13 weken zwanger

13 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je bent nu 13 weken zwanger en bevindt je aan het einde van het eerste trimester. Dit betekent dat je bijna in het tweede trimester van je zwangerschap zit. De kans op een miskraam neemt nu sterk af en je kan volop genieten van je zwangerschap.

Op dit moment kan je misschien al een kleine bolling opmerken in je buik en kan je kleding wat strakker zitten. Bij een tweede zwangerschap groeit je buik vaak sneller dan bij een eerste zwangerschap. Als je kleding niet meer lekker zit, kan je kiezen voor ruimvallende kleding of alvast een meegroei-positiebroek aanschaffen. Een losvallend jurkje kan ook een goed alternatief zijn.

In week 13 van je zwangerschap kan je ook kiezen voor een geslachtsbepalende echo. Hiermee kan je het geslacht van je baby te weten komen. Het is een spannend moment en een mooie mijlpaal in je zwangerschap.

De groei van je baby als je 13 weken zwanger bent

Nu je 13 weken zwanger bent, wordt het embryo officieel een foetus genoemd en heeft de grootte van een gebalde vuist. Het is mogelijk dat je aan de buitenkant al een kleine zwangere buik ziet. Je baby is ongeveer 7,5 cm lang en weegt zo’n 30 gram. De oogjes van je baby zijn nog steeds gesloten, maar kunnen wel al bewegen. Het hele lichaam van je baby is bedekt met fijne haartjes, ook wel lanugo of nesthaar genoemd.

De groei van je buik als je 13 weken zwanger bent

Als je 13 weken zwanger bent, kan je buik al wat boller worden en kan het zijn dat je kleding wat strakker zit. Bij sommige vrouwen is de zwangerschapsbuik al goed zichtbaar, terwijl bij anderen nog nauwelijks iets te zien is.

Hoe snel je buik groeit, hangt af van verschillende factoren, zoals je lichaamsbouw, de grootte van je baby, de hoeveelheid vruchtwater en het aantal baby’s dat je draagt. Bij een tweede zwangerschap groeit je buik vaak sneller dan bij een eerste zwangerschap, omdat de buikspieren al wat opgerekt zijn.

Het is goed om te weten dat de grootte van je buik niet altijd een indicatie is van de gezondheid van je baby. Het kan ook zijn dat je buik niet zo snel groeit, maar dat je baby wel gezond groeit.

Zwangerschapskwaaltjes bij 13 weken zwanger

Als je 13 weken zwanger bent, kan je nog steeds last hebben van zwangerschapskwaaltjes, zoals vermoeidheid, misselijkheid, krampen en bandenpijn. Een ander veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje is veranderingen aan de huid door de verhoogde hormoonproductie. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld last van pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker. Ook kan de huid droger of juist vetter worden en kunnen er meer puistjes ontstaan. Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen en te beschermen tegen de zon, omdat de pigmentvlekken onder invloed van zonlicht kunnen verergeren. Gelukkig verdwijnen deze veranderingen meestal weer na de bevalling.

Doe dit als je 13 weken zwanger bent: Geniet weer van seks

Het eerste trimester van je zwangerschap kan behoorlijk zwaar zijn. Misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en zwakte zijn veelvoorkomende kwaaltjes die je seksleven in de weg kunnen staan. Maar nu je 13 weken zwanger bent, nemen deze symptomen langzaam af en kan je zin in seks weer terugkomen. Niet alleen jij, maar ook je partner zal blij zijn om dit te horen.

Geniet samen van deze tijd en van elkaar. Later in je zwangerschap kan het weer zwaarder worden. Je groeiende buik kan in de weg zitten, je kunt last krijgen van bandenpijn en het slapen kan lastiger worden. Dit kan de zin in seks weer verminderen. Maar daar hoef je je nu geen zorgen over te maken. Als je je goed voelt en zin hebt, is er geen reden om niet te genieten. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de veiligheid van je kindje. Zolang er geen complicaties zijn, kan je veilig van elkaar blijven genieten.