Home - Zwangerschap - Signalen zwangerschap

Wat zijn de eerste signalen van een zwangerschap?

Als je net zwanger bent verandert er al van alles in je lichaam. Je hormoonhuishouding wordt bijvoorbeeld anders, waardoor je lichamelijke veranderingen zal gaan ontdekken. De meeste vrouwen die al eens zwanger zijn geweest herkennen een nieuwe zwangerschap vaak eerder dan vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn. Maar iedere zwangerschap is anders en kan andere klachten geven, maar het uitblijven van deze klachten kan natuurlijk ook! In de volgende blokjes zullen we uitleg geven over een paar signalen die je misschien al vroeg in de zwangerschap kunt herkennen.

Uitblijven van de menstruatie... zwanger?

Een duidelijk eerste signaal is het uitblijven van een menstruatie. Het alleen uitblijven van een menstruatie is niet voldoende om vast te stellen dat je zwanger bent. Een menstruatie kan ook uitblijven door bijvoorbeeld een verstoorde hormoonhuishouding of door ziekte of stress. Houd er rekening mee dat ieder lichaam anders reageert. Een zwangerschapstest kan je vermoeden bevestigen.

Zwangerschap en ochtendmisselijkheid

Misselijkheid is een vervelend probleem waar veel zwangeren in het begin van de zwangerschap mee te maken krijgen. Het is vaak een van de eerste tekenen waarin je lichamelijk merkt dat er veranderingen plaatsvinden. Misselijkheid wordt veroorzaakt door een veranderende hormoonhuishouding. Het kan zijn dat je alleen 's ochtends misselijk bent, maar bij sommige zwangeren is de misselijkheid de gehele dag aanwezig. Als je 's ochtends misselijk bent kan het je helpen om te eten voor je uit bed gaat. Laat je door je partner eens lekker verwennen met een beschuitje op bed!

Veel vrouwen zijn niet alleen misselijk maar moeten ook braken. Dit is niet schadelijk voor het vruchtje. Wel is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt, minimaal 1,5 liter per dag. Probeer daarnaast licht verteerbaar voedsel te eten, zoals een cracker, rijstwafel of een schaaltje vla. Als je blijft braken en helemaal niets aan vocht binnen kunt houden neem dan contact op met je huisarts.

Veelal verdwijnt de misselijkheid na 12 tot 16 weken, omdat je hormoonhuishouding dan weer stabiliseert.

Vaker naar het toilet

In het begin van de zwangerschap komt het vaak voor dat je wat vaker moet plassen. Ook dit verschijsel heeft te maken met de veranderende hormoonhuishouding. Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je vaker naar het toilet moet om te plassen dit ook betekend dat je zwanger bent. Het kan ook een andere oorzaak hebben zoals een blaasontsteking. Wil je zeker weten of je zwanger bent doe dan een zwangerschapstest.

Gespannen borsten

Je lichaam houdt wat meer vocht vast wanneer je zwanger bent. Hierdoor kunnen je borsten gespannen aan gaan voelen. Ook kan het zijn dat je harde plekken in je borst voelt. Dit komt vaak voor in de zwangerschap. Je borsten kunnen hierdoor pijnlijk worden, waarbij elke aanraking al te veel kan zijn. Een goed ondersteunende bh kan de pijn verzachten.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies