Home - Zwangerschap - Placenta

De Placenta (moederkoek)

De placenta is erg belangrijk voor je baby. Via de placenta krijgt je baby namelijk alle voedingsstoffen en zuurstof die het nodig heeft om te groeien en te bewegen. Daarnaast voert de placenta alle afvalstoffen van je baby af. De placenta wordt door deels door jou aangelegd en deels door je kindje en is een erg ingewikkeld proces.

Moederlijke deel van de placenta

Het moederlijke deel van de placenta wordt gevormd door het slijmvlies in je baarmoeder. Het slijmvlies is goed doorbloed door de vele bloedvaatjes die zich in het slijmvlies bevinden.
Deze bloedvaatjes worden ook wel spiraalarteriŽn genoemd. De bloedvaatjes zijn spiraalvormig en zijn op het einde wat breder waardoor ze een beetje een trompetvorm krijgen. Doordat de bloedvaatjes op het eind wat breder zijn kan je bloed makkelijk de bloedvaatjes instromen. De bloedvaatjes komen uit in allemaal kleine ruimten die ook wel de intervilleuzeruimtes worden genoemd. Hier komt jouw bloed dat zuurstofrijk en vol voedingsstoffen zit in aan.

Kinderlijk deel van de placenta

Je kindje wordt in de vroege zwangerschap omgeven door vlokjes die later de navelstreng en de placenta zullen gaan vormen. Deze vlokjes vormen vlokstammen en worden ook wel cotyledonen genoemd. In elke cotyledon zitten bloedvaten die voor de aan- en afvoer van bloed zorgen. Deze bloedvaten komen samen in de navelstreng. De uitwisseling van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen kan nu plaatsvinden. De twee delen waaruit de placenta bestaat zijn wel helemaal van elkaar gescheiden. Het bloed van je kindje komt dus niet in jouw bloedbaan terecht en andersom ook niet.

Soms gaat dit wel eens mis als de placenta bijvoorbeeld loslaat. Ondanks dat het bloed niet met elkaar in aanraking komt kan er wel uitwisseling van voedingsstoffen en dergelijke plaatsvinden. Een erg ingewikkeld proces dus! Ook kunnen sommige medicijnen op deze manier toch bij je kindje komen. Ook kunnen sommige antistoffen (goed voor de afweer van je kindje) zo bij je kindje komen. De aanleg van de placenta begint vanaf twee weken na de bevruchting en zal rond 12 weken zwangerschap klaar zijn. De bloedstroom in de placenta komt dan op gang. Tot die tijd krijgt je kindje zijn/haar voedingsstoffen via de dooierzak.

Plaats van de placenta in de baarmoeder

De placenta kan zich overal aan de wand in je baarmoeder hechten. Het maakt niets uit waar de placenta zich nestelt zolang het maar niet over de baarmoedermond heen is. Dit kan namelijk problemen geven bij de bevalling. Soms wordt er bij een vroege echo gezegd dat de placenta laag ligt. Het kan heel goed zijn dat dit in het begin van een zwangerschap het geval is. De baarmoeder groeit nog en de placenta groeit mee.

De placenta kan daardoor verder van de baarmoedermond komen te liggen in de loop van de zwangerschap. Heel soms blijft de placenta wel over de baarmoedermond heen liggen en dan is het niet mogelijk om op een natuurlijke manier te bevallen en moet je bevallen door middel van een keizersnede.

De placenta zorgt niet alleen voor voeding en zuurstof van de baby maar produceert ook nog een aantal hormonen. Deze hormonen zijn oestrogeen, progesteron, hCG en HPL.

Lees hier meer informatie over deze zwangerschapshormonen

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies