Home - Zwangerschap - Leven voelen

week 8 van de zwangerschapLeven voelen

Vanaf wanneer beweegt de baby?

Je kindje beweegt al vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap. Het is erg belangrijk voor een normale ontwikkeling van de ledematen, spieren en pezen van je kindje om te bewegen. Vanaf ongeveer 10 weken gaat de baby ook ademhalingsbewegingen maken, dit is belangrijk voor een normale ontwikkeling van de longen. Vanaf 15-16 weken kan je kindje alle bewegingen maken die een pasgeborene ook maakt. Hierbij kun je denken aan gapen, hikken, draaien, strekken, schoppen en slikken. Dit kun je vaak ook goed zien als je een pretecho (3D) van je kindje laat maken bij 20 weken zwangerschap.

Vanaf wanneer voel je de baby bewegen?

Het voelen van de eerste bewegingen van je baby kun je bij een eerste zwangerschap zo rond de 20 weken verwachten. Bij een volgende baby voel je hem/haar vaak al wat eerder doordat je het gevoel al kunt herkennen, vaak is dit dan rond 16-18 weken. De regelmaat waarin je je kindje voelt bewegen is voor iedere zwangere anders en is ten eerste afhankelijk van de beweeglijkheid van het kindje. Iedere baby heeft een eigen dag-nachtritme. Daarnaast voelt iemand die erg druk is vaak wat minder goed de bewegingen dan iemand die rustig is. Bij twijfel is het altijd raadzaam je verloskundige te bellen.

vlindersWat voel je als je voor de eerste keer leven voelt?

Dat gevoel is niet echt duidelijk te omschrijven, veel vrouwen zeggen dat het voelt als vlinders in hun buik of als een soort van kriebels of belletjes in de buik.

Vanaf wanneer is het belangrijk dat je leven voelt?

Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Het is wel zo dat de ene baby veel drukker is dan de andere, ook in de zwangerschap kun je dit al merken. Ben je zelf druk? Ga er dan eens rustig voor zitten, leg je handen op je buik en probeer op deze manier je baby uit te nodigen om contact te maken. Je kunt dan merken dat je baby er flink op los kan schoppen. Hoe verder de zwangerschap gevorderd is des te meer zal je kindje slapen. In de a terme periode zal je kindje dan over het algemeen ook een stuk rustiger zijn.

Minder leven voelen

Aan het eind van de zwangerschap heeft je baby steeds minder ruimte om te schoppen en dit zul je ook merken. Het heftige schoppen gaat over in het voelen schuiven van de baby. Je baby kan niet meer alle kanten op bewegen en de bewegingen kun je daardoor als minder hevig ervaren. Ook slaapt je kindje in deze periode meer en gaat het steeds meer gedrag vertonen zoals het buiten de baarmoeder ook zal doen. Toch is het belangrijk dat je je baby elke dag minimaal 10 keer voelt. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee. Als je denkt dat je je baby een tijdje niet gevoeld hebt dan is het verstandig om eens rustig op bed te gaan liggen en een beetje op de zijkant van je buik te drukken. Op deze manier maak je je baby wakker en prikkel je hem of haar om te gaan schoppen. Helpt dit niet waarschuw dan je verloskundige. Soms kan het helpen om bij te houden hoe vaak je je kindje hebt voelen bewegen als je twijfelt over de frequentie. Bel bij twijfel altijd je verloskundige!

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies