Home - Bevalling - Pijnstilling tijdens bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling

hartje op zwangere buik Bevallen is heel spannend en voor veel vrouwen wordt dit vooral veroorzaakt doordat ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Niet alleen als je van je eerste baby gaat bevallen, maar ook een tweede, derde of vierde bevalling kan weer spannend zijn omdat iedere bevalling anders is.

Spanning en angst voor de bevalling

Door spanning en angst voor de bevalling duurt de bevalling langer en het is dan ook belangrijk om dit zoveel mogelijk te verminderen. Hoeveel pijn een bevalling doet is niet te zeggen. Iedereen gaat anders om met pijn en ook iedere vrouw ervaart pijn op een andere manier.

Oorzaak van de pijn tijdens de bevalling

Pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. De pijn komt langzaam opzetten en bereikt op een gegeven moment een hoogtepunt. Hierna zakt de wee weer langzaam af. De duur van de weeën is in het begin kort en de pauzes tussen de weeën zijn lang. De weeën gaan steeds langer duren en de tijd tussen de weeën wordt steeds korter. Hoe langer de weeën duren, hoe pijnlijker de weeën worden. De ontsluiting vordert dan over het algemeen ook. Bijna alle vrouwen vinden de ontsluitingsweeën, deze zorgen ervoor dat de baarmoedermond zich opent, pijnlijk. Vaak is de pijn vooral onderin de buik te voelen maar het kan ook zijn dat je rugpijn voelt. De pijn tijdens het persen verschilt van vrouw tot vrouw: soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet persen juist het meeste pijn.

Mogelijkheden tot pijnstilling tijdens je bevalling

Er zijn mogelijkheden om pijn tijdens de bevalling te verminderen. Pijnstilling tijdens de bevalling kan met of zonder medicijnen. Welke vorm van pijnstilling bij jou past is heel persoonlijk. De één voelt zich prettiger bij een natuurlijke manier van pijnstilling en de ander voelt zich prettiger bij pijnstilling door middel van medicijnen. Waar je wilt bevallen weegt ook altijd mee in je keuze van pijnstilling. Hieronder zullen we een aantal vormen van pijnstilling tijdens de bevalling weergeven.

Pijnstilling zonder medicijnen

Er zijn verschillende manieren om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Omdat het belangrijk is dat je er zelf achter komt wat voor jouw prettig is noemen we hieronder een tal van voorbeelden die je zouden kunnen helpen bij het omgaan met de pijn tijdens de bevalling.

Goede begeleiding tijdens je bevalling

Als je begeleid wordt door een verloskundige waar je je fijn bij voelt kan dat enorm mee helpen je te ontspannen.

Maak een geboorteplan

Het schrijven van een geboorteplan kan er voor zorgen dat je je optimaal voorbereid voelt tijdens de bevalling. In het geboorteplan kun je al je wensen rondom de bevalling opschrijven, bijvoorbeeld dat je op de baarkruk wilt bevallen en je kindje zelf op je buik wilt leggen. Je kan dit plan samen met je verloskundige doornemen zodat zij precies weet wat jouw wensen zijn en hoe zij jouw bevalling het beste kan begeleiden.

Op de website van de KNOV kun je vinden hoe je een geboorteplan kan schrijven.

Begeleiding van een Doula

Begeleiding van een doula kan (naast de verloskundige begeleiding) ook tijdens de bevalling. Zij begeleid jullie op een niet-medische manier. In je zwangerschap komt zij kennis maken met jullie zodat zij precies weet wat jullie wensen zijn tijdens de bevalling. Aan een de hulp van een doula zijn wel kosten verbonden.

Ontspannen tijdens je bevalling is heel belangrijk

liggende zwangere met blote buik Hoe beter je je kunt ontspannen hoe makkelijker je met de pijn om kunt gaan.
Hoe je kunt ontspannen is voor iedereen verschillend, de één kan zich goed ontspannen door een massage, de ander heeft liever geen gedoe aan haar lijf.

Het is van belang dat je er zelf achter komt wat voor jouw prettig is daarom noemen we hieronder een aantal voorbeelden die je zouden kunnen helpen bij het omgaan met de pijn tijdens de bevalling.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen tijdens je bevalling

De ademhaling en ontspanningsoefeningen kunnen je helpen de weeŽn op te vangen. Tijdens de zwangerschap kun je verschillende cursussen volgen om deze ademhalings- en ontspanningstechnieken te leren.

Door geconcentreerd weeŽn Ďweg te zuchtení, kun je in een ritme komen waarbij het lichaam zelf stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Deze endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is. Door je op het zuchten te concentreren ben je ook minder op je weeŽn ďgefocusedĒ waardoor je de weeŽn als minder pijnlijk ervaart.

Ontspan in bad of onder de douche

Als de pijn tijdens de bevalling te heftig wordt kun je ervoor kiezen om in bad te gaan of je proberen te ontspannen onder de douche. Probeer je te ontspannen of ben je bang voor wat er allemaal te gebeuren staat? Praat erover met je verloskundige, zij kan je angst misschien wegnemen of je door de angst heen begeleiden. Het gaat erom dat je je goed kunt ontspannen, laat al het andere even rusten.

Ga niet te vroeg onder de douche

Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding kunnen je daarbij helpen. Door het warme water kun je beter ontspannen en deze ontspanning zorgt ervoor dat je de pijn beter de baas kunt. Het is echter verstandig om niet te vroeg de ontspanning van een bad of douche op te zoeken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bevalling niet doorzet en weer afzakt.

Als je te vroeg in bad of onder de douche gaat heb je er tijdens de laatste fase van de ontsluiting ook minder profijt van omdat je lichaam dan al aan de warmte van het water gewend is geraakt. Als de weeŽn van het begin af aan al heftig zijn mag je uiteraard wel lekker in bad of onder de douche, dan kun je er zeker profijt van hebben!

Wanneer wel/niet onder de douche of in bad

Onder de douche mag je altijd als je weeën hebt. Als je vliezen al gebroken zijn en je hebt nog geen weeën dan wordt geadviseerd om niet in bad te gaan omdat dit voor infectiegevaar zorgt. Als je wel weeën hebt terwijl je vliezen gebroken zijn is in bad gaan geen probleem.

Een ontspannende massage

Een massage voor je rug en/of onderbenen kan een verlichtend gevoel geven, vraag je partner of hij/zij je wil masseren. Vaak vinden partners het ook fijn dat ze wat voor je kunnen doen.

TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie)

De TENS Femina is speciaal ontworpen voor pijnstilling bij de bevalling, zonder gebruik van medicijnen. Deze vorm van pijnstilling kun je zelf thuis of in het ziekenhuis toepassen. Ook is het te gebruiken in combinatie met andere pijnstilling. De TENS Femina is een digitale TENS en is effectiever dan de oudere analoge TENS apparaten.

Met het gebruik van de TENS heb je de mogelijkheid minder pijn te hebben bij je bevalling. Je kunt hem zelf instellen op het moment dat je hem nodig hebt. Het apparaatje kun je harder of zachter zetten tijdens de weeŽn en tussen de weeŽn in. Je kunt ook instellen dat je onderin je rug een sterke stimulatie wilt en boven een zachtere of andersom.

Hoe werkt TENS?

tensIn het lichaam zijn er zowel dikke als dunne zenuwvezels te vinden. De hele dunne zenuwen zijn de pijnzenuwen. Als deze dunne zenuwen geprikkeld worden, geven deze pijnsignalen door aan de hersenen, je voelt dan pijn. Door gelijktijdig de dikke zenuwen te stimuleren met TENS kan het doorgeven van de pijnsignalen geblokkeerd worden. De dikke zenuwen zijn sterker dan de pijnzenuwen. Door de TENS te gebruiken kun je de dikke zenuwen stimuleren, waardoor je minder pijn kunt voelen.

Hoe gebruik je TENS?

tensBij gebruik tijdens de bevalling plak je de pads op de rug aan beide zijden van de ruggenwervels, twee pads net onder je BH bandje en twee pads net boven de billen (zie foto). Daarna schakel je het gewenste programma in en je drukt op start.

Wanneer mag je de TENS niet gebruiken?

De TENS mag niet gebruikt worden als je een pacemaker hebt en niet in de eerste zes maanden van de zwangerschap. De TENS mag niet op de zwangere buik gebruikt worden, bij de bevalling worden de pads op de rug, heupen, nek of schouders geplaatst. Plaats geen pads in de buurt van het hart, ogen, de slapen of keel.

Met dank aan Babybeats.nl

Alternatieve vormen van pijnbestrijding

Zoals in het begin ook al is gezegd: ontspanning helpt bij het opvangen van weeŽn en pijn! Naast bovenstaande vormen van pijnstilling zijn er alternatieve manieren van pijnstilling. Je kunt hierbij denken aan aromatherapie, acupressuur, acupunctuur en hypnose.

Alternatieve vormen van pijnbestrijding worden niet vaak toegepast, maar als het bij jou past kan het je zeker helpen bij het verminderen van de pijn.

Pijnstilling met behulp van medicijnen

Pijnstilling met behulp van medicijnen kan alleen in het ziekenhuis worden toegepast. In Nederland mag je zelf kiezen of je pijnstilling met medicijnen wilt tijdens je bevalling.

Als je deze vorm van pijnstilling wilt wordt je altijd begeleid door een verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Tijdens de weeŽn verwijst je verloskundige je naar het ziekenhuis waar zij het dan van je verloskundige overnemen. Wanneer je thuis wilt bevallen is deze vorm van pijnstilling dus niet mogelijk.

In het ziekenhuis bevallen is noodzakelijk

In het ziekenhuis bevallen is noodzakelijk omdat je hartslag, ademhaling en bloeddruk goed in de gaten gehouden moeten worden. Pijnstilling met medicijnen kan hier invloed op hebben. Ook de conditie van je baby wordt goed in de gaten gehouden.

Dit doen ze door middel van CTG-bewaking, waarbij zowel de hartslag van je baby als je weeŽn geregistreerd worden. Pijnstilling met behulp van medicijnen heeft zowel voor- als nadelen voor jou en je baby. Hieronder worden verschillende vormen van pijnstilling beschreven en ook de voor- en nadelen ervan.

Pijnstilling met Pethidine

Pethidine is een morfine-achtige stof die ervoor zorgt dat je je wat beter kunt ontspannen tussen de weeŽn door. Pethidine wordt toegediend door middel van een injectie en wordt vaak gegeven in je bil of bovenbeen. Na 15 tot 30 minuten wordt de ergste pijn minder. Sommige vrouwen soezen weg of slapen zelfs. Het middel werkt 2 tot 4 uur.

Voordelen van pijnstilling met Pethidine

Pethidine is in ieder ziekenhuis direct beschikbaar en kan dus bijna altijd worden gegeven. Pethidine heeft een sterk pijnstillend effect, waardoor je kunt uitrusten en de pijn beter kunt opvangen. Ook kan het ervoor zorgen dat je wegsoest of zelfs even kan slapen.

Nadelen van pijnstilling met Pethidine

Nadelen voor de moeder:

Een injectie met pethidine werkt niet langer dan 2 tot 4 uur. Soms is dit te kort, eventueel kun je een nieuwe injectie krijgen. Als je eenmaal de injectie hebt gekregen, mag je niet meer rondlopen.

Af en toe komt het voor dat misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid optreden. Door de pethidine word je slaperig en sluit je je wat van de wereld af. Sommige vrouwen hebben achteraf het gevoel dat ze de bevalling niet bewust ervaren hebben en dat ze een deel van de bevalling ďkwijtĒ zijn. E

en ander nadeel van pethidine is dat je de weeŽn minder sterk op voelt komen. Daardoor kan het zijn dat je halverwege een wee wakker wordt en het is dan moeilijk om de wee alsnog op te vangen.

Nadelen voor je baby:

Omdat pethidine door de placenta (moederkoek) heengaat, komt het ook bij je baby terecht. Je baby wordt daardoor ook slaperig en minder beweeglijk.

Op de CTG-bewaking is dit te zien aan de hartslag van je baby. Ook na de bevalling kan je baby nog wat slaperig zijn door de pethidine waardoor je baby meer moeite met ademhalen kan hebben na de geboorte.

Door de sufheid kan het zijn dat je baby lastiger aan de borst gaat.

Pijnstilling met Remifentanil

Remifentanil is ook een morfine-achtige stof. Voor deze vorm van pijnstilling krijg je een infuus met een pompje erop. Door het infuus krijg je remifentanil en door middel van het pompje kun je jezelf nog wat extra geven. De pomp is ingesteld op een maximale hoeveelheid en je kunt jezelf dus nooit teveel geven.

Voordelen van pijnstilling met Remifentanil

Het werkt snel en is effectief. Vrouwen hebben vaak meer baat bij Remifentanil dan bij Pethidine en dit middel wordt dan ook in steeds meer ziekenhuizen gebruikt.

Nadelen van pijnstilling met Remifentanil

Remifentanil is een relatief nieuw middel en is daardoor nog niet in alle ziekenhuizen beschikbaar. Remifentanil kan invloed hebben op je ademhaling en de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarom is het belangrijk dat dit goed in de gaten wordt gehouden. Om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten wordt een klein knijpertje op je vinger gezet, dit is niet pijnlijk.

Pijnstilling via de Ruggenprik (Epiduraal)

Pijnstilling via een ruggenprik is ook een mogelijkheid. Tegenwoordig wordt dit in bijna alle ziekenhuizen aangeboden. Het inbrengen van de ruggenprik wordt vaak op de uitslaapkamer van een ziekenhuis gedaan omdat de anesthesisten daar werkzaam zijn.

In een aantal ziekenhuizen komt de anesthesist naar de afdeling om een ruggenprik te geven.

Ruggenprik niet altijd mogelijk

Voor het inbrengen en in laten werken van de ruggenprik wordt in totaal een half uur tot een uur gerekend.

Daardoor kan het zo zijn dat een ruggenprik niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld als de ontsluiting al ver is gevorderd. In de periode van inwerken worden je bloeddruk, pols en het zuurstofgehalte in je bloed in de gaten gehouden. Als je je niet lekker voelt moet je dit altijd aangeven. Je kan last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en een lichte temperatuursverhoging.

Hoe gaat de ruggenprik in z'n werk?

Door middel van een ruggenprik wordt je onderlichaam verdoofd. Onder plaatselijke verdoving brengt de anesthesist een slangetje (katheter) in. Met een hol naaldje wordt een geschikte plaats opgezocht.

Hierna wordt de katheter ingebracht en het naaldje wordt er weer uitgehaald. De katheter is zo dun en soepel dat je er zonder problemen op kunt liggen. De verdovingsvloeistof wordt door de katheter toegediend.

De verdovingsvloeistof zorgt ervoor dat pijnprikkels niet bij de hersenen aankomen. Daardoor voel je dus niets meer in je onderlichaam. Het is van belang om goed stil te blijven zitten tijdens het inbrengen en je rug bol te maken (ook al heb je weeŽn).

Na het inbrengen merk je binnen een paar minuten dat de pijn minder wordt. Na ongeveer 15 min voel je helemaal geen pijn meer en is het gevoel in je benen flink verminderd en soms helemaal weg. Bij een ruggenprik kun je je bed dus niet uit.

Tijdens het persen wordt de pomp waaraan de ruggenprik is bevestigd vaak verlaagd zodat je weer wat meer gevoel in je benen krijgt. Daardoor kan je je benen beter vast pakken en voel je beter welke kant je op moet persen.

Voordelen van pijnstilling met een ruggenprik

Door de ruggenprik voel je niets van de weeën. Ongeveer 95 % van de vrouwen heeft helemaal geen pijn meer. Je wordt van een ruggenprik niet slaperig of suf en je kunt je bevalling dus helemaal meemaken. De ruggenprik heeft geen nadelige gevolgen voor het geven van borstvoeding. Voordat de ruggenprik gezet wordt krijg je extra vocht via een infuus. Dit is nodig omdat de bloeddruk niet te veel mag dalen. Ook worden je pols en bloeddruk regelmatig gecontroleerd, soms met behulp van automatische bewakingsapparatuur. De harttonen van je baby worden gecontroleerd door middel van CTG-bewaking.

Nadelen van pijnstilling met een ruggenprik

Bij een ruggenprik duurt de bevalling vaak langer en daarom heb je meer kans op een bevalling met een vacuümpomp.

Ook kan het zo zijn dat je weeën afzwakken en je medicijnen nodig hebt om de weeën te stimuleren.

Na de bevalling heb je nog een poosje (tot soms enkele uren) geen of minder gevoel in je benen, hierdoor moet je op bed blijven liggen.

Door de ruggenprik kan je bloeddruk dalen. Soms is het nodig een blaaskatheter in te brengen omdat je zelf niet goed voelt of je moet plassen, deze wordt na de bevalling weer verwijderd. In de hieronder getoonde video kun je zien hoe zo’n ruggenprik in z’n werk gaat

Video van de verschillende vormen van pijnbestrijding tijdens een bevalling

Meer zien of lezen?

Voor onze specials over de bevalling kun je nog verder lezen bij:

Algemene informatie bevalling

Informatie over In water bevallen

Informatie pershoudingen

Wat is een Doula?


Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies