14 weken zwanger

Het eerste trimester is nu echt voorbij. Het tweede trimester is begonnen. Veel zwangeren beginnen zich nu echt beter te voelen: de spanning van de onzekerheid is voorbij en de misselijkheid is ook meestal een stuk minder geworden. Het wordt nu echt genieten.

De zwangerschapshormonen doen nog meer met je lijf. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een vollere bos haar, omdat er tijdens de zwangerschap bijna geen haaruitval is onder invloed van het hormoon oestrogeen.

Het kan zijn dat je last krijgt van zwangerschapsjeuk, door de toenemende hoeveelheid oestrogeen en progesteron. Het hormoon progesteron zorgt er ook voor dat je gewrichten wat "losser" gaan zitten, het kan zijn dat je daardoor aan het eind van de zwangerschap meer gaat "waggelen".

Je borsten kunnen door het hormoon prolactine extra gevoelig zijn.

Gezond zwanger zijn

Darmwerking vertraagd

Onder invloed van het hormoon progesteron, wat een vertragende werking heeft op je darmen, kun je last krijgen van verstopping. Hier kun je behoorlijk last van hebben, drink daarom voldoende vocht (zo'n twee liter per dag incl. thee e.d.).

veertien weken zwanger

Wat kun je doen?

Vermijd witbrood en eet zoveel mogelijk vezelrijk voedsel. Een paar huis-, tuin- en keuken middelen, die in het boekje "Appelstroop en tepelkloof" worden aangeraden zijn: vermijd het eten van bananen, eet ontbijtkoek, drink vers geperst sinaasappelsap en drink rode bietensap.

Gratis voor zwangeren

Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.

Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)


Haarverzorging tijdens de zwangerschap

Haar in rustfase

Is je haar voller tijdens de zwangerschap? Dat kan kloppen! Het is namelijk zo dat in deze negen maanden je haar in de rustfase blijft, dat wil zeggen dat de overgangsfase (haaruitval) stil staat.

Je haren worden meestal dus echt voller en daardoor kan het beter gaan zitten (dit is per persoon verschillend). Het is helaas wel zo dat na de bevalling de overgangsfase zich inhaalt, dat wil zeggen dat de haren die in de negen maanden niet uitgevallen zijn, alsnog uitvallen.

Je hoeft jezelf dan niet druk te maken, want na 2 3 maanden zie je tussen de haren ook weer nieuwe donshaartjes verschijnen. Dat betekent dat er nieuwe haren voor in de plaats terug komen.

Groei van je baby bij veertien zwangerschap?

Je baby groeit flink

Het kindje groeit deze weken flink en aan het eind van deze week weegt je kindje ongeveer 60 gram en is ongeveer 9 cm lang. Je baby kan zich nog prima bewegen in de baarmoeder. Doordat je baarmoeder groeit heeft hij ook meer ruimte nodig. Daarom moet je vaker naar het toilet. Ben je verder in de zwangerschap dan komt de baarmoeder wat hoger te liggen en heeft je blaas wat meer ruimte.

veertien weken zwanger

Meer tips over de verzorging van je haar

  • Let goed op je voeding en zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Dit komt ook de haargroei ten goede.
  • Zorg ervoor dat je extra aandacht aan je haar besteed, zodat je er goed uit blijft zien. Probeer ongeveer elke zes weken naar de kapper te gaan.
  • Ga vooral niet ineens je haar drastisch kort knippen, want er komen dagen dat je jezelf minder vrouwelijk voelt. Tijdens het kraambed, lijkt het makkelijk een kort koppie te hebben, maar de meeste vrouwen hebben toch wel moeite met snel terug op gewicht te komen en erg kort haar verdoezelt minder je volume.
  • Rond en bol versterkt elkaar, je kunt dit verdoezelen door een lok, je breekt dan de lijn. Een lok doet dit meer dan een pony. Je kunt ook wat terracottapoeder op je jukbeenderen aanbrengen.

Kinderopvang

Op tijd kijken en beslissen

Wil je na het bevallingsverlof weer (parttime) aan het werk dan is het handig dat je op tijd zorgt voor opvang van je baby. Veel kinderopvangcentra werken met wachtlijsten. Het is ook goed om eens naar de openingstijden te kijken als je dat nodig hebt of misschien hebben ze wel 24-uurs zorg als je onregelmatig werkt.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 14 weken zwangerschap? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Doptone

Tijdens de controles zal de verloskundige het hartje van je baby beluisteren met een doptone. Het hartje van je baby klopt al bij zes weken zwangerschap maar dan is het nog niet met een doptone waar te nemen. Dit kan gemiddeld bij een zwangerschapsduur van twaalf weken. Elke keer weer een bijzonder momentje als je het hartje van je baby hoort kloppen.

Erkennen?

Als je niet getrouwd bent, kan de vader het kind erkennen door het vaderschap te laten registreren bij de Burgelijke Stand in het stadhuis.
Je kan dan ook vaststellen welke achternaam het kind bij de geboorte gaat krijgen. Het is verstandig om vóór 24 weken zwangerschap de erkenning te regelen. Zowel de zwangere als haar partner moeten bij de erkenning aanwezig zijn. Het opmaken van een akte van erkenning van een ongeboren kind moet bij iedere zwangerschap opnieuw gebeuren.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies