Home - Zwangerschap - Wat is een doula?

Wat is een doula?

Het woord doula is uit het Grieks afkomstig en betekent: 'zorgen voor'. Een Doula zorgt voor de moeder. De Doula is een zwangerschaps- en bevallingscoach en ondergaat een zeer uitgebreide training, maar is geen verloskundige.

Wat doet een doula?

De doula zal de a.s. ouders op een niet-medische manier ondersteunen tijdens de zwangerschap, de geboorte van de baby en de periode na de bevalling. De doula blijft tijdens de hele bevalling bij jullie. De Doula zorgt ervoor dat de wensen van de ouders tijdens een bevalling zoveel mogelijk ingewilligd worden.

Doula Brenda Ekkel

Doula Brenda EkkelMijn naam is Brenda Ekkel. Woonachtig te Almelo en moeder van twee prachtige dochters. Na mijn eerste zwangerschap en bevalling, wist ik het zeker. Deze periode in een mensenleven is zo mooi, zo bijzonder en zo intens. Hier wil ik meer mee gaan doen. In januari 2009 ben ik begonnen met de opleiding tot Doula te Utrecht. Inmiddels ben ik de eerste geregistreerde en erkende Doula in Twente, en ben ik in oktober 2009 mijn eigen praktijk gestart. Graag zet ik mij in om de geboorte van jullie baby zo ontspannen mogelijk te laten verlopen en geef ik jullie de tijd en aandacht die je in deze periode zo nodig hebt.

Voor wie?

Als aanstaande ouders breng je het grootste deel van de ontsluitingsweeën alleen door, zowel thuis als in het ziekenhuis. Dit kan veel spanning en angst met zich mee brengen. Doordat spanning en angst remmend werken tijdens de ontsluiting kan de bevalling onnodig langer gaan duren. Omdat een doula continue aanwezig is kan zij veel rust en vertrouwen geven.

Onderzoek heeft aangetoond dat aanwezigheid van een doula een positief effect heeft:

 • snellere ontsluitingsfase;
 • minder behoefte aan pijnbestrijding;
 • kleinere kans op een keizersnede/kunstverlossing;
 • minder kans op bijstimulatie (inleiden).

Een doula kan helpen als:

 • je een vervelende ervaring hebt gehad tijdens een eerdere bevalling;
 • je er alleen voor staat;
 • je partner veel van huis is;
 • je veel angst hebt voor pijn;
 • je onzeker voelt over de bevalling
 • je tienermoeder wordt;
 • je emotionele en fysieke ondersteuning op prijs stelt.

Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je de wensen rondom de bevalling aangeeft. Een geboorteplan is een communicatiemiddel met je hulpverlener. Het plan moet eenvoudig, duidelijk en beknopt zijn. Het plan wordt bewaard bij de verloskundige kaart van de verloskundige en/of in de medische status van het ziekenhuis.

Waarom een geboorteplan?

Regelmatig gaat een bevalling anders dan men het zich had voorgesteld. Een geboorteplan schrijven kan je helpen met de voorbereiding op de bevalling. Belangrijk is dat je op de hoogte bent van de dingen die gebeuren en dat je weet waarom ze gebeuren. Zelf ontdekken wat jij belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Tijdens een bevalling ontbreekt soms de tijd om uitgebreid een situatie te bespreken. Het kan voorkomen dat je tijdens de bevalling te maken krijgt met een andere zorgverlener dan degene die jou in de zwangerschap begeleid heeft. Een geboorteplan is voor jou en je zorgverleners een manier om elkaar beter te begrijpen Dit komt de samenwerking tijdens de bevalling ten goede.

Tip: print je geboorteplan uit op een opvallende kleur papier, zodat deze beter opvalt tussen je status

Contact met Doula Brenda

Omdat iedere situatie uniek is, en iedereen zijn eigen wensen heeft, bespreek ik graag tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek jullie wensen en mijn mogelijkheden.

Doulapraktijk Twente Brenda Ekkel doulapraktijktwente.nl brenda@doulapraktijktwente.nl 06-41070605

Doula Siri Amrit Khalsa

logo doula praktijk Siri: "Ik geloof dat iedere vrouw de kracht heeft om goed te bevallen en ik help je graag het beste uit jezelf te halen Als doula begeleid ik jou en je partner tijdens je zwangerschap, de geboorte en de eerste periode met je pas geboren baby.

Ik ben er om je te helpen deze bijzondere periode op z’n best te beleven. Ik geef naar wens informatie, emotionele en fysieke steun tijdens je zwangerschap.


Bij de hele bevalling ben ik aanwezig en kan je extra ondersteuning geven met bijvoorbeeld ontspanningstechnieken, accupressure en massage. Ik spreek vloeiend Nederlands, Engels, Frans en Spaans" www.empoweringbirth.nl

Doula Willeke Klerks

buik zwangere Willeke: "Ben je op zoek naar wat extra steun tijdens je zwangerschap en bevalling? Kijk dan eens op de site van de doula-praktijk geboortecoaching.nl.

Ik ben werkzaam in Haarlem, Amsterdam en wijde omgeving als gecertificeerd doula en heb veel aanvullende kennis met betrekking tot acupressuur en homeopathie tijdens de zwangerschap en bevalling. Ben je zwanger en op zoek naar extra ondersteuning kijk dan eens op deze site.

Een doula zorgt er niet alleen voor dat je bevalling vlotter en met minder complicaties verloopt, maar ook dat jij en je partner later meer tevreden terugkijken op deze bijzondere gebeurtenis".

Doula Teddy Roorda

doula Teddy is gespecialiseerd in emotionele en praktische begeleiding tijdens zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Zie jij op tegen de bevalling? Ben je bang of denk je de pijn van de weeën niet aan te kunnen? Wellicht heb je de angst om niet “gehoord” te worden tijdens de bevalling.

Misschien ben je alleenstaand of kan je partner niet bij de bevalling zijn. De doula is er voor jou! Ze heeft aandacht voor je angsten en wensen. Ze laat je tijdens de bevalling geen moment alleen en helpt je door de weeën heen. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?

Kijk eens op de website van Teddy

Doula Gonny Cappers

Geboortes hebben altijd al mijn warme belangstelling gehad. Na vier keer zelf bevallen te zijn, ben ik begonnen met het begeleiden van bevallingen op verzoek. En sinds 2006 doe ik dat als gecertificeerde doula (DONA International).

Bevallen doe je met je lichaam, niet met je hoofd. Een veilige, rustige omgeving met vertrouwde mensen om je heen, is heel bevorderlijk voor een soepele, ongecompliceerde bevalling. Ben jij klaar voor jouw bevalling? Praktisch, fysiek, emotioneel en geestelijk? Lijkt het je prettig en zinvol om het er eens over te hebben met een ervaren, professionele begeleidster van bevallingen?

Als doula ben ik aanvullend en ondersteunend aanwezig voor jou en je partner. Dat geldt voor de duur van de bevalling, maar ook zeker voor ons contact op maat tijdens de zwangerschap. Met als doel dat jij gaat bevallen vanuit jouw mogelijkheden en achteraf terug kan kijken op een voor jou kloppende bevalling. Sinds 2007 heb ik tientallen bevallingen begeleid in Groningen, Friesland en Drenthe. Natuurlijk blijf ik me bijscholen, hoewel de praktijk een prachtige leerschool blijft! Ben je nieuwsgierig geworden naar deze vorm van ondersteuning, neem dan gerust contact met me op.

Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk. In ieder geval een hele ontspannen en prettige bevalling toegewenst. Oneindig veel vrouwen gingen je voor! Kijk voor meer info en bevallingsverhalen met mij als doula op praktijkeigenwijz.nl

Doula Erna

doula Erna Mijn naam is Erna Hilbrands, ben 34 jaar ik heb een super partner en twee fantastische kinderen. Ik woon in Emmen (Drenthe). Toen ik zo’n 3 jaar geleden voor het eerst hoorde van Doula’s was mijn eerste reactie: “heb je weer zo’n Amerikaanse uitvinding die is overgewaaid naar Nederland!”.

Toch merkte ik dat ik nieuwsgierig was en ben er informatie over gaan opzoeken (lang leve internet). Ik werd zo enthousiast dat ik besloten heb de opleiding tot Doula te gaan volgen… Je begrepen, gesteund en veilig voelen op het moment dat je zelf misschien even niet meer zo goed je grenzen aan kan geven, dan is het fijn dat er iemand is die dit voor jou kan doen. Iemand die door eerdere gesprekken weet wat je wel of juist niet wilt en dit helpt “bewaken” tijdens de bevalling.

Masseren, kruiken klaarmaken, verschillende houdingen opperen, en ontspannen gezelligheid bieden zijn een paar van de hoofdzaken waar een Doula zich mee bezig houdt, daarnaast zal zij niet van je zijde wijken tot je/jullie kindje geboren is. Als een vrouw zich veilig voelt zal de kans op een ongecompliceerde snellere bevalling groter zijn. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar wie ik precies ben, en wat ik jou/jullie nog meer allemaal kan bieden?
Meer informatie kun je vinden op de website doula-erna.nl

Een bijzondere geboorte door Teddy Roorda

doorknippen navelstreng In juli 2008 werd ik gebeld door een zwangere dat ze een Doula zocht en of ik langs wilde komen. Ze was in januari 2009 uitgerekend. We maakten een afspraak voor begin september. Tijdens het kennismakingsgesprek vertelde ze me dat ze een verleden had van seksueel misbruik. Tijdens de geboorte van de 2 kinderen had haar verleden haar behoorlijk parten gespeeld en de laatste kraamverzorgster had haar geadviseerd bij een evt. volgend kindje een Doula in te huren. We hadden een intensief gesprek en bespraken uitgebreid de mogelijkheden. Ik gaf hun een week bedenktijd om te beslissen of ze me als Doula wilden hebben. De volgende dag al belde ze op om te zeggen dat ze heel graag met me verder wilden. Ik ging op zoek naar het boek “When survivors give birth” van Penny Simkin en verdiepte me in de bijzondere situatie. Tijdens de gesprekken die we voerden werd duidelijk dat mevrouw tijdens de eerdere bevallingen was uitgetreden (bewustzijn verlaat het lichaam, een overlevingsmechanisme wat veel voorkomt bij misbruikte vrouwen). De partner kon hier goed mee omgaan, maar had ook behoefte aan extra steun. We hebben een intensief voortraject gehad.

De bevalling begint

Op zondagavond belde ze dat de weeën waren begonnen en of ik wilde komen. De verloskundige was ook onderweg. Het was rond 10 uur ’s avonds en de verloskundige constateerde 1 cm ontsluiting. Voor mevrouw was het duidelijk dat het begonnen was. De verloskundige ging weer naar huis en ik bleef bij het stel. Ik stelde voor om onder de douche te gaan om zo wat meer ontspanning te bereiken. Ik bleef binnen gehoorafstand en hoorde dat de weeën goed doorzetten, maar dat ze nog goed op te vangen waren. Na het douchen wilde de partner graag even rust nemen. Mevrouw en ik bleven samen beneden en “doken in de weeën”. Tussen de weeën door praatten we over van alles en nog wat. De gesprekjes werden echter steeds korter en al snel praatte ze helemaal niet meer. Na een uurtje rusten kwam partner weer beneden. Precies op het juiste moment. De weeën waren behoorlijk pittig en de hormonen deden goed hun werk. Mevrouw begon in trance te raken, maar ging (ik denk daardoor) ook uittreden. De partner moest alle zeilen bijzetten om zijn vrouw in het “hier-en-nu” te houden, waar hij overigens goed in slaagde. Ik vond dat de bevalling in een stroomversnelling raakte en stelde voor om de verloskundige weer te bellen. Het was 1.15 uur toen ze arriveerde. Ze informeerde naar de wens van mevrouw omtrent het breken van vliezen. Ze wilde graag dat de vliezen zouden worden gebroken. Ze wist uit ervaring dat dan de ontsluiting snel zou volgen. De verloskundige voelde 4 cm ontsluiting en brak volgens afspraak de vliezen. Het was toen half 2. 5 minuten later voelde mevrouw persdrang. Ik hielp haar het puffen op te pakken en dat ging heel goed. Ze bleef de weeën heel goed puffend opvangen. Af en toe kon ze niet voorkomen dat ze wat meeduwde.

De baby komt eraan

Op een gegeven moment stelt de verloskundige voor dat ze wel alvast wat op de rug kan draaien. Zonder te voelen heeft de verloskundige volgens mij al lang in de gaten dat de ontsluiting volledig is. “Doe maar je kin op de borst” zegt ze. Moeder perst nog niet, ze blijft gewoon lekker puffen. “Kijk me eens aan”, zegt de verloskundige dan. “Je baby komt er al aan, je moet nu goed naar me luisteren”. En terwijl mevrouw de persweeën weg blijft zuchten en in onze handen knijpt, zie ik haar vagina langzaam open gaan en de haartjes tevoorschijn komen. Heel langzaam wordt het hoofdje geboren, zonder actief meepersen. De weeën doen hun werk. De navelstreng zit 1 maal om het nekje van de baby en de verloskundige wikkelt die voorzichtig af. Dan moedigt ze mevrouw aan om wat druk mee te geven en dan glibbert de baby er zo uit. Vol verwondering kijken de verloskundige en ik elkaar aan. Wat een bijzondere geboorte.

Lees hier het blog van Gonny Cappers, Bloggende Doula in ons Babytjesblog

Alle blogs op een rijtje van Doula Gonny : Ze schreef onder andere "Op zo’n moment worden kindjes geboren, maar ook papa’s en mama’s. Het is een hele ingrijpende ervaring, die een indruk achterlaat voor de rest van je leven. Het is daarom de moeite waard om als aanstaande ouders daarbij stil te staan. Je kunt het immers niet over doen.

Hoogstens nog eens doen, door weer zwanger te worden en geboorte te geven. Vrouwen én mannen hebben zelf meer in huis dan ze soms denken om geboorte te kunnen geven. Alleen zijn ze zich daar niet altijd van bewust of worden daarin niet gesteund/gehoord als ze wel weten hoe het voor hun werkt. Op dat moment komt de doula in beeld."

 

Lees hier alle blogs


Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies