14 weken zwanger
Gefeliciteerd! Je bent 14 weken zwanger en hebt het eerste trimester achter de rug. Het tweede trimester is aangebroken en veel zwangeren voelen zich nu beter. De misselijkheid neemt vaak af en je kunt meer gaan genieten van je zwangerschap. De zwangerschapshormonen hebben nog steeds invloed op je lichaam. Zo kan het hormoon oestrogeen zorgen voor een vollere bos haar en kan progesteron ervoor zorgen dat je gewrichten wat losser gaan zitten, waardoor je aan het einde van de zwangerschap meer kunt gaan ‘waggelen’. Ook kunnen je borsten extra gevoelig zijn door het hormoon prolactine. Het kan ook zijn dat je rond deze tijd een echo krijgt, waarbij je baby zich steeds verder ontwikkelt en je zelfs al het geslacht kunt laten bepalen. Geniet van deze bijzondere periode en neem de tijd om te rusten en te ontspannen.
De groei van je baby als je 14 weken zwanger bent
In deze periode van de zwangerschap begint je baby ook steeds meer menselijke trekjes te krijgen. Zo worden de vingers en tenen steeds beter zichtbaar en kunnen zelfs al kleine nageltjes groeien. Ook ontwikkelen de oogleden zich en bedekken de ogen van je baby. De foetale bloedsomloop is nu volledig ontwikkeld en het hartje klopt stevig door. Je baby kan zelfs al slikken en hoewel hij of zij nog geen ademhalingsspieren heeft, worden deze wel getraind door het vruchtwater in te ademen en uit te blazen.
De groei van je buik als je 14 weken zwanger bent
Bij 14 weken zwanger begint de buik van de meeste vrouwen zichtbaar te groeien. De baarmoeder is namelijk flink gegroeid en begint zich steeds meer boven het schaambeen te bevinden. Hierdoor kan de buik wat ronder worden en kunnen zwangerschapskleding en -banden prettig zijn om te dragen. Het is echter belangrijk om te realiseren dat elke zwangerschap anders is en dat de grootte en groei van de buik bij 14 weken kan variëren. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel in plaats van een zichtbare groei van de buik, terwijl anderen al een duidelijke zwangerschapsbuik hebben.
Het is ook goed om te weten dat een kleine of langzame groei van de buik niet altijd betekent dat er iets mis is. Er zijn veel factoren die de grootte en groei van de buik kunnen beïnvloeden, zoals de grootte en positie van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de bouw van de moeder.
Zwangerschapskwaaltjes bij 14 weken zwanger
Bij 14 weken zwanger kunnen nog steeds verschillende zwangerschapskwaaltjes optreden. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld maagzuur, vermoeidheid en hoofdpijn. Ook kan het zijn dat je last hebt van zwangerschapsjeuk door de toenemende hoeveelheid hormonen in je lichaam. Deze hormonen hebben ook invloed op je haar, waardoor het voller kan aanvoelen en minder snel uitvalt. Het kan dus zijn dat je haar er gezonder uitziet en dat je minder haar verliest dan normaal.
Echter, niet alle vrouwen hebben hetzelfde ervaring en sommigen kunnen last hebben van haaruitval. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zwangerschapskwaaltjes per persoon verschillen. Als je je zorgen maakt over de toestand van je haar, dan kun je bijvoorbeeld contact opnemen met een haarverzorgingsspecialist. Zij kunnen je adviseren over de beste manieren om je haar te verzorgen tijdens de zwangerschap.
Doe dit als je 14 weken zwanger bent: Neem contact op met je werkgever
Als je 14 weken zwanger bent en een baan hebt, is het belangrijk om met je leidinggevende te bespreken welke werkzaamheden niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Je werkgever moet namelijk zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Ook is het goed om op tijd zwangerschapsverlof aan te vragen. Hoewel dit officieel minimaal 3 weken voor het verlof moet gebeuren, is het voor je werkgever fijn om op tijd op de hoogte te zijn. Zo kan hij of zij eventueel op zoek gaan naar vervanging voor de periode dat jij verlof hebt. Verdiep je ook in je rechten en plichten als zwangere vrouw en lees je cao erop na.