Wil je graag weten of je in verwachting bent? Dan is het tijd voor een zwangerschapstest. Een zwangerschapstest biedt snel duidelijkheid. Het is wel belangrijk om de test nauwkeurig uit te voeren om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Maar hoe doe je dat, een zwangerschapstest correct uitvoeren? Wij zetten de beste tips hieronder voor je op een rij.

Koop meerdere zwangerschapstesten

Voordat je gaat testen, is het verstandig om meerdere zwangerschapstesten te kopen. Veel vrouwen kiezen er namelijk voor om meerdere testen te doen, zodat ze helemaal zeker zijn van het resultaat. Met een tweede test kun je de resultaten bevestigen als je nog niet helemaal overtuigd bent van het eerdere resultaat.

Wil je niet dat iemand je ziet als je een zwangerschapstest koopt? Bestel dan online een thuistest en ga niet naar een fysieke winkel. Zo hoef je niet bang te zijn dat je betrapt wordt in een winkel. Je kunt de test thuis laten bezorgen en deze vervolgens in alle rust zelf uitvoeren.

Lees de instructies goed door

Het is belangrijk om de instructies voor gebruik goed door te lezen. In de instructies staat stap voor stap beschreven wat je moet doen. Lees meer over de betekenis van de verschillende streepjes, zodat je goed weet wat je te wachten staat. Volg de instructies van de test nauwkeurig op. Dit vergroot de kans dat het resultaat te vertrouwen is.

Let op de houdbaarheid

Heb je al een tijdje een zwangerschapstest in huis liggen? Kijk dan van tevoren even naar de houdbaarheid hiervan. Is de houdbaarheidsdatum al verstreken? Gebruik de zwangerschapstest dan niet, maar koop een nieuwe. Een test die over datum is kan de betrouwbaarheid beïnvloeden.

Test op het juiste moment

Test op het juiste moment

Het moment van testen speelt een grote rol in de betrouwbaarheid van de resultaten. Het is het beste om te wachten tot de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen. Ga je eerder dan deze dag testen? Dan is het mogelijk dat het resultaat niet nauwkeurig is.

Gebruik ochtendurine

Om de kans op een betrouwbaar testresultaat te vergroten, is het slim om ochtendurine te gebruiken. Deze urine is vaak geconcentreerder dan op andere momenten van de dag, waardoor het makkelijker is om een eventuele zwangerschap op te sporen.

Drink niet te veel vooraf

Een andere goede tip is om niet te veel te drinken voordat je gaat testen. Doe je dit wel, dan wordt de urine dunner. Dit kan de nauwkeurigheid van de zwangerschapstest verminderen, wat je moet zien te voorkomen. Daarom is het slim om een paar uur voor de test niet meer te drinken.