Uitscheuren tijdens de bevalling is iets waar veel zwangeren tegenop zien.
De ervaring leert dat het uitscheuren zelf niet gevoeld wordt tijdens de bevalling, omdat er op dat moment al veel spanning op de huid staat. Niet iedereen scheurt uit tijdens de bevalling en van tevoren is niet aan te geven of dit bij jou zal gebeuren of niet. Of je uitscheurt is niet alleen afhankelijk van de grootte van jouw baby, maar ook van de kracht van je bekkenbodemspieren en de elasticiteit van je huid. Daarnaast speelt de snelheid waarmee je huid uit kan rekken ook mee. Als je kindje vlot geboren wordt heb je iets meer kans om uit te scheuren. Als het hoofdje langzaam geboren wordt dan heeft de huid langer de tijd om op te rekken en is de kans op uitscheuren kleiner.
Als je uitgescheurd bent dan word je na de bevalling gehecht door de verloskundige, zij zal je eerst verdoven. Als er slechts 1 hechting nodig is wordt er soms besloten om niet te verdoven omdat er voor de verdoving ook een prikje nodig is. De verloskundige heeft goed licht nodig tijdens de bevalling, dus als je thuis wilt bevallen zorg er dan voor dat je een goede lamp in huis hebt. Als je te ver uitgescheurd bent dan is het niet de verloskundige die je hecht, maar wordt dit door de gynaecoloog gedaan. Dit is zo bij een subtotaal of een totaalruptuur, hierbij is de kringspier rond de anus aangedaan. Als je thuis bevallen bent dan moet je alsnog naar het ziekenhuis om daar gehecht te worden. Bij een subtotaal en totaalruptuur wordt vaak een laxerend middel voorgeschreven om de ontlasting soepel te houden waardoor de kringspier goed kan genezen.
Tegenwoordig wordt iedereen gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Na een week wordt de sterkte van de draadjes minder en na twee weken lossen de draadjes echt op. Het kan zijn dat je een draadje vind bij het afvegen, ook kan het zijn dat je niets van het oplossen van de draadjes merkt. Als je last hebt van een hechting dan kan de verloskundige deze een week na de bevalling weghalen.
Inknippen tijdens de bevalling wordt in principe alleen gedaan als het nodig is dat de baby snel geboren wordt. De verloskundige geeft je eerst een verdoving waardoor je van de knip niets voelt. Veel vrouwen merken dan ook niet dat de verloskundige een knip gezet heeft. Na de bevalling wordt de knip door de verloskundige gehecht.
De knip heeft geen speciale verzorging nodig, maar het is uiteraard wel belangrijk om het wondgebied schoon te houden. De knip kan met name de eerste dagen na de bevalling voor pijn zorgen. Deze pijn wordt veroorzaakt door vocht in het wondgebied. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat er teveel vocht in het gebied van de knip komt.
De verloskundige kan tijdens het persen een warme washand tegen je perineum leggen waardoor de pijn van de druk op het perineum wordt verminderd. Tevens zorgt de warmte voor een betere doorbloeding in de huid waardoor je minder snel uit zou scheuren, dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Veel barende vrouwen ervaren deze warmte als prettig.
Perineum olie is een olie waarmee je vanaf 34 weken zwangerschap je perineum kan masseren om de huid elastischer te krijgen. Ook dit is niet bewezen effectief.
De EPI-NO is een apparaatje waarmee je je perineum kan trainen in het oprekken. Het bestaat uit een ballon met een handpompje. Deze ballon breng je in je vagina in en pomp je op. Langzaam aan blaas je het ballonnetje steeds verder op waardoor je perineum kan wennen aan het oprekken. De EPI-NO kan vanaf 37 weken zwangerschap gebruikt worden.