13 weken zwanger

Het eerste trimester is bijna voorbij. Volgende week begint het tweede trimester. De kans op een miskraam neemt nu echt af.

Sommige vrouwen krijgen al echt een zwangerschapsbuikje en kunnen hun broek niet meer goed dicht krijgen. Bij een tweede zwangerschap groeit je buik vaak nog sneller dan bij een eerste zwangerschap.

Zit je kleding strak? Kies dan voor ruimzittende kleding of schaf alvast een meegroei-positiebroek aan. Een ruimvallend jurkje is natuurlijk ook een prima alternatief.

Gezond zwanger zijn

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt doordat je maagsappen uit je maag in je slokdarm terecht komen. Dit veroorzaakt een brandende pijn. Dit komt veel voor in de zwangerschap.

Oorzaken

Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur? Het zwangerschapshormoon progesteron. Door de verhoging van progesteron wordt de spijsvertering vertraagd en dat zorgt ervoor dat de sluitspier van je maag slapper wordt. Daardoor kan er er soms wat maaginhoud in je slokdarm terecht komen. De andere oorzaak van brandend maagzuur is de groter wordende baarmoeder. Doordat de baarmoeder groeit, drukt hij meer tegen de maag aan. Hierdoor wordt de maag een beetje naar boven gedrukt waardoor er maagsappen in je slokdarm terecht kunnen komen.

dertien weken zwanger

Verlichting

Wat kun je doen voor een beetje verlichting bij brandend maagzuur?

  • Eet vaker kleinere porties en verdeel die over de dag.
  • Probeer niet erg vet of gekruid te eten.
  • Eet niet meer vlak voordat je naar bed gaat.
  • Verhoog het hoofdeinde van je bed iets, bijvoorbeeld met een extra kussen.

Er zijn geneesmiddelen die je huisarts voor kan schrijven als je er erg veel last van hebt. Je moet dan wel naar je huisarts of je medisch specialist. Deze voorgeschreven middelen zijn dan veilig in de zwangerschap.

Gratis voor zwangeren

Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.

Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)


De veranderingen aan je huid

Hormonen

Door hormonen kan je huid tijdens de zwangerschap veranderen. De ene vrouw krijgt een vette huid en de andere krijgt juist last van een droge huid. Dit verschijnsel is vaak tijdelijk in het begin van de zwangerschap.

Bij een vette huid kun je de producten weer gaan gebruiken die je in de puberteit ook gebruikte (met uitzondering van de uitdrogende producten) totdat de puistjes weer zijn verdwenen. Daarna kun je de producten die je altijd al gebruikte weer gaan gebruiken.

Houd je huid goed vochtig en ontvet niet teveel. Bij een droge huid moet je een vochtinbrengende crème gaan gebruiken, gebruik hiervoor de hydraterende producten en drink voldoende water. Je kunt je huid goed verzorgen, maar het is ook belangrijk jezelf van binnenuit goed te verzorgen door goede voeding en voldoende rust.

Wat gebeurt er bij dertien weken zwangerschap?

Embryo heet nu Foetus

De baarmoeder heeft nu ongeveer de afmetingen van een gebalde vuist. En misschien kun je aan de buitenkant al een beetje zien dat je zwanger bent.

zwangere buik

Je baby is nu ongeveer 7,5 cm en weegt ca. 30 gram! De oogjes zijn nog gesloten, maar kunnen wel al bewegen en het hele lichaam is met fijne haartjes (lanugo of nesthaar) overdekt.

dertien weken zwanger

Zwangerschapslusten

Van patat tot augurken, veel zwangere vrouwen hebben trek in grote porties etenswaren.

Er zijn bekende zwangerschaps-lusten. Een paar daarvan zijn: avocado, augurken, ijs en patat.

Meestal kun je rustig aan deze behoefte toegeven, zolang het niet al te ongezond wordt. Waar deze zwangerschapslusten precies vandaan komen is niet bekend.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 13 weken zwangerschap? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Linea nigra : zwangerschapsstreep

Op je onderbuik kun je in de zwangerschap een donkere streep krijgen. Dit wordt een linea nigra of linea fusca genoemd. De mate waarin deze streep te zien is is bij iedere vrouw verschillend.

!3-weken echo

Vanaf 1 september 2021 kunnen alle zwangere vrouwen in Nederland een 13-wekenecho krijgen. Dit gebeurt in het kader van een groot nationaal onderzoek dat de meerwaarde van het toevoegen van deze echo aan het programma prenatale screening onder de loep neemt.

Lees hier meer over de 13-weken echo

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies