Home - Bevalling - Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over de bevalling

De bevalling is een ingrijpende gebeurtenis in je leven en misschien heb je er nog vragen over...stel je vraag aan de redactie van babytjes.nl en misschien wordt jouw vraag de vraag van de maand.

Kan ik er aan meehelpen dat de ontsluiting beter gaat?

Ja, vaak kan je je bevalling op een positieve manier beÔnvloeden. Uit onderzoek is gebleken dat ontspanning hierbij vooral heel belangrijk is. De weeŽn beginnen waarschijnlijk rustig en het is van belang dat je vanaf het eerste moment al probeert om lekker ontspannen te zijn. Tips om te kunnen ontspannen zijn bijvoorbeeld lekker onder de douche of in bad gaan of een heerlijke massage van je partner! Wanneer je vliezen gebroken zijn mag je niet in bad als je geen weeŽn hebt. Als de weeŽn eenmaal op gang zijn gekomen is dit dus geen probleem meer. Ook door je ademhaling kun meer ontspanning creŽren. Misschien heb je wel een zwangerschapscursus gevolgd waarbij je wat oefeningen hebt geleerd, probeer deze nu toe te passen. Wanneer je geen cursus hebt gedaan is dit helemaal geen probleem. Probeer dan vooral rustig in en uit te ademen en hierbij lang uit te blazen. Als je lang uitblaast zorg je dat je zoveel mogelijk afvalstoffen uitademt en krijgt je kindje zoveel mogelijk zuurstof. Probeer je goed te concentreren op je ademhaling en op de weeŽn en maak je niet druk om anderen, het is jouw bevalling en jouw moment.Natuurlijk kan er zich altijd een complicatie voordoen, ook dan is het belangrijk dat je blijft ontspannen en blijft letten op je ademhaling

Waarom doen de laatste centimeters van de ontsluiting meer pijn?

De pijn wordt veroorzaakt doordat er steeds meer druk komt te staan op de baarmoedermond. De extra druk op de baarmoedermond zorgt ervoor dat je sneller volledige ontsluiting krijgt.

Wat is een slijmprop?

De slijmprop sluit de baarmoedermond af en beschermt tegen infecties. Het ziet er een beetje uit als een prop van witachtig slijm, is ongeveer 1,5 tot 3 cm lang en heeft er doorheen soms wat bruine of rode sliertjes. Als je de slijmprop verliest betekent dat niet dat je bevalling direct gaat beginnen, het kan ook nog wel ťťn of twee weken duren.

Waarom is het belangrijk dat je je benen optrekt/naar je toe trekt tijdens de bevalling?

Het is belangrijk dat je je benen goed naar jezelf toetrekt omdat je op deze manier meer ruimte creert voor je baby. Met andere woorden je baby krijgt meer ruimte om geboren te worden. Misschien denk je "kan iemand anders mijn benen niet vasthouden?" Nee het is belangrijk dat je dat zelf doet zodat je je niet kunt afzetten. Ruimte maken voor je baby, dat is waar het om gaat.

Wat moet je doen als je gaat bevallen en de verloskundige is er nog niet?

babyvoetjes

Bel je verloskundige, eventueel kan ze jou of je partner via de telefoon bijstaan! Als je voelt dat de baby geboren gaat worden leg dan op het bed of op de grond wat kraammatrasjes en leun, als het lukt, op je hurken een beetje tegen de muur of je bed. Heb je de neiging om te gaan persen, doe dat dan gerust...heb je het gevoel dat het hoofdje te snel naar buiten komt ...puf dan een beetje. Heb je last van een erg branderig gevoel...dat hoort erbij als het hoofdje geboren wordt. Nadat het hoofdje geboren is kun je met de volgende wee het kindje geboren laten worden. Kijk of de navelstreng niet om het hoofdje ligt, als dat wel zo is dan kan jij of je partner die van het nekje afwikkelen. Dek je baby na de geboorte lekker warm toe en leg je baby ter hoogte van je borsten. Knip de navelstreng niet door...de verloskundige doet dat later met een steriele schaar. Meer informatie over alleen thuis bevallen vind je hier.

Waarom mag je de navelstreng niet zelf doorknippen?

Als de verloskundige de navelstreng doorknipt zet zij eerst een klemmetje op de navelstreng om te voorkomen dat je baby via de navelstreng bloed verliest. Als je de navelstreng doorknipt kan het kindje dus veel bloed verliezen als je de navelstreng niet afklemt. De verloskundige zal er zo zijn en het is geen probleem als het even duurt voordat de navelstreng is doorgeknipt. In sommige landen doen ze dit zelfs pas als de placenta al geboren is!

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies