Home - Baby - Spelontwikkeling van baby’s (0 tot 12 mnd)

Spelen is leren.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Jonge kinderen spelen gewoon om het spelen zelf. Voor hen lijkt spel geen ander doel te hebben dan de bezigheid van het spel zelf. Of toch niet? Soms zie je gebeurtenissen van pas geleden terug in het spel van kinderen, ze proberen dan grip te krijgen op hun omgeving door te spelen. Kinderen gebruiken spel als een instrument. Een manier om de wereld te leren begrijpen. Je zou kunnen zeggen dat spel de taal van het kind is, spel is een uiting. Door middel van spelen ontwikkelt een kind zich steeds een stapje verder. Ieder stapje betekent dat je kindje er weer iets heeft bijgeleerd. Spelen is van belang voor de algehele ontwikkeling van het kind. Het stimuleert de fijne- en grove motoriek, de taalontwikkeling, de cognitieve ontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling, de morele ontwikkeling en de creativiteit.

Spelen is kinderspel

Bewegingsspel
De spelontwikkeling is in te delen in verschillende stadia. Het spel van het heel jonge kind, van de baby en de jonge peuter, bestaat vrijwel helemaal uit bewegingsspel. Deze fase in spelontwikkeling noemen we het sensomotorisch spel. In deze fase van spelen voert het kind bewegingen uit met of zonder speelgoed die steeds herhaald worden.

Construerend Spel
Vanaf anderhalf tot twee jaar begint het construerend spel. In deze fase gaat het kind dingen vullen, leeggooien, op en aan elkaar passen. Het kind leert te ordenen, verschillen ervaren, en het leert wat bij elkaar hoort. Er wordt in deze periode nog veel herhaald en imitatiespelletjes komen nu op gang. De nadruk ligt nog steeds op het onderzoeken hoe de wereld en de dingen in elkaar zitten.

Imitatiespel
Vanaf het derde jaar begint het fantasie en rollenspel. Het fantasiespel wordt ook wel imitatiespel genoemd. Nu gaat het kind verschillende rollen uitbeelden en bootst allerlei gebeurtenissen na die het zelf heeft gezien of meegemaakt. Vadertje en moedertje spelen en met de pop en het poppenhuis zijn bekende vormen van deze spelsoort. In deze fase ontwikkeld zich ook het sociale spel.

Regelspel
Vanaf het zesde of het zevende jaar leren kinderen onderscheid te maken tussen de eigen speelwereld en de dagelijkse belevingswereld. Ze krijgen nu een groter begrip van spelletjes die aan regels gebonden zijn, deze fase noemen we het regelspel. Het wordt nu ook belangrijk om je te meten met anderen en samen communiceren over hoe het spel moet verlopen. Zoals bij ieder ontwikkelingsproces is ook de spelontwikkeling een individueel proces. Bij ieder kind zal ze weer net even ander verlopen.

De zintuiglijke ontwikkeling van een baby

Spelen is goed voor je baby

Veel ouders denken dat je nog niet kunt spelen met een baby maar niets is minder waar. Spelen is van belang voor de algehele ontwikkeling van een kind maar ook voor het hechtingsproces tussen de ouder/verzorger en de baby. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van de spelontwikkeling van je baby. Maar hoe speel je eigenlijk met je baby? Daarvoor is het belangrijk om je eerst te verdiepen in de zintuiglijke ontwikkeling van een baby.

Een baby kan meer dan je denkt!

baby op speelkleed

Het spel van een baby bestaat voornamelijk uit het oefenen van lichamelijke en zintuigelijke functies en het verkennen van de omgeving. Baby’s beginnen langzaam hun eigen lijfje te ontdekken. Ze zijn druk in de weer om allerlei bewegingen onder de knie te krijgen zoals staan, gericht grijpen, omrollen, schoppen en trappelen. Dezelfde handelingen en bewegingen worden steeds herhaald waardoor het besef groeit dat de baby zijn omgeving kan beinvloeden. Door te kijken naar voorwerpen (en gezichten) en door te bewegen met de handen oefent de baby zijn oog- handcoordinatie. Tegelijkertijd ontdekt een baby zijn omgeving via de zintuigen. Dit gebeurt in het begin vooral via de tastzin. De mondzone is erg gevoelig en de zuigbehoefte is sterk aanwezig, de baby verkent eerst met zijn mond. De baby tast als het ware met zijn mond af hoe hard of zacht iets is, hoe het smaakt, hoe groot of klein het is.

Waarneming van baby's

De zintuiglijke waarneming van een baby is afgestemd op zijn nabije omgeving. Een baby kan nog niet ver kijken en scherp zien maar het kan het gezicht van vader en moeder goed zien, net wat hij nodig heeft. Baby’s kijken graag naar gezichten en symetrische lijnen en patronen. Ook kunnen ze al felle en heldere kleuren waarnemen. Bewegende beelden zijn favoriet. Een baby kan goed ruiken, een zintuig dat al gebruikt wordt vanaf het begin. Baby’s herkennen de geur van hun moeder en de moedermelk. Ongeborenen kunnen al geluid waarnemen tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap en het heeft een voorkeur voor stemmen. Het kan de stem van moeder al snel herkennen, ze hebben een voorkeur voor hoge tonen en horen liever een vrouwenstem. Ook zijn ze al heel vroeg in staat om in mindere mate geluid te localiseren.

Smaakontwikkeling bij baby's

Bij jonge baby’s kun je nog niet experimenteren met smaken maar ze kunnen al wel onderscheid maken tussen zoet, zuur, bitter en zout. Baby’s hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Ook de huid van de baby is een bijzonder belangrijk orgaan om te voelen, te tasten en af te tasten. Door in te spelen op de natuurlijke behoefte van de baby om te bewegen en door de zintuigen te prikkelen ontwikkelt de baby zich spelenderwijs.

Samen spelen met je baby

Samen spelen met je baby is prachtig daar moet je echt tijd voor maken want zo leer je elkaar beter kennen. De eerste drie maanden is de baby uitsluitend druk met slapen, eten, kijken, geluidjes maken en luisteren. Alle zintuigen worden hierbij aangesproken en daar kun je handig gebruik van maken. De baby luistert graag naar je stem en een liedje, dus veel zingen en praten tegen je baby. Je kunt met je stem spelen en verschillende toonhoogte laten horen, hard of zacht, gewoon of gekke rijmpjes en woorden. Zo leert je baby ritme en verschillende geluiden te onderscheiden en herkennen.

Ontwikkeling baby vanaf drie maanden

Vanaf drie maanden kijkt je baby graag naar bewegende voorwerpen zoals een mobile of iets dat glinstert boven de wieg, het liefst kijkt je baby naar jouw gezicht en andere kinderen en volwassenen. Je baby begint nu bewust bewegingen te volgen. Voelen is van levensbelang voor baby’s. Het is goed voor de ontwikkeling van baby’s om veel geknuffeld te worden door de ouders. Babymassage cursussen spelen in op het voelen en ervaren. In deze ontwikkelingsfase probeert je baby ook al vanalles te grijpen maar dat gaat nog niet zo goed.

Polsrammelaars of zachte rammelpoppetjes zijn nu een uitdaging voor je baby. Door het bewegen ontstaat er een geluidje en dat stimuleert je baby om nog meer te ontdekken. De baby kan nu opvallende vormen en felle kleuren prima onderscheiden vandaar dat veel speelgoed voor deze leeftijd in hele felle kleuren is uitgevoerd. De ontwikkeling van je baby gaat snel en er is vanalles te koop maar bedenk je wel dat het speelgoed maar een korte periode gebruikt zal worden. Veel Gemeenten hebben een speel-o’-theek, daar kun je speelgoed lenen, dat is echt een aanrader. Speelgoed hoeft niet veel te kosten, ook huishoudelijk materiaal zoals plastic bakjes en dergelijke kunnen goed gebruikt worden om de wereld te verkennen, let wel altijd op de veiligheid van je baby! De momenten waarop je kindje actief speelt, zijn heel kort en het kan zich nog niet zolang concentreren.

Spelontwikkeling baby vanaf zes maanden

Baby met rammelaar

Vanaf zes maanden begint de baby naar voorwerpen te grijpen en leert spelend om te gaan met voorwerpen. Een echte rammelaar levert dan veel plezier op. Naast het grijpen is gooien nu ook een belangrijke bezigheid. In deze periode leren baby’s te zitten waardoor alles gemakkelijker binnen handbereik komt, let dus nu ook op kleine voorwerpen want alles wordt nog steeds met de mond ‘bekeken’. Knuffelbeesten, waterspeeltjes en knisperboekjes zijn in trek.

Welk speelgoed vanaf negen maanden?

Vanaf negen maanden kan je baby ook al een tijdje in de box spelen. Een ‘activity-center’ kan goed in de box gebruikt worden. Baby’s hebben inmiddels geleerd dat ze met hun eigen handjes en voetjes bewegingen en geluiden kunnen maken. Verder begint het kindje in deze fase van de ontwikkeling voorwerpen te stapelen en van alles ergens in te stoppen en er weer uit te halen. Geluiden maken met muziekinstrumentjes of een babytelefoon kunnen nu ook. Samen een boekje lezen met papa of mama en de plaatjes aanwijzen en die benoemen vinden kinderen prachtig. Het is hierbij belangrijk dat je de dingen die je ziet ook benoemt, dat is goed voor de beeldvorming en de taalontwikkeling van het kind.

Speelgoed voor baby's van negen tot twaalf maanden

blokken stapelende baby

In de periode van negen tot twaalf maanden is het tijd voor weer een nieuwe uitdaging, de meeste kinderen kunnen nu kruipen en de armspieren worden sterker. Nu kan je baby zich ook gaan optrekken aan de box, aan de bank, aan je been en als favoriet de salontafel. Je kindje maakt nu dus een grote motorische ontwikkeling door. Rollen met de bal en bewegingsspelletjes zoals ‘kiekeboe’ zijn nu leuk om te doen. Door het spelen met blokken leert je kindje te plannen en problemen op te lossen. Kortom al het materiaal wat ze veilig kunnen onderzoeken is leuk en leerzaam en een bron van plezier. Wees creatief, geniet van je kindje en ga samen op ontdekkingsreis!

Opvoedpraktijk Soestdijk

Met dank aan Suzanne Bieshaar, oprichtster van Opvoedpraktijk Soestdijk een Praktijk voor Ouderschap en Opvoeding en Pedagogisch Advies voor de Kinderopvang. Zij heeft Early Childhood Development gestudeerd in Scandinavie en heeft vele jaren gewoond en gewerkt in IJsland. Suzanne is werkzaam geweest als kinderopvangpedagoge en manager in de kinderopvang. Mocht je vragen hebben over opvoeding en ouderschap of over het spelgedrag van jouw kindje breng dan eens een bezoekje aan de website www.opvoedpraktijksoestdijk.nl

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies