Home - Zwangerschap - Menstruatie, ovulatie en zwanger

Menstruatie en duur van de cyclus

eerste menstruatie en duur menstruatiecyclusAl voor de geboorte liggen de eicellen klaar in de eierstokken van een meisje. Dit zijn er ongeveer 7 miljoen. Bij de geboorte zijn daar nog 2 miljoen van over. Eicellen worden niet meer aangemaakt en het aantal eicellen wordt dus alleen maar minder en de eicellen zelf steeds ouder.

De eerste menstruatie vindt gemiddeld plaats rond het 13e levensjaar, dan zijn er nog ongeveer 500.000 eicellen aanwezig. Tevens is dit het begin van de vruchtbare periode. De vruchtbare periode eindigt zo rond het vijftigste levensjaar met de menopauze en dan zijn er geen eicellen meer aanwezig in de eierstokken.

De menstruatie is het einde van een periode waarin baarmoederslijmvlies zich heeft opgebouwd in de baarmoeder. Deze opbouw zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich goed in kan nestelen. Wanneer het innnestelen van een bevruchte eicel niet plaats vindt komt de menstruatie op gang. De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen en bestaat uit drie fasen. Deze fasen zijn de menstruele fase, de proliferatie of folliculaire fase en de secretie of luteale fase. Deze fases duren niet even lang en zijn afhankelijk van de hormonen: oestrogeen, progesteron, lute´niserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH).

De menstruele fase

Wanneer er geen bevruchte eicel innestelt in het baarmoederslijmvlies komt de menstruatie op gang. In deze fase wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies uit de baarmoeder gedreven. De gemiddelde menstruatie duurt 5 dagen. De menstruele fase is de eerste fase van de menstruatiecyclus, daarom vragen de verloskundigen bij een zwangerschap ook altijd naar de eerste dag van de laatste menstruatie.

Duur van deze fase: dag 1 tot en met dag 5

De proliferatie of folliculaire fase

In deze fase wordt het baarmoederslijmvlies opgebouwd ter voorbereiding van de eisprong, waarna een bevruchte eicel zich hierin kan innestelen. In deze fase bereidt ook de eicel zich voor op de eisprong. Er is slechts één eicel per menstruatiecyclus die zal uitrijpen en tot een eisprong komt. De eisprong is ook het einde van deze fase. Heel af en toe komt het voor dat er meerdere eicellen tot rijping komen, worden deze eicellen bevrucht dan kan dit leiden tot een meerlingzwangerschap. Ook wanner er een vruchtbaarheidsbehandeling plaatsvindt is er meer kans op een meerlingzwangerschap. Een meerlingzwangerschap kan ook ontstaan door deling van een bevruchte eicel. Deze deling vindt dan vaak plaats in de eerste week na de bevruchting.

Meer over meerlingzwangerschappen kun je hier vinden.

Tijdens de proliferatie of folliculaire fase wordt het slijmvlies van de baarmoedermond steeds beter doorgankelijk voor sperma. Hierdoor kunnen zaadcellen makkelijk in de baarmoeder komen en dus bij de eicel (als de eisprong plaatsvindt). Deze fase duurt niet bij iedereen even lang, bij een langere menstruatiecyclus duurt deze fase langer.

Duur van deze fase: dag 6 tot ongeveer dag 14

De secretie of luteale fase

het baarmoeder slijmvliesHet baarmoederslijmvlies gaat zich na de eisprong voorbereiden op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. In deze fase vindt dus de eigenlijke bevruchting plaats. Het slijmvlies van de baarmoedermond wordt dikker en minder doorgankelijk voor sperma. Als de de eicel niet bevrucht is zal de menstruele fase weer op gang komen en is er dus geen sprake van een zwangerschap. Deze fase duurt altijd 14 dagen. Vanaf de menstruatie is dus altijd terug te rekenen wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. Vooruitrekenen kan niet omdat de proliferatiefase langer dan 14 dagen kan duren.

Duur van deze fase: ongeveer dag 15 tot en met dag 28

De ovulatie en bevruchting

de eisprong en de bevruchtingAan het einde van de proliferatie of folliculaire fase vindt de eisprong of ovulatie plaats. Er is dan slechts één eicel die zal "springen". De eicel komt uit de eierstok en wordt door "haartjes" aan de uiteinden van de eileiders naar de eileider toe bewogen. Dit gebeurt bij een cyclus van 28 dagen op of rond dag 14. De eicel kan na de eisprong nog ongeveer 12 uur overleven en is in deze periode te bevruchten door een zaacel, dit wordt de conceptie genoemd. Een man heeft bij iedere zaadlozing ongeveer 300 miljoen zaadcellen waarvan er uiteindelijk slechts één de eicel zal bevruchten. Een zaadcel kan ongeveer 4 tot 5 dagen in de baarmoeder overleven. De bevruchting vindt meestal plaats in de eileider. Op het moment dat een zaadcel de eicel is binnen gedrongen vindt er een chemische reactie rond de eicel plaats waardoor het niet meer mogelijk is voor andere zaadcellen om de eicel te bevruchten. Gemiddeld heeft een vrouw in haar leven 450 eisprongen.

Symptomen van de eisprong of ovulatie

Tijdens de eisprong vindt er een aantal lichamelijke veranderingen plaats waaraan je de eisprong zou kunnen herkennen. Bij de één zijn deze symptomen duidelijker te herkennen dan bij de andere.

Deze symptomen kunnen zijn:

  • Veranderde afscheiding: tijdens de eisprong wordt het slijmvlies van de baarmoedermond dunner en daardoor verandert de afscheiding ook. De afscheiding wordt dunner en plakkeriger, houd je het tussen duim en wijsvinger dan is het plakkerig en kun je er draden van trekken. Dit is alleen het geval rondom de eisprong;
  • Temperatuursverhoging: met de temperatuurmethode kun je zien wanneer en/of je een eisprong hebt. Iedere dag neem je, voordat je opstaat, je temperatuur in volledige rust op. Dit noemt men de basale temperatuur. Als je dit elke dag nauwkeurig bijhoudt, kun je zien dat je temperatuur ongeveer tussen de tiende en de veertiende dag na je menstruatie enkele tienden van graden omhoog gaat. De temperatuur zakt weer als je ongesteld bent;
  • Pijn in de onderbuik: sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen, dit wordt als een zeurende/stekende pijn ervaren. Vaak zit de pijn aan één kant van de onderbuik. De pijn houdt vaak een aantal uren aan en is dan ook weer verdwenen.

Wat zijn je vruchtbare dagen?

De vruchtbare dagen zijn de dagen rondom de eisprong of ovulatie. Je weet niet precies wanneer je eisprong plaatsvindt maar dit is ongeveer op de 14e dag na het begin van je menstruatie (bij een cyclus van 28 dagen). Bij een langere cyclus is dit dus later. Een eicel blijft tot ongeveer 12 uur na de eisprong te bevruchten.

Hoe lang duurt het voor je zwanger bent?

Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat je zwanger bent. Ongeveer 85 % van de vrouwen is binnen een jaar zwanger. Na twee jaar is dit 95 %. Overigens is dit sterk afhankelijk van een aantal factoren waaronder de gezondheid van de vrouw, de leeftijd van de vrouw, de gezondheid van de man, roken en alcoholgebruik, gebruik van medicijnen, voedingstoestand en stress.

Hoelang wachten met zwanger worden na pilgebruik?

zwanger worden na gebruik anticonceptiepillen Als je pil gebruikt heb je geen eisprong maar wordt het bloedverlies veroorzaakt doordat je in je stopweek een plotselinge daling hebt in hormonen. Als je stopt met de pil omdat je zwanger wilt worden kan het zijn dat het een aantal maanden duurt voordat je menstruatiecyclus weer op gang komt. De eerste maand nadat je gestopt bent met het pilgebruik kan de eerste menstruatie op gang komen. De eerste eisprong kan dus al twee weken na het stoppen met de pil zijn, dit hoeft echter niet het kan ook langer duren voordat je cyclus weer op gang is gekomen. Er is geen medische reden om te wachten met zwanger worden als je net gestopt bent met de pil, je hoeft dus geen menstruatie af te wachten. Als je langer dan een week stopt met het pilgebruik kan het dus ook zijn dat je een eisprong krijgt en dus zwanger kunt worden.

Meer lezen over zwanger worden?

Lees dan eens verder in onze special met tips om snel zwanger te worden. Natuurlijk kun je ook verder lezen in onze algemene special over zwanger worden.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies