersteunt je bij de weeën en assisteert de verloskundige of de huisarts. Na de bevalling is ze er om jou en je baby te verzorgen, de kraamkamer op te ruimen en je te helpen met de eerste voeding. Zo kun je meteen genieten van de eerste momenten met je kindje. Ze blijft daarna ook bij jullie in het gezin (het komt soms voor dat dit niet mogelijk is, maar dit is wel het streven van kraamzorgbureaus).

Aanspreekpunt en persoonlijke coach

De kraamverzorgende is in de kraamperiode jullie aanspreekpunt en persoonlijke coach bij de verzorging van jou als moeder en van jullie baby. Ieder kraamcentrum heeft een eigen logboek waarin alle controles van jou en je baby kunnen worden opgeschreven. De kraamverzorgende neemt dit logboek zelf mee. Als de baby groot is kun je later nog eens terugkijken naar hoe het de eerste dagen ging.

De eerste uren na de bevalling

De kraamverzorgende zal je de eerste uren na de bevalling goed in de gaten houden en enkele controles doen. Deze controles bestaan onder andere uit:

 • temperatuur en pols opmeten, de hoogte van je baarmoeder bepalen en het bloedverlies goed in de gaten houden;
 • bij de borstvoeding begeleiden. Als je borstvoeding gaat geven gaat de kraamverzorgende je precies uitleggen hoe je dat moet aanpakken als je er nog weinig over weet. Als je al eens eerder borstvoeding hebt gegeven heeft de kraamverzorgende meer een ondersteunende taak en zal ze je eventueel tips geven;
 • de baby aankleden. Wanneer je kindje lekker bij je heeft gelegen is het tijd om de eerste kleertjes aan te gaan doen. Vaak is dit ook het moment dat de verloskundige het kindje voor jullie na gaat kijken. Als jullie baby is "goedgekeurd" door de verloskundige zal de kraamverzorgende het kindje temperaturen en een luier omdoen. De kleertjes die tijdens de bevalling al klaar waren gelegd en inmiddels lekker warm zijn geworden krijgt de baby nu aan;
 • zorgen voor eten/drinken. Een bevalling kost veel inspanning en vaak heb je flinke trek als het kindje geboren is. De kraamverzorgende zal wat lekkers voor jou en je partner klaarmaken.
 • helpen bij wassen/douchen. Als je kindje aan de borst heeft gedronken en er lekker tevreden bij ligt is het tijd om er voor te zorgen dat jij je ook weer lekker fris voelt. Als je je goed voelt kun je onder de douche, de kraamverzorgende zal je hierbij helpen. Als douchen te veel voor je is wordt je op bed gewassen. Papa of je partner kan ondertussen voor de eerste keer op jullie baby passen!

De tweede tot de tiende dag

In de dagen na de bevalling zal de kraamverzorgende jou en je partner begeleiden bij de verzorging van jullie kindje. Als het jullie eerste kindje is zal zij jullie veel tips geven over de verzorging en dingen voor kunnen doen als jullie dit prettig vinden (zoals het omdoen van een schone luier of jullie baby in bad doen). De kraamverzorgende houdt daarnaast heel goed in de gaten of het goed gaat met jullie baby. Ze zal hierbij letten op:

 • het gewicht;
 • ademhaling;
 • poepen en plassen;
 • huilen, slapen en alertheid;
 • de kleur van je baby;
 • het navelstompje;
 • temperatuur van je baby.

Als de kraamverzorgende denkt dat het niet goed gaat met je baby zal zij de verloskundige inschakelen.

Controle van de kraamvrouw

Niet alleen de baby moet in de gaten gehouden worden, maar jijzelf ook. De kraamverzorgende doet daarom elke dag controles bij je zoals:

 • temperatuur opmeten;
 • pols tellen;
 • de stand van je baarmoeder controleren;
 • bloedverlies in de gaten houden;
 • ontlasting en plassen na de bevalling in de gaten houden;
 • eventuele hechtingen bekijken.

Het logboek van jou en je baby

Alle controles van jou en je baby worden in het logboek geschreven. Als de verloskundige langskomt zal zij in het logboek kijken en heeft ze een goed overzicht van hoe het met jullie gaat. Verder houdt ze in de gaten hoe je je voelt en zorgt ze ervoor dat je voldoende rust krijgt zodat jij optimaal herstelt en geniet van je kraamtijd. Zo kun je alle aandacht hebben voor je eerste contact en ervaringen met je kindje.

Je baby voor het eerst in bad doen

Je baby wordt niet direct na de geboorte in bad gedaan. Je kindje zit waarschijnlijk nog onder het huidsmeer. Dit is juist heel goed voor de huid omdat dit heel vettig is en voorkomt dat de huid van je baby uitdroogt. De dag na de bevalling is het huidsmeer grotendeels al in de huid getrokken en word je baby voor het eerst in bad gedaan. Wanneer het jullie eerste kindje is zal de kraamverzorgende jullie eerst voordoen hoe je dit doet. Het maakt niet uit wat voor badje je hebt. In een tummytub voelen baby’s zich geborgen omdat ze een kleine ruimte hebben, dit geeft het gevoel van in de baarmoeder. Een babybadje is ook prima te gebruiken.

Wat moet je klaarleggen?

Het is belangrijk om de kamer waarin jullie de kleine in bad doen lekker warm te hebben, zodat de baby niet teveel afkoelt. Alle spullen leg je van tevoren alvast klaar, zodat je niet bij je baby weg hoeft te lopen. Het is handig om de schone kleertjes al vast “open” te leggen, dus met alle drukkertjes al open gemaakt. Ook een luier en doekjes leg je in de buurt. Voordat je de baby in bad doet temperatuur je hem/haar om te zien of het wel verstandig is om te gaan badderen. Als de temperatuur van de baby te laag is (onder de 36.5 C) is het waarschijnlijk onverstandig om de baby in bad te doen, omdat hij/zij hiervan nog verder af zal koelen. Als de temperatuur wel goed is (tussen 36,5 C en 37,5 C) kan je je baby in bad doen.

De temperatuur van het badwater voor je baby

Voor de temperatuur van het badwater heb je speciale thermometers, soms zelfs ingebouwd in het badje! De temperatuur moet lichaamstemperatuur zijn, dus ongeveer 37 C. Als je geen thermometer bij de hand hebt kun je met je elleboog in het water voelen. Als het aangenaam aanvoelt is de temperatuur goed. Bij een te heet of juist koud gevoel moet je nog wat aan de temperatuur van het water veranderen door er koud of warm water bij in te doen.

Hoe houd je je baby vast in het babybadje

Wanneer je je kindje hebt uitgekleed en getemperatuurd kun je hem/haar ook meteen even wegen. Als dit klaar is laat je het hoofdje van je baby steunen op je linkerpols. Met je duim en middelvinger van je linkerhand houdt je het linkerarmpje vast zodat je baby niet weg kan glijden in het water. Met je rechterhand kun je de billen ondersteunen. De baby moet je rustig in het water laten zakken, zodat hij/zij even aan het water kan wennen (net als wanneer je zelf in bad stapt). De meeste baby’s vinden het in het begin niet lekker in bad, maar als ze eenmaal in het water liggen ontspannen ze helemaal. Je rechterhand kun je als je baby ontspannen is wel loslaten zodat hij/zij lekker ontspannen in het water drijft. Met je rechterhand kun je dan wat water over het hoofdje gieten.

Je baby afdrogen na het badderen

Na een paar minuten is het tijd om je baby weer uit het water te halen omdat hij/zij anders te veel afkoelt. Voor het afdrogen gebruik je hydrofiel luiers en zorg je ervoor dat je vooral goed in de huidplooitjes afdroogt om te voorkomen dat daar smetplekjes ontstaan.

Voeding voor je baby

Borstvoeding

Als je borstvoeding gaat geven is het heel belangrijk dat je baby na de bevalling direct op je buik gelegd wordt. Het huid-op-huid contact is enorm belangrijk. Je kunt je baby eigenlijk direct aan je borst leggen en meestal is je baby in staat om zelf aan de borst te drinken. Wanneer je kindje bij de tepel in de buurt ligt en hier aan sabbelt dan zal de melkproductie op gang gaan komen. Direct na de bevalling komt er meestal nog niet zo veel uit je borsten, dit geeft niets. Je kindje heeft genoeg reserves.

Als melkproductie op gang komt zal er ook voeding uit je borsten komen. De eerste borstvoeding heet colostrum. Dit colostrum zit vol met antistoffen en is licht verteerbaar. Je baby heeft de eerste dagen nog niet veel voeding nodig. Het colostrum is zo voedingrijk dat het genoeg voedingsstoffen bevat.

Een bijkomend voordeel van het direct geven van borstvoeding is dat het hormoon oxytocine vrijkomt en dat stimuleert het samentrekken van de baarmoeder. Hierdoor komt de placenta sneller los en wordt het bloedverlies beperkt.

 

Naast alle bovenstaande controles zal de kraamverzorgende observeren bij de borstvoeding en je tips geven. Ook praktische zaken als: “hoelang kun je borstvoeding bewaren?” komen aan de orde.

Heel veel informatie kun je vinden in onze special over Borstvoeding

Kunstvoeding

Als je kunstvoeding geeft zal ze je leren hoe je deze voeding klaarmaakt. Na aanschaf van de flessen en spenen moet je deze voor de zekerheid 1x uitkoken, daarna mag het huishoudelijk schoongemaakt worden.
Wel moeten de schone flessen en spenen bewaard worden in de koelkast. Kunstvoeding bereiden hoeft niet met gekookt water, dit omdat het leidingwater in Nederland schoon is. In het buitenland is dit soms anders en moet je wel het water koken of flessen water kopen. Ook leert de kraamverzorgende je hoe je op een veilige manier de afgekolfde melk kunt bewaren in de koelkast of diepvries.

Voorlichting en advies door de kraamverzorgende

Naast de voorlichting over de dagelijkse verzorging van je baby zal de kraamverzorgende jullie voorlichting en advies geven over wiegendood en eventueel roken/meeroken.

Huishoudelijke taken kraamverzorgende

De kraamverzorgende voert ook licht huishoudelijke taken uit, maar alleen taken die in de kraamtijd belangrijk zijn. Hierbij kun je denken aan het draaien van de kraamwas en het schoonhouden van slaapkamer, babykamer, toilet en douche.

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Iedere kraamvrouw in Nederland krijgt standaard 49 uur kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, wordt berekend met behulp van het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg (LIP). Dit is een – door de zorgverzekeraars – landelijk ingesteld zorgindicatiemodel. Afhankelijk van je situatie en je behoefte aan zorg kan het aantal uren kraamzorg dat je krijgt variëren van minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur. Tijdens een intake wordt het aantal uren waar jij recht op hebt bepaald. Het is belangrijk dat je je op tijd aanmeld zodat je zeker weet dat je het aantal uren krijgt waar je recht op hebt.

Het aantal uur kraamzorg dat je toegewezen krijgt wordt standaard verdeeld over acht dagen; in sommige gevallen kan tot tien dagen zorg geleverd worden. De meeste kraamzorgbureaus doen hun uiterste best om het afgesproken aantal uren kraamzorg te leveren. Om uiteenlopende redenen kan het voorkomen dat dit toch niet lukt.

Extra hulp in je kraamtijd

Het LIP gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van het kraamgezin. Dit betekent dat een aantal taken die de kraamverzorgende voorheen deed, nu door het kraamgezin zelf geregeld moet worden. Zoals extra huishoudelijke taken en de volledige verzorging van de overige kinderen binnen het gezin.

Meestal kunnen gezinnen terugvallen op vrienden of familieleden die helpen in de kraamtijd. Het is handig om voor de bevalling deze hulp te regelen.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies