Het is in veel gezinnen een opgave: de kinderen gezond laten eten. Sta je ook voor deze uitdaging? Dan kun je verschillende dingen doen om gezond eten te stimuleren. In dit artikel lees je er meer over.

Probeer verschillende ingrediënten

Het is vaak een zoektocht om erachter te komen wat je kind wel of niet lust. Dat is dus vooral een kwestie van uitproberen. Het kan zomaar zo zijn dat je kind het ene stuk groente zonder problemen opeet, maar het andere stuk groente juist liever op het bord laat liggen. Ga die zoektocht niet uit de weg, maar ga ‘m juist liever aan. Je hoeft trouwens niets te forceren. Lust je kind bijvoorbeeld geen vis? Dan kun je dagelijks vegan omega 3 kind aanbieden, om alsnog de voedingsstoffen binnen te krijgen. Op die manier is er eigenlijk altijd wel een oplossing te vinden. En op een ander moment probeer je gewoon nog eens een andere maaltijd met een bepaald ingrediënt.

Maak regels

Het kan helpen om regels te maken over het eten. Spreek bijvoorbeeld met je kind af om altijd een hapje te proberen van een nieuw gerecht. Het hoeft niet meteen verplicht te zijn om het hele bord leeg te eten, maar probeer je kind in ieder geval een beetje uit te dagen. Nieuwe smaken zijn er immers om te ontdekken! Als je daar zelf ook enthousiast over bent, kan dat goed uitpakken. Het kan verder ook helpen om vaste tijdstippen aan te houden voor het eten en drinken.

Geef het voorbeeld

Geef het voorbeeld

Kinderen doen hun ouders na. Daarom is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Eet je zelf niet gevarieerd? Of schep je maar heel weinig groenten op? Dan is de kans groot dat je kinderen dit ook overnemen. Eet dus zelf met plezier van je gezonde maaltijden. Dit stimuleert je kinderen alleen maar om er ook van te eten, of om het in ieder geval te proberen. Als je dan toch het idee hebt dat je kind nog meer vitamines nodig heeft, kun je aanvullend vitamine gummies kind geven met een lekkere aardbeiensmaak. Leg je kinderen ook uit waarom het belangrijk is om gezond te eten. Dat willen ze misschien niet direct horen, maar slaan ze toch wel ergens op in hun gedachten. En op een later moment kunnen ze daar dan zomaar eens op terugkomen.

Heb geduld

Tot slot: het is vaak ook een kwestie van geduld hebben. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je kind iets op het ene moment niet lust, maar een paar maanden later wel. Of juist in een andere bereiding wel. Serveer groenten bijvoorbeeld de ene keer rauw, dan weer gekookt of juist gebakken. Hier kan al een duidelijk verschil tussen zitten. Beloon je kind natuurlijk ook als het goed gaat, door een compliment te geven.

Probeer een positieve mindset te houden rondom gezond eten met je gezin. Verder helpen de bovenstaande tips je op weg. Heb jij nieuwe inspiratie opgedaan?