15 weken zwanger

Een spannende en leuke tijd is aangebroken, straks kan iedereen zien (en nu misschien ook al wel) dat je zwanger bent en je gaat je baby in dit trimester voor het eerst voelen bewegen.

Je kan dit trimester kiezen voor de 20-weken echo die moet uitwijzen of je baby gezond is en of het allemaal goed gaat met je baby.

Gezond zwanger zijn

Groei van de baarmoeder

Met vijftien weken zwangerschap is de baarmoeder al flink boven het schaambeen uitgekomen. De bovenste rand van de baarmoeder zit nu ongeveer halverwege je schaambot en je navel. Probeer maar eens of je hem kan voelen! Ga hiervoor op bed liggen en houd je buik ontspannen, duw met je vingers in je buik en voel maar eens of je daar een rand voelt. Kijk niet naar je buik, want dan span je je buikspieren aan en kun je het niet meer voelen.

vijftien weken zwanger

Groei van je nagels

Je vinger- en teennagels kunnen in de zwangerschap groeien als nooit tevoren. Een leuk idee is om eens een manicure te ondergaan. Heerlijk relaxed je nagels laten bijwerken en een lekkere handmassage is heerlijk ontspannend.

Gratis voor zwangeren

Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.

Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)


Vergeetachtig?

Sommige zwangeren hebben in deze periode last van "zwangerschapsdementie". Ze vergeten waar ze hun sleutels hebben laten liggen, zijn onhandiger dan ooit en vragen zich af of dit ooit weer goed komt.

Wees gerust: als je baby eenmaal geboren is, ben je wat dat betreft weer de gewone oude "ik". Er is geen medische oorzaak gevonden voor deze verstrooidheid, maar sommige vrouwen hebben er echt last van.

Groei van je baby met vijftien weken zwangerschap

De groei van je baby

Je baby is nu ongeveer 11 cm lang en weegt ongeveer 90 gram. Het hoofdje is ongeveer zo groot als een knikker. In de afgelopen weken is je baby enorm gegroeid. Er komt nu steeds meer botweefsel bij, armpjes en beentjes kunnen al buigen en de handjes en de voetjes zijn ook al klaar.

vijftien weken zwanger

Je kindje kan ook al het verschil tussen licht en donker waarnemen. Het is nu nog heerlijk om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Bewegen is goed voor de bloedsomloop en ook weer goed voor je ongeboren kindje. Maak eens een wandeling of ga heerlijk zwemmen.

Bij de verloskundige

Bezoeken aan de verloskundige

In het tweede trimester zie je je verloskundige waarschijnlijk om de vier weken. Bij elke controle wordt je bloeddruk gemeten en het hartje van je baby gecontroleerd. Soms word je gewicht gecontroleerd en soms ook je urine.

Bij elk bezoek aan je verloskundige kun je vragen stellen over je zwangerschap en je baby. Waar ben je ongerust over? Heb je kwaaltjes? Over mogelijkheden van zwangerschapsgymnastiek of yoga? Mag je doorgaan met de sport die je altijd al deed? etc. etc.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 15 weken zwangerschap? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Op zoek naar een zwangerschapsbeha?

Bij Lingerie voor Twee vind je een collectie zwangerschapsbeha's (ook wel meegroeibeha's genoemd). De keuze is (nog) vrij beperkt en dat komt omdat de voedingsbeha's uit deze collectie ook prima al tijdens de zwangerschap gedragen kunnen worden. Hierdoor besluiten de meeste leveranciers van zwangerschapslingerie om in de meegroeibeha's direct clips voor de borstvoeding te maken. Hierdoor kan je de meegroeibeha's na de zwangerschap meestal nog doordragen als voedingsbeha. Neem dus ook een kijkje bij de voedingsbeha's en kies de beha die het beste bij jou en jouw situatie past!

Over alcohol en FAS

Het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) omvat de mentale en fysieke tekortkomingen bij kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan alcohol. Een volledige diagnose FAS wordt gegeven als er op 3 terreinen afwijkingen bestaan:

  • Vertraagde groei.
  • Gezichtsafwijkingen.
  • Neurologische afwijkingen.

Een beetje alcohol kan toch wel?

Huidig onderzoek wijst uit dat zelfs een avondje drinken blijvende schade kan veroorzaken. Geen enkele hoeveelheid alcohol is bewezen veilig te zijn. Neem daarom geen risico met de gezondheid van je baby en drink alcoholvrij.

Kijk voor meer informatie over FAS op de website van de FAS Stichting

Hartslag van je baby

Tijdens de controles bij de verloskundige wordt er altijd geluisterd naar de hartslag van de baby. De frequentie van de hartslag van je baby ligt normaal tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies