12 weken zwanger

zwangere buik

Het eerste trimester is bijna voorbij. De eerste echo is waarschijlijk al gemaakt. Was je even ver zwanger als dat je dacht? Bij een termijnecho in het eerste trimester van je zwangerschap kan men goed het aantal weken zwangerschap bepalen. De groei van de baby is namelijk in deze periode voor iedere zwangere gelijk. Na het eerste trimester is de groei niet meer gelijk.

Gezond zwanger zijn

Naar de verloskundige

Tijdens je zwangerschap zul je zo'n tien tot veertien keer de verloskundige bezoeken. De eerste keer kan al vanaf zo'n 8-9 weken zwangerschap. Het is dus mogelijk dat je al een tweede afspraak hebt gemaakt.

twaalf weken zwanger

Door de bezoeken bij de verloskundige kun je een band met haar opbouwen en wordt het misschien makkelijker om je vragen te stellen. Er zijn ook praktijken waarbij het opbouwen van een band niet echt mogelijk is omdat je steeds te maken krijgt met een andere verloskundige. Je kunt je het beste van tevoren verdiepen naar welk soort verloskundigenpraktijk jij graag wilt. Sommige verloskundigen kunnen zelf echo's maken. Bij andere praktijken word je doorgestuurd naar een echopraktijk.

Gratis voor zwangeren

Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.

Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)


Je gewicht

Je gewicht wordt tijdens een zwangerschap goed in de gaten gehouden. Waarom eigenlijk? Door je BMI te bepalen wordt er gekeken of je een gezond gewicht hebt en of er risico-factoren zijn bij je zwangerschap.

Niet bij elk bezoek aan de verloskundige hoef je op de weegschaal. Soms is het nodig om aan het eind van je zwangerschap te kijken of je niet teveel vocht vasthoudt. Het is van belang dat je in een goede conditie bent en blijft tijdens de zwangerschap.

zwangerschapstest

Bij het eerste bezoek aan de verloskundige word je BMI bepaald.

Wanneer heb je een gezond BMI? Bij de berekening van het BMI wordt uitgegaan van het gewicht dat je had voor de zwangerschap.

  • ondergewicht BMI: < 18.5
  • normaal gew. BMI: 18,5-24.9
  • overgewicht BMI: 25-29.9
  • obesitas BMI: > 30

Hoe bereken je je BMI?

Op de site van de hartstichting kun je zelf je BMI uitrekenen.

Wat gebeurt er bij twaalf weken zwangerschap?

Je baby is nu ongeveer 6,5 cm en weegt ca. 20 gram. De baby ziet er al veel menselijker uit. De ontwikkeling van de oogleden is begonnen, over de volledig gevormde ogen heen. Ook begint het embryo al op prikkels van buitenaf te reageren, je voelt hier zelf nu nog niets van. Het hoofdje is nu ongeveer een derde van de totale lengte. Bij een echo zou je nu al het geslacht kunnen zien als je geluk hebt. Als je het geslacht van je babytje nog niet wilt weten dan kun je dit natuurlijk ook aangeven.

twaalf weken zwanger

De eerste keer een kloppend hartje horen, een magisch moment. Rond 12 weken zwangerschap kan je verloskundige met de doptone het hartje van de baby laten horen kloppen.

De doptone maakt gebruik van doppler en dat is ultra geluid. Het apparaatje zendt een signaal uit en vangt de geluidsgolven weer op. Op deze manier kan de doptone het ultra geluid omzetten in de harttonen van de baby.

Lees hier verder over een kloppend hartje horen

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 12 weken zwangerschap? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Groei van je buik bijhouden

Met dit unieke beschrijfbare zwangerschapsmeetlint houd je tijdens je zwangerschap heel eenvoudig de groei van je buik (fundushoogte / buikomtrek) en de belangrijkste mijlpalen bij. Met de Mommy Measure leg je op een unieke manier het verloop van je zwangerschap vast en kun je genoteerde metingen en ervaringen gemakkelijk vergelijken met vorige volgende zwangerschappen. Daarnaast kun je de Mommy Measure gebruiken om de groei van je baby in het eerste levensjaar bij te houden. Met de Mommy Measure vergeet je nooit meer die speciale momenten waarop het allemaal begon! Het Mommy Measure pakket bestaat uit: het Mommy Measure meetlint 183 centimeter, stickerhartjes, miniformaat permanentmarker met ultrafijne punt en een gebruiksaanwijzing.

Vruchtwater

Je baby kan al vruchtwater inslikken en weer uitplassen, dit vocht wordt dan weer in het vruchtwater opgenomen.
In de vierde en vijfde week vormt zich al vruchtwater en in de twaalfde week is dat al zo'n 100 milliliter.

Het vruchtwater beschermt tegen temperatuurschommelingen en doet dienst als een soort stootkussen. Ook beschermt het vruchtwater de baby tegen samentrekkingen van de baarmoeder. Het vruchtwater zorgt ervoor dat er ruimte is voor de navelstreng waardoor de doorbloeding in de navelstreng niet wordt gehinderd.

DES

Ben je voor 1975 geboren? Heeft je moeder voor die tijd een miskraam gehad en medicijnen gebruikt toen ze zwanger was van jou? Misschien heeft ze het DES-hormoon geslikt, een kunstmatig hormoon dat miskramen zou helpen voorkomen. Later bleek dat het niet werkte en bovendien schadelijke gevolgen had voor de gebruiksters en hun kinderen. DES-dochters hebben onder ander problemen met zwanger worden en een grotere kans op een miskraam. Ook komen er meer buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en vroeggeboorten voor. Op de website van het DES fonds is veel informatie te vinden, ook over mogelijke vergoedingen.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies