Veel moeders rekenen het krijgen van kinderen tot de mooiste momenten van hun leven. Toch gaat er vaak een zware tijd aan vooraf met verschillende zwangerschapskwalen zoals misselijkheid, vermoeidheid én urine-incontinentie. Hoe komt het en wat kun je er tegen doen?
Incontinentie, ofwel ongewild urineverlies, bij zwangere vrouwen is heel normaal.
Ongeveer een op de drie vrouwen krijgt er tijdens of na de zwangerschap mee te maken. Ze verliezen plotseling enkele druppels of scheutjes urine per dag. Meestal gebeurt dit na lichamelijke inspanning zoals niezen, bukken, tillen, sporten en lachen. Deze vorm van ongewild urineverlies staat ook wel bekend als stressincontinentie of inspanningsincontinentie. Bij stressincontinentie neemt de druk op de blaas toe als gevolg van verzwakte of beschadigde bekkenbodemspieren. Naarmate het gewicht van de baby in de buik toeneemt, wordt de druk op de blaas groter en wordt de kans op ongewild urineverlies groter. De aanmaak van het hormoon progesteron tijdens de zwangerschap zorgt er bovendien voor dat de spieren in de urinebuis minder goed functioneren.
Incontinentie gaat normaal gesproken vanzelf weer over. Enkele maanden tot een half jaar na de zwangerschap zijn de bekkenbodemspieren over het algemeen voldoende hersteld en behoort ook de incontinentie tot het verleden. Door goed op je eten en drinken te letten, geregeld oefeningen te doen en het dragen van geschikt incontinentiemateriaal heb je minder last van het ongemak en wordt het probleem snel minder.
Door dagelijks oefeningen te doen versterk je de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas. Op die manier krijg je de controle over je blaas geleidelijk aan weer terug. Op het internet zijn er verschillende bekkenbodemoefeningen te vinden die u gemakkelijk thuis kunt doen, maar het is ook mogelijk om een bekkenbodemfysiotherapeut te raadplegen.
Het is een misverstand dat mensen met incontinentie minder mogen drinken. Voldoende drinken is juist heel belangrijk om de urine te verdunnen. Op die manier houd je de blaas gezond en voorkom je dat het probleem verergert. Wel is het belangrijk om goed op te letten wat je eet en drinkt; alcohol, tomaten, gekruid voedsel, cafeïne, citrusvruchtsappen en light dranken kun je beter laten staan.
Incontinentiemateriaal helpt niet om incontinentie te verminderen, maar maakt het probleem in veel gevallen wel een stuk dragelijker. In tegenstelling tot maandverband is incontinentiemateriaal speciaal gemaakt om urine op te vangen. Het kraamverband van Abena bijvoorbeeld beschermt tegen urineverlies en helpt huidirritatie tegen te gaan.
Gaat het probleem niet over na een half jaar? Heb je naast urineverlies ook last van bloedverlies? En/of heb je veel pijn bij plassen? Raadpleeg altijd een huisarts of specialist