12 weken zwanger

12 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je bent 12 weken zwanger en hebt waarschijnlijk al een eerste echo gehad om de groei van je baby te controleren. In deze fase van je zwangerschap is de groei van de baby voor iedere zwangere gelijk. Je kunt symptomen ervaren zoals misselijkheid, bandenpijn en bloedverlies. Rugpijn en bekkenpijn zijn ook veelvoorkomende klachten. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog als je vragen hebt over vliegen, gewichtstoename of andere zaken.

De groei van je baby als je 12 weken zwanger bent

Op dit moment is je baby ongeveer 6,5 cm lang en weegt ongeveer 20 gram. Je baby begint er steeds meer uit te zien als een mensje. De ontwikkeling van de oogleden is begonnen en ze groeien nu over de volledig gevormde ogen heen. Hoewel je er zelf nog niets van voelt, reageert je baby al op prikkels van buitenaf. Het hoofdje is ongeveer een derde van de totale lengte. Als je een echo laat maken, zou je nu zelfs het geslacht van je baby kunnen zien, als je geluk hebt. Natuurlijk kun je ook aangeven dat je het geslacht nog niet wilt weten.

Rond de 12 weken zwangerschap kun je ook voor het eerst het hartje van je baby horen kloppen. Dit is een magisch moment dat je verloskundige met behulp van een doptone kan laten horen. De doptone maakt gebruik van doppler-ultrageluid om het signaal uit te zenden en de harttonen van je baby op te vangen. Het is een bijzonder moment dat de band tussen jou en je baby kan versterken.

De groei van je buik als je 12 weken zwanger bent

Bij 12 weken zwanger is het mogelijk dat je buik al wat begint te groeien. Dit komt doordat je baarmoeder groeit en steeds meer ruimte inneemt in je buikholte. Hoewel je baby nog erg klein is, kan de groei van je baarmoeder er al voor zorgen dat je kleding wat strakker begint te zitten. Het is normaal dat de groei van je buik bij 12 weken zwanger nog niet bijzonder opvalt en dat het vooral lijkt alsof je wat bent aangekomen.

Zwangerschapskwaaltjes bij 12 weken zwanger

Bij 12 weken zwanger kun je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren. Zo kun je last hebben van misselijkheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen en hoofdpijn. Ook kunnen rugpijn en bekkenpijn voorkomen door de groeiende baarmoeder en het toenemende gewicht van je baby. Daarnaast kun je last hebben van bandenpijn, wat voelt als een stekende pijn in je onderbuik. Ook bloedverlies kan voorkomen, hoewel dit niet altijd ernstig hoeft te zijn. Als je last hebt van zwangerschapskwaaltjes, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen. Als je je zorgen maakt of als de klachten ernstig zijn, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Doe dit als je 12 weken zwanger bent: Blijf in beweging

Als je 12 weken zwanger bent, is de periode van misselijkheid waarschijnlijk achter de rug en is je buik nog klein. Dit is een goed moment om sportief bezig te zijn. Als je voor je zwangerschap intensief sportte en je buik niet in de weg zit, kun je hier gewoon mee doorgaan. Als je van nature niet zo’n sporter bent, is het verstandig om toch iets actiefs te gaan doen. Voldoende beweging is namelijk goed voor een gezonde zwangerschap.

Het is wel belangrijk om op te letten welke sporten je beoefent. Sommige sporten brengen meer risico’s met zich mee dan andere. Paardrijden wordt bijvoorbeeld vaak afgeraden vanwege het risico op ongelukken, hoewel het nooit wetenschappelijk is bewezen dat het risico op een miskraam toeneemt door paardrijden. Zwemmen en wandelen zijn veilige sporten die je praktisch tot aan het eind van je zwangerschap kunt blijven doen. Zwemmen heeft als voordeel dat je in het water het extra gewicht niet voelt en je gewrichten ontlast worden. Wees voorzichtig met jezelf en je groeiende baby en overleg bij twijfel altijd met je verloskundige of gynaecoloog.