11 weken zwanger

Je bent al bijna aan het eind van het eerste trimester. De eerste weken gaan vaak in sneltreinvaart voorbij. Je kunt misschien de snelheid (nog) niet bijhouden waarmee er van alles verandert in je lijf. Ben je al een beetje gewend aan het idee dat je echt moeder gaat worden of wil je eerst bevestiging door middel van een echo?

echo foto

Je baarmoeder is al flink aan het groeien. Ben je slank, dan kan het zijn dat je de baarmoeder al kunt voelen vlak boven je schaambeen. Het is nog te vroeg om je baby te kunnen voelen bewegen.

Gezond zwanger zijn

De groei van je baarmoeder

Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder wel 500 keer groter! Je bekken wordt er al behoorlijk mee gevuld. Voordat je zwanger werd, had je baarmoeder een inhoud van ongeveer 10 ml. In de zwangerschap verandert je baarmoeder in een dunne gespierde ballon en kan de inhoud wel 5000 ml bevatten.

elf weken zwanger

Het gewicht van de baarmoeder verandert ook. Voor de zwangerschap weegt een baarmoeder ongeveer 70 gram. Bij de geboorte kan een baarmoeder wel zo'n 1100 gram wegen. Door de groei van de baarmoeder wordt de wand steeds meer uitgerekt.

De termijnecho

In week 10-11 van je zwangerschap ga je vaak voor het eerst naar de verloskundige. Iedere verloskundigenpraktijk heeft een eigen manier van werken en bepaald zelf wanneer je langskomt. Veel praktijken maken tegenwoordig zelf de termijnecho.
De verloskundigen hebben hiervoor een extra opleiding gevolgd. In sommige regio’s ga je voor de termijnecho naar een echobureau, hier werken vaak echoscopisten.

Tijdens de termijnecho wordt de lengte van je kindje van kruin tot stuit opgemeten. Alle kindjes groeien de eerste 12 weken van een zwangerschap even snel, op basis van de lengte kun je dan bepalen hoeveel weken je zwanger bent

Het opmeten van de kruin-stuitligging is betrouwbaarder voor het bepalen van de uitgerekende datum dan uitgaan van de eerste dag van de laatste menstruatie omdat de cyclus iedere maand anders kan zijn en de innesteling ook langer kan duren dan gemiddeld.

Zwanger op reis

Op reis als je zwanger bent

Het is bijna altijd mogelijk om op reis te gaan in dit stadium van je zwangerschap. Het bezoeken van tropische gebieden is echter niet zonder risico. In deze gebieden komt malaria voor, wat in de zwangerschap een ernstiger beloop heeft dan wanneer je niet zwanger bent. Ook ben je in de zwangerschap vatbaarder voor infecties van het maagdarmkanaal, doordat je in de zwangerschap een verminderde afweer hebt. In tropische gebieden komen deze infecties vaker voor door slechtere hygiëne. Niet alle vaccinaties zijn mogelijk in de zwangerschap. Laat je daarom goed voorlichten door je verloskundige.

Ga je vliegen of een lange autorit maken? Dan is het belangrijk dat je af en toe eens goed de benen strekt. Loop elke twee uur een rondje of ga naar het toilet. Dit om trombose zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat gebeurt er bij elf weken zwangerschap?

In de elfde week van de zwangerschap groeit de baby snel. Tijdens deze periode ontstaan de geslachtsorganen; bij een jongetje de zaadballen en bij een meisje de eierstokken. Het verschil tussen een jongen of een meisje is met een echo nog niet te zien. Ben je slank dan kun je de bovenkant van je baarmoeder misschien al vlak boven je schaambeen voelen. Het is nog te vroeg om je baby te voelen bewegen.

elf weken zwanger

De De baby is nu ongeveer 5,5 cm groot en weegt ongeveer 10 gram.

Angstgevoelens

Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap niet alleen maar kunt genieten, maar je ook af en toe zorgen maakt. De zwangerschap is een bijzondere periode die ook onzekerheid met zich mee kan brengen. Zo kan het zijn dat je bang bent voor een miskraam of een vroeggeboorte, je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby, je bang bent voor de bevalling, dat je je zorgen maakt over de kraamtijd en de verantwoordelijkheid die een kind met zich meebrengt, etc. etc.

Deze angstgevoelens kunnen veroorzaakt worden door hormonen, eerdere ervaringen en verhalen van anderen. Het kan zich uiten in piekeren, maar bijvoorbeeld ook in nachtmerries. Vertel het je verloskundige wanneer je hier last van hebt. Zij kan je het één en ander uitleggen en je hopelijk geruststellen.

Gratis voor zwangeren

Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.

Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)

Bandenpijn

Bandenpijn voelt als een stekende/scheurende pijn. Vooral aan de zijkant van de buik en in de buurt van je liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen aan het uitrekken zijn. Deze pijn kan de gehele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden.

Blaasontsteking tijdens je zwangerschap

Een blaasontsteking wordt niet eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig. Regelmatig een klein plasje doen moet je toch al, dus dit is ook geen duidelijk symptoom voor een blaasontsteking in de zwangerschap. Eigenlijk is zeurende buikpijn danwel erge buikpijn, voornamelijk onderin de buik, het enige dat op een blaasontsteking kan wijzen. Ook als alle bovenstaande klachten niet op jou van toepassing zijn.

Als je denkt dat het bovenstaande op jou van toepassing is, neem dan altijd even contact op met je verloskundige. Als zij het vermoeden heeft dat je een blaasontsteking hebt dan zal ze je vragen om urine naar de huisarts te brengen.

Je brengt dan ’s ochtends een klein beetje ochtendurine naar de assistente van de huisarts. Vaak krijg je diezelfde middag de uitslag. Zorg wel dat je huisarts op de hoogte is van de zwangerschap. Als je een blaasontsteking hebt krijg je antibiotica voorgeschreven. Vraag altijd even aan de apotheker of je deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap.

Let verder op het volgende:

  • Neem zolang de kuur duurt extra rust. Je hebt een infectie en als je rust neemt geneest deze sneller. De pijn in de buik gaat ook sneller over.
  • Drink extra veel. Cranberrysap is een goed drankje dat helpt bij een blaasontsteking.
  • Laat na het beëindigen van de kuur je urine controleren om te kijken of de blaasontsteking echt over is.
  • Stop nooit eerder met de kuur, maar maak deze helemaal af! De blaasontsteking zal anders snel weer terugkeren.

Dit alles is belangrijk omdat een blaasontsteking de oorzaak kan zijn van een te vroege bevalling.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

© babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies