Sommige kinderen zijn binnen de kortste keren zindelijk, terwijl het bij anderen lang duurt voordat ze niet meer in hun broek of bed plassen. Als jouw kind nog geregeld een ongelukje heeft, zorgt dit vast en zeker voor de nodige frustraties. Mogelijk heb je wel een plaswekker gekocht om bedplassen tegen te gaan. Vaak werkt zo’n wekker goed, maar dit is helaas niet altijd het geval. Niet ieder kind wordt namelijk wakker van de plaswekker. Geldt dit ook voor jouw kind? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat je moet doen als jouw kind niet wakker wordt van de plaswekker.

Laat je kind wennen aan het geluid

Wie een plaswekker koopt, verwacht mogelijk dat zijn kind hier direct de eerste nacht al van wakker wordt. Toch is dit lang niet altijd het geval. Je kind kent het geluid namelijk niet, waardoor de kans groot is dat hij er doorheen slaapt. Daarom is het belangrijk om je kind te laten wennen aan het geluid van een plaswekker. Hoe je dit het beste kunt doen? Door het geluid van de wekker een paar keer te laten horen als je kind net in bed ligt. Zeg hem vervolgens dat het de bedoeling is dat hij wakker wordt als hij het betreffende geluid hoort.

Als je kind wakker wordt van de plaswekker, betekent dit niet dat hij zijn bed ook droog heeft gehouden. Het gebeurt regelmatig dat het de eerste paar keer alsnog misgaat. Focus je in dat geval niet te veel op het ongelukje, maar beloon je kind omdat hij wakker is geworden dan de plaswekker. Dit is immers een eerste stap op weg naar een droge nacht. Na verloop van tijd ga je zien dat je kind wakker wordt en nog niet geplast heeft. Hij kan zijn plas dan op de wc doen, waardoor zijn bed droog blijft.

Ga aan de slag met blaastraining

Veel (kleine) kinderen hebben nog geen controle over hun blaas. Het gevolg hiervan is dat de hersenen nog niet altijd een signaal krijgen als de blaas vol zit. Hierdoor plast jouw kind ’s nachts mogelijk nog in bed. Wil je dit voorkomen? Dan doe je er goed aan om aan de slag te gaan met blaastraining. Jouw kind leert op deze manier het signaal te herkennen dat de blaas aan de hersenen afgeeft als deze vol zit. Blaastraining kan onder meer door je kind ’s ochtends twee glazen water te laten drinken en hem uit te dagen zijn plas zo lang mogelijk uit te stellen.

Maak gebruik van een matrasbeschermer

Wanneer je kind niet (altijd) wakker wordt van een plaswekker, kan dit resulteren in een nat bed. Zit je hier niet op te wachten? Maak dan gebruik van een waterdichte matrasbeschermer. Doordat dit hulpmiddel een absorberende werking heeft, wordt het matras niet nat. Er zijn matrasbeschermers die je uit kunt wassen, maar je kunt ook voor beschermers kiezen die je na gebruik weggooit.

In samenwerking met Urifoon