Home - Zwangerschap - Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over zwangerschap

Bij babytjes.nl hebben we een aantal veel gestelde vragen over de zwangerschap voor je verzameld en de daarbij behorende antwoorden. Heb je ook een algemene vraag? Stuur deze dan naar de redactie van babytjes.nl en dan wordt jouw vraag misschien wel vraag van de maand!

Wanneer is de zwangerschapstest positief?

Ben je overtijd dan kan de zwangerschapstest al na een of twee dagen positief zijn, dit komt doordat er dan al genoeg van het zwangerschapshormoon hCG in je urine zit. Is de test negatief dan wil dat niet zeggen dat je niet zwanger bent. Het is dan aan te raden om na een paar dagen nog een keer te testen als je menstruatie uitblijft. Een zwangerschapstest doen is eenvoudig: Je plast over een staafje heen en na een minuutje kun je al zien of je zwanger bent of niet.

Vanaf wanneer klopt het hartje van het embryo?

In de zesde week van je zwangerschap wordt het bloedvatstelsel aangelegd en maakt het embryo bloed aan. Al is het hartje nog niet helemaal klaar het begint in deze week al wel te kloppen. Op een inwendige echo is dit al wel te zien maar met de doptone is het hartje vanaf ongeveer twaalf weken zwangerschap te horen.

Heb je een speciale zwangerschaps-beha nodig?

Door de zwangerschapshormonen groeien ook je borsten, als je borsten groter worden gaan ze ook vaak meer hangen. Daarom is het belangrijk dat je borsten goed ondersteund worden tijdens de zwangerschap. Je borsten groeien vaak nog tot aan de vijfde maand van de zwangerschap. Houdt hier rekening mee als je een zwangerschaps-beha gaat kopen. Een goede tip is: Smeer je borsten 's avonds na het douchen in met een verzorgende olie, zo houdt je de huid lekker soepel.

Vanaf wanneer voel je voor het eerst "leven"

buik van zwangere vrouw Tussen de 16 en 20 weken zwangerschap zal je voor het eerst "leven" voelen. Vaak weet je het de eerste keer niet zeker en zul je misschien afvragen of het je darmen waren. Na een tijdje zul je de kleine schopjes gaan herkennen. Het kan ook best zijn dat het bij jou wat langer duurt. Als je voor de tweede keer zwanger bent zul je het schoppen en bewegen van de baby al snel weer herkennen en voel je meestal wat eerder (rond 16-18 weken) leven dan een zwangere die haar eerste kindje krijgt (18-20 weken).

Mag je op dieet om af te slanken (lijnen) als je zwanger bent?

Nee, je mag niet aan de lijn doen wanneer je zwanger bent. Bij het afvallen komen namelijk afvalstoffen vrij die schadelijk zijn voor je baby. Wil je graag afvallen wacht dan tot na de bevalling en borstvoeding.

Waarom controleert de verloskundige bij elk bezoek de bloeddruk?

In de zwangerschap wordt ongeveer een liter extra bloed aangemaakt en extra bloedvaten. Onder invloed van het hormoon progesteron worden de vaatwanden slapper. Daardoor zal je bloeddruk in het begin van je zwangerschap laag zijn. De laatste maanden van je zwangerschap heb je, doordat de vaten dan goed gevuld zijn met extra bloed, weer een grotere kans op een hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk zorgt er voor dat de placenta minder gaat functioneren. Je baby kan hierdoor minder goed gaan groeien. Daarom is het zaak om de bloeddruk goed in de gaten te houden.

Is het erg als mijn baby de hik heeft?

Sommige baby's hebben bijna elke dag de "hik" en soms zie je daarbij zelfs je buik omhoog gaan. Het geeft niks! Wat "de hik" betekend hebben onderzoekers nog niet kunnen ontdekken, waarschijnlijk komt dit doordat de baby veel vruchtwater drinkt.

Wat is een doula?

Doula is een ander woord voor bevallingscoach. Ze ondersteunt jou en je partner tijdens de bevalling, op een niet-medische manier. De verloskundige helpt je bij de bevalling en de doula ondersteunt je. Als je het prettig vind om extra begeleiding en ondersteuning tijdens je bevalling te hebben kun je een doula inschakelen. Meer informatie kun je vinden op www.doula.nl

Hoe kun je zien of je vruchtwater verliest?

Als je vruchtwater verliest dan kun je dit meestal herkennen aan de geur, vruchtwater ruikt niet naar urine maar het ruikt zoeter. De geur van vruchtwater lijkt nog het meest op de geur van sperma. De kleur van vruchtwater is helder en meestal doorzichtig. Het kan ook gelig, roze of wit zijn, dit is heel normaal. Is de kleur van het vruchtwater groen/bruin dan heeft je baby in het vruchtwater gepoept. Een baby poept in het vruchtwater als hij zich niet lekker voelt. Je verloskundige zal je vertellen dat je altijd moet bellen wanneer je denkt dat je vliezen zijn gebroken, je verloskundige kan bij twijfel een paar testjes doen om te controleren of je vliezen echt zijn gebroken. Als het vruchtwater groen/bruin is dan zal de verloskundige je altijd doorsturen naar het ziekenhuis zodat ze je baby daar extra goed in de gaten kunnen houden.

Waarom eten we beschuit met muisjes als er een baby geboren is?

beschuit met muisjes Vroeger werd bij een geboorte beschuit met suiker gegeten als traktatie. Nu gebruiken we vaak anijszaadjes gehuld met blauwe of roze suiker. Deze zien eruit als kleine muisjes. Vroeger gebruikte men ook anijs om de borstvoeding te stimuleren.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies