Home - Baby - Baby's eerste maand

Jouw pasgeboren baby

babyvoetjes van pasgeboren baby Als je baby pasgeboren is kun je je haast niet voorstellen dat deze lieve baby die nog hulpeloos in de wieg ligt waarschijnlijk over een jaar al de eerste stapjes kan doen en papa en mama kan zeggen. Toch is je baby elke dag aan het groeien en de meeste dingen die je baby het komende jaar zal gaan leren leert je baby zelf. Je hoeft je baby niet te leren hoe hij moet groeien of moet drinken, hoe hij moet kruipen, klimmen of lopen. Soms heeft je baby een steuntje in de rug nodig maar uiteindelijk kun je er geen invloed op uitoefenen.

je baby slaapt heel veel

De eerste week na de bevalling zal je baby vooral slapen tot wel zo'n 16 tot 20 uur per etmaal. Je baby heeft nog geen dag- en nacht ritme.

Ontwikkeling van je baby

Om je baby te laten ontwikkelen is het nodig dat hij voldoende gestimuleerd wordt. De zintuigen van je baby zullen zich in het komende jaar steeds meer ontwikkelen. Kan je baby in de eerste weken beperkt zien..., in het eerste jaar ontwikkelt het gezichtsvermogen zich zo dat je baby ook op grotere afstand goed kan zien.

Het eerste jaar van je baby

De 0-1 maand oude baby

In de eerste weken van het leven van je baby vinden al grote veranderingen plaats, direct na de geboorte gaat hij zelf ademhalen, huilen, contact maken en ontwikkelen. Gemiddeld is een baby na een jaar 25 centimeter groter als bij zijn geboorte...dat is omgerekend ruim 0,6 mm per dag! Na een jaar zijn jongens ongeveer 76 cm en meisjes iets kleiner. Ook het gewicht zal in het eerste jaar flink toenemen van zo'n 3500 gram bij de geboorte tot zo'n tien kilo bij een jaar. Omgerekend is dat ruim 17 gram per dag. Natuurlijk groeit niet iedere baby evenveel net als dat ieder mens niet even groot wordt. Op het consultatie bureau zullen de groeilijnen van je baby goed in de gaten worden gehouden. Geef je borstvoeding op verzoek dan zul je gemiddeld ongeveer acht keer per dag voeden, er zit dan twee tot drie vier à uur tussen de voedingen.

Het baby wonder

Het is toch wel een wonder dat de ontwikkeling van je baby precies op het juiste tijdstip komt. Een goed voorbeeld hiervan is: Vanaf dag 1 kan je baby ongeveer op een afstand van twintig centimeter scherp zien, Dat is precies de afstand waarop hij het gezicht van de moeder kan zien als hij gevoed wordt.

Gemiddelde lengte en gewicht baby bij geboorte

gewicht jongens 3400 (2500-4500) gram
gewicht meisjes 3300 (2500-4400) gram
lengte jongens 50 (47-54) centimeter
lengte meisjes 49,4 (46-54) centimeter
hoofdomtrek 32-37 centimter

Wat kan een baby zien?

Direct na de geboorte kunnen baby's al zien maar het is nog wel heel vaag. Eigenlijk ziet je baby alleen het verschil tussen zwart en wit. Je baby kan het best zien op een afstand van 20-25 cm. Precies genoeg om zijn moeder te zien tijdens het voeden. Is het in het begin nog wat moeilijk voor je baby om zijn oogjes op je te richten en lijkt het soms wel of hij wat scheel kijkt... dit gaat steeds beter en door veel naar je baby te kijken zul je ook je baby steeds beter leren kennen en natuurlijk ook andersom! Ook als je met je baby wilt "praten" of tegen je baby wilt lachen, gebruik dan de afstand van 20 centimeter.

Wat kan een baby horen?

In de eerste dagen na de geboorte wordt de gehoortest al gedaan, zo belangrijk is het voor de ontwikkeling van je baby om te horen.
Baby's zijn van nature vooral geïnteresseerd in geluiden met hoge tonen. Eigenlijk gaat bijna iedereen vanzelf met een hoge stem tegen een baby praten.
Aan de lichaamstaal van je baby kun je reacties zien op de geluiden die je maakt en je kunt dan ook zien dat je baby het fijn vindt als je met hem praat.

Je baby herkent je stem

Je stem wordt voor je baby steeds vertrouwder en na verloop van tijd zal je baby je stem gaan herkennen. In de baarmoeder kon je baby ook al horen en misschien kun je eens kijken hoe je baby reageert op de CD waar je in je zwangerschap vaak naar luisterde.  Ook is het geen toeval dat je als je je baby wil troosten dat je hem dan op je linker schouder legt..Op deze plaats kan je baby je hart horen en dat geeft je baby rust.

Je baby moet wennen aan de stilte

In de eerste dagen na de geboorte moeten veel pasgeboren baby's wennen aan de stilte. In je buik was er continu geluid van je hartslag en van je darmen. Veel pasgeborenen zijn daarom 's nachts wat vaker wakker.

Wat kan een baby ruiken?

Dat een baby heel goed kan ruiken blijkt wel uit het feit dat hij al na veertig uur na de bevalling de geur van zijn moeder kan herkennen. Doordat je baby zo goed kan ruiken kan hij de tepel gemakkelijk vinden door zijn hoofdje richting de borst te brengen en te gaan drinken. Het is ook uit onderzoek gebleken dat moeders hun eigen baby aan de geur kunnen herkennen. Hoe vaker vaders de baby gaan verzorgen hoe sneller de geur van de vader vertrouwd is en dus ook herkend zal worden.

Je onrustige baby rust geven

Als je je baby op z'n eigen kamer wilt laten slapen en hij is onrustig, kan het helpen om een doekje in het bedje te leggen die je een tijdje op je lichaam hebt gedragen. Je baby herkent de geur wat rustgevend kan werken. Ook als je baby in het ziekenhuis is opgenomen is dit een goede optie.

Wat kan je baby proeven?

Ook in de baarmoeder kon je baby al kleine slokjes vruchtwater binnenkrijgen. Het vruchtwater heeft een zoete smaak. Een baby is ingesteld op zoete smaakjes: Ook moedermelk is zoet van smaak. Een pasgeboren baby heeft meer smaakpapillen dan een volwassene, een baby heeft niet allen smaakpapillen op de tong maar ook aan de binnenkant van zijn wang en achter in de keel.

Contact van je baby met de buitenwereld

slapende baby in slaapzak Een pasgeboren baby legt eigenlijk meteen contact met de buitenwereld, Wat er van binnen met je baby gebeurt en wat er verandert in deze eerste weken na de geboorte kun je natuurlijk niet zien. Wat je wel kunt merken aan je baby is of hij het prettig vindt in een badje of in een tummy tub. Veel baby's vinden het heerlijk om gedragen te worden door hun moeder in een draagzak. Soms heeft je baby het niet naar zijn zin het huilt het, heeft het kramp? een vuile luier of heeft je baby honger? Je zal in de komende maanden je baby steeds beter leren kennen en zal je misschien zelfs de verschillende huiltjes gaan herkennen.

Welk speelgoed is geschikt voor baby's?

Bij kinderspeelgoedwinkels vind je o.a. leuke rammelaars, muziekdoosjes en kinderwagen hangers. Een leuk speelkleed kan je helpen om de zintuigen van je baby te prikkelen.

Veilige kinderstoelen

Kinderstoelen verhogen de gezelligheid aan de eettafel omdat je kind op deze manier met je samen kan eten, op gelijke hoogte. Daarbij dien je echter de veiligheid goed in de gaten te houden. Uit cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat 94% van alle ongelukken met kinderstoelen veroorzaakt wordt doordat het kind uit de stoel probeert te klimmen en valt.

Met de volgende tips voor het gebruik vankinderstoelen zorg je voor een optimale veiligheid:

 • Gebruik de gordel van de kinderstoel zodat je kind niet uit de stoel kan klimmen.
 • Gebruik een zitverhoger wanneer je kind nog net te klein is voor de kinderstoel.
 • Laat je kind nooit alleen achter in de stoel.
 • Zet een voetensteun zo vast dat je kind er niet op kan staan. Verwijder de voetensteun anders.
 • Zet de kinderstoel ergens neer waar het kind zich niet met handen of voeten af kan zetten tegen bijvoorbeeld een muur.
 • Let bij hangkinderstoelen op het maximale gewicht.
 • Maak hangkinderstoelen goed vast, rechtstreeks aan tafel. Gebruik geen tafelkleed of placemat. Controleer of het stoeltje goed bevestigd is en of het stoeltje met je kind erin niet zwaarder is dan de tafel.
 • Bevestig een hangstoeltje in het midden van de tafel, tussen de tafelpoten in.
 • Blokkeer de wielen bij een kinderstoel met meer dan twee wielen.
 • Zet je kind pas in een kinderstoel wanneer het zelfstandig kan zitten.
 • Houd de volgende positie en hoogte aan: de ellebogen van je kind liggen idealiter op dezelfde hoogte als de tafel, tweederde van het bovenbeen moet op het zitgedeelte rusten.

De Stokke Tripp Trapp® kinderstoel

Er zijn zo veel kinderstoelen te koop dat het moeilijk is een keuze te maken. De Stokke Tripp Trapp is een aanrader. Hij voldoet aan alle internationale veiligheidsnormen, en gaat jaren mee. De Tripp Trapp kan namelijk met je kind meegroeien. De zitting en voetsteun zijn in hoogte en diepte verstelbaar al naar gelang de grootte van je kind. Bovendien zijn deze kinderstoelen ergonomisch en in allerlei vrolijke kleuren verkrijgbaar.
Hier is de Stokke Tripp Trapp Altijd Voorradig!

Welke spelletjes kun je met je baby doen?

Ook al is je baby nog klein toch zijn er al "spelletjes" die je met je baby kunt doen. Hieronder noemen we een paar voorbeelden:

 • Zet een vertrouwd muziekje op...Het CD-tje dat je tijdens de zwangerschap vaak luisterde of het liedje dat je vaak mee zat te zingen van de radio;
 • Leg je baby -als jij erbij bent- een paar keer per dag op zijn buikje, hierdoor kunnen de nekspieren zich goed ontwikkelen;
 • Wil je je baby troosten, probeer dan met een hoge toon te praten. Een hoge toon vinden de meeste baby's prettig en ze worden er rustiger van. Misschien helpt het om je baby te laten stoppen met huilen;
 • Rammelen met een rammelaar, het geluid van de rammelaar zal de aandacht trekken van je baby;
 • Huilt je baby, laat hem dan niet alleen;
 • Door een mobile boven het bedje te hangen kan je baby gericht leren kijken;
 • Probeer eens uit welke manier van wiegen je baby prettig vindt;
 • Knuffel veel met je baby;
 • Geef je baby na het badje een ontspannende massage in een warme kamer.

Naar buiten met je baby

kinderwagen Probeer eerst eens een rustige route uit met je baby in de kinderwagen zodat er niet teveel indrukken op je baby afkomen, Drukke winkelstraten zijn met een pasgeboren baby wel af te raden.

De lichaamstemperatuur van je baby
Kan je baby zich al goed op temperatuur houden? Is je baby alweer aan het groeien en is het geboortegewicht alweer in zicht? Wil je graag met je baby buiten wandelen dan kan dat vanaf ongeveer de tweede week. Natuurlijk speelt de buitentemperatuur ook een rol. Vriest het hard wacht dan nog even. Is de temperatuur zo rond 25-30° C pas dan op dat je baby niet in de volle zon ligt. Een babyhuidje is heel gevoelig.

Over mama zijn

slapende babyAls je net moeder bent geworden van zo'n kleine baby dan kunnen er allerlei vragen bij je opkomen, niet alleen over hoe het nu moet maar ook hoe het "later" moet. Probeer je je er niet al te druk over te maken. Zo'n bevalling en de grote veranderingen in je lichaam zijn niet niks en je lichaam en geest hebben in de eerste maand vooral ook veel rust nodig om bij te komen en om te kunnen genieten van zo'n kleintje erbij.

Evenwicht in je lichaam

Je lichaamsverzorging is anders geworden: je verliest vaak nog wel tot zo'n zes weken bloed en je kunt heviger transpireren dan dat je vroeger deed. Ook kunnen je borsten opspelen door de borstvoeding. Er moet nog een evenwicht komen tussen "vraag en aanbod".

Boeken over de ontwikkeling van je baby

Over de ontwikkeling van je baby zijn enorm veel boeken geschreven.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies